Μονόδρομος οι λύσεις από το εξωτερικό

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η παραμονή των Τριτσώνη, Κουκουλάκη στην ΚΕΔ θα αποτελεί τεράστια πρόκληση. Το παράνομο δίδυμο, που με βάση τον κανονισμό της σεζόν 2016-17 δεν διέθετε τα προσόντα να στελεχώσει το κορυφαίο όργανο της διαιτησίας, έδειξε τη φιλοσοφία του και πρέπει να θεωρείται ακατάλληλο και αποτυχημένο.
Η φιλοσοφία δεν έχει να κάνει μόνο με τους ορισμούς, ούτε με την ατιμωρησία αρκετών ρέφερι, όμως και μόνο από τα προαναφερόμενα φάνηκε ότι δεν τους ενδιαφέρει το 50-50. Σε αυτά προσθέστε την πολιτική τους (ασυλία σε ρέφερι που έκαναν λάθη υπέρ συγκεκριμένων ομάδων, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ) και κατά του Ολυμπιακού και παράλληλα αποκλεισμό από τους ορισμούς ανεξάρτητων διαιτητών με άρωμα επιθυμίας συγκεκριμένων ΠΑΕ). Πρόκειται για πολιτική που πολλοί θα συμφωνήσουν ότι είχε ως αποτέλεσμα η λέξη εξυγίανση, τουλάχιστον ποδοσφαιρικά να ισοδυναμεί με τη γελοιότητα. Αλλωστε, η σεζόν 2016-17 από διαιτητικής άποψης ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων χρόνων.
Αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη η απομάκρυνση των Τριτσώνη, Κουκουλάκη, όμως γίνεται μεγάλη μάχη για την επόμενη μέρα της διαιτησίας. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι τα ηνία της ΚΕΔ θα αναλάβουν τρεις ξένοι πρώην διαιτητές, με τη σφραγίδα της FIFA και υπό την επιτήρηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Και μοιάζει λογικό υπό την προϋπόθεση η FIFA να θεωρεί αποτυχημένους τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, με άλλα λόγια να μην υιοθετήσει την πολιτική τους, ή ακόμα καλύτερα τις προκλήσεις τους.
Ομως, το σενάριο των ξένων παραγόντων στη διαιτησία προσπαθούν να μπλοκάρουν οι γνωστές-άγνωστες δυνάμεις της εξυγίανσης. Δεν πρέπει να θεωρηθούν τυχαία τα… σενάρια ότι οι ακατάλληλοι για ορισμούς, αλλά και για την ΚΕΔ, όχι μόνο θα παραμείνουν αλλά θα πλαισιωθούν και από λύσεις στιλ Κάκου, ξεχνώντας το πέρασμα του τελευταίου από τη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη.


ΟΙ γνωστές-άγνωστες «δυνάμεις» της… εξυγίανσης τα δίνουν όλα για να μείνουν Τριτσώνης, Κουκουλάκης


Σφραγίδα αποτυχίας
Αν δεν υπήρχε το ποδοσφαιρικό παρακράτος, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης δεν έπρεπε καν να βρίσκονται στο κάδρο της παραμονής. Δεν έπρεπε να τους αφήσουν να κάνουν ούτε τις γραπτές εξετάσεις των ρέφερι εν μέσω της φημολογίας ότι έχουν βγάλει ήδη τους πίνακες. Αλλωστε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μετά τη συνάντησή του με τη FIFA μίλησε για «κομβικές αλλαγές» στη διαιτησία, με στόχο τη βελτίωσή τους. Με βάση και μόνο αυτή τη δήλωση ο υφυπουργός έβαλε… σφραγίδα αποτυχίας στην τωρινή ΚΕΔ. Αρα, κανείς δεν έμεινε ευχαριστημένος. Αλλιώς τι χρειάζονται οι «κομβικές αλλαγές»;


Εδειξε

Και μέσα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΠΔΕ/ΕΠΟ, Γιώργος Δρόσος, έδειξε τη μάχη που γίνεται για την ΚΕΔ, δηλαδή την επιμονή αυτών που θέλουν να κρατήσουν το παράνομο δίδυμο. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα με τη FIFA για τον κανονισμό διαιτησίας», δήλωσε προχθές στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Από πού προκύπτει ότι υπάρχουν συγκρούσεις και κάποιοι προσπαθούν να μπλοκάρουν την έλευση ξένων αρχιδιαιτητών αφού αυτό θεωρείται «κομβική αλλαγή». 


Παρελθόν

Πλην του Κάκου, βγήκαν και τα ονόματα των Σαραϊδάρη, Τσαχειλίδη, προκειμένου να πλαισιώσουν τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη στην ΚΕΔ. Ομως, ούτε αυτές οι περιπτώσεις δείχνουν να συνάδουν με τις «κομβικές αλλαγές», δεδομένου ότι πρόκειται για λύσεις που δοκιμάστηκαν, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Χώρια που με τέτοια σενάρια χρεώνονται στην… εξυγίανση.


Επιρροή

Αν λάβουμε υπόψη τις, στην καλύτερη περίπτωση, φωτογραφικές αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ που δήθεν θέλει η FIFA, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα παραμείνουν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης. H σκανδαλώδης επιρροή σε κάποια άρθρα δείχνει ότι η… εξυγίανση δεν το βάζει κάτω. Μην ξεχνάτε ότι κινδυνεύει με κατάρρευση ολόκληρη η πολιτική του Κοντονή στο ποδόσφαιρο. Πάντως, στα μάτια της πλειοψηφίας των φιλάθλων ήδη έχει συμβεί αυτό.


Πρόβλημα

Τόσο ο Βασιλειάδης όσο και ο Δρόσος μιλούν με μισόλογα για τη διαιτησία. Σε έναν τομέα που έπρεπε να υπάρχει διαφάνεια, δεν δίνουν λεπτομέρειες. Τι φοβούνται; Ειδικά για τον κανονισμό διαιτησίας που έπρεπε να είναι έτοιμος, όπως όλες τις χρονιές πριν από Γ.Σ. της ΕΠΟ, μήπως εξελίσσεται ντέρμπι για να περάσουν κάποια άρθρα;


Γενικό το… μπάχαλο

Υπάρχει αλλοίωση του Κυπέλλου από τη διαιτησία, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μπλόκα που επιχείρησαν να βάλουν κατά του Ολυμπιακού με διαιτησίες τύπου Σιδηρόπουλου, Μάνταλου (φωτ.), Κύζα, Βάτσιου κτλ. Στα μισά ματς της κάθε αγωνιστικής του πρωταθλήματος γίνονταν λάθη. Οι περισσότερες ομάδες έβγαλαν ανακοινώσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με τη… διαχείριση που έκαναν έκαψαν όλους τους διεθνείς. Φανταστείτε λοιπόν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης να ξεκινήσουν από την αρχή της σεζόν.


Η FIFA τα γνωρίζει


Με αποκορύφωμα την επιστολή Τζώρτζογλου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προηγήθηκε τόσο η αποστολή Τζανόπουλου του τελευταίου εκλεγμένου παράγοντα που άσκησε καθήκοντα προέδρου στην ΕΠΟ, αλλά και τις καταγγελίες ΠΑΕ η FIFA πλέον γνωρίζει τα πάντα. Συνεπώς το ποδοσφαιρικό παρακράτος της… εξυγίανσης πρέπει να τρέφει όνειρα θερινής νυκτός. Αν δεν υπήρχε θέμα, δεν θα απομάκρυναν τον Κουτσοκούμνη (φωτ.) από το ελληνικό ποδόσφαιρο, επιλογή του οποίου είναι οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης.