Μονόδρομος η απόρριψη, αλλά...

***Η πρόταση της SuperLeague, περί υποβιβασμού για όσες ομάδες δεν αδειοδοτηθούν, υπήρξε ομόφωνη, άρα την ψήφισε και ο Ηρακλής
Κατανοητή, έστω και ως πράξη ακραίας απόγνωσης, η απόπειρα φίλων του Ηρακλή να τροποποιήσουν, μέσω διαφόρων παρεμβάσεων επί του πολιτικού, τα κανονιστικά δεδομένα και να πετύχουν την παραμονή της ομάδας του στη Super League στην περίπτωση απόρριψης της προσφυγής της στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου. Αυτά είναι ρόλοι που έχουν παιχτεί και ξαναπαιχτεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο με σχετική επιτυχία.
Εννοείται, πως στη διαδικασία αυτή δεν έχουν ( ή δεν πρέπει να έχουν) καμία αξία γραφικές ανακοινώσεις άσχετων που εκπροσωπούν πολιτικά κόμματα ή αυτοδιοικητικούς φορείς και έχουν "τη συμπαράσταση" σε πρώτη ζήτηση εύκαιρη. Πρόκειται για αστείες περιπτώσεις πολιτικάντηδων της κακιάς ώρας που "συμπαρίστανται" στους πάντες της εκλογικής τους περιφέρειας, επειδή η "συμπαράσταση" δεν φορολογείται.
Στο κανονιστικό πεδίο, εκεί όπου όλα (θα πρέπει να) κρίνονται, ο Ηρακλής δεν έχει καμία απολύτως τύχη. Για να το πούμε αλλιώς οποιαδήποτε άλλη, πλην της απορριπτικής, απόφαση του ανώτερου ποδοσφαιρικού οργάνου της ΕΠΟ θα συνιστά ευθεία παράβαση της κανονιστικής ορθότητας και της παγιωμένης στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο διαδικασίας, με την οποία εγκρίνεται κάθε χρόνο το σκέλος των ποινών για τις ομάδες που δεν αδειοδοτούνται.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση τα δεδομένα είναι όλα ανεξαιρέτως εναντίον του Ηρακλή με τρόπο καθαρό και αδιαμφισβήτητο, σε σημείο που να απορεί κανείς για την απόπειρα της ομάδας ( ή όσων έχουν απομείνει από αυτήν) να προσφύγουν "για να δικαιωθούν (;)" στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου για μια υπόθεση που είναι καταφανώς εναντίον του.
Τόση, μάλιστα, είναι η καθαρότητα των δεδομένων της ιστορίας που οι ίδιοι οι προσφεύγοντες δεν αμφισβητούν την κρίση του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης ( για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν προσέφυγαν στην αρμόδια Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης) που δεν χορήγησε άδεια στον η
Ηρακλή λόγω κενού (στην ουσία) φακέλου, αλλά προσβάλλουν την κανονιστική νομιμότητα της απόφασης της ΕΠΟ με την οποία εγκρίνεται η πρόταση της Super League για τις ποινές που επιβάλλονται σε όσες ομάδες δεν αδειοδοτηθούν. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Super League, περί υποβιβασμού στην κατώτερη κατηγορία μέσω της διαδικασίας κατάληψης της τελευταίας θέσης του βαθμολογικού πίνακα για όσες ομάδες δεν αδειοδοτηθούν, υπήρξε ομόφωνη, άρα την ψήφισε και ο Ηρακλής. Απλώς, όταν την ψήφιζε δεν πίστευε πως θα εφαρμοστεί εναντίον του...
Στην ουσία, δηλαδή, το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου θα κληθεί να αποφασίσει για την αρμοδιότητα της ΕΠΟ να εγκρίνει ζητήματα που αφορούν σε εφαρμογή κανονισμών ή ερμηνεία τους, μετά από πρόταση της οικείας επαγγελματικής ένωσης σε μια διαδικασία που είναι πάγια, εφαρμόζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρεται σε μια εισήγηση-πρόταση της Λίγκας που είναι ομόφωνη.
Έχει, άραγε, ανάλογο δικαίωμα το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου; Νομικοί με μεγάλη εμπειρία σε ποδοσφαιρικούς κανονισμούς και γενικά στην δικαστική ή διαιτητική ποδοσφαιρική λειτουργία ισχυρίζονται πως "δεν έχει". Στηρίζουν, μάλιστα, την εκτίμησή τους αυτή στην εξαίρεση της παραγράφου 6 του άρθρου 5 του Κανονισμού Λειτουργίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου, την οποία θεωρούν απολύτως περιοριστική και μη προσβαλλόμενη με κανένα τρόπο.

Τι θα γίνει τελικά; κανείς δεν ξέρει... Έτσι που διασυνδέεται πλέον το ποδόσφαιρο και τα δικαστικά του όργανα με το κράτος, συγκεκριμένα υπουργεία και τεράστια επιχειρηματικο - ποδοσφαιρικά συμφέροντα όλα είναι πιθανά.