Καρράς: «Η ισχύς εν τη ενώσει»

***Τι θα προτείνει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας στη συνάντηση της Πέμπτης με τη FIFA
***«Υπάρχει ακυβερνησία στο ποδόσφαιρο»
*** «Δυστυχώς, αυτά που έχετε διαπιστώσει και στην εξάμηνη παρουσία της Επιτροπής Εξομάλυνσης, εύχομαι να μην γίνει πάλι επανάληψη για το νέο πρωτάθλημα, όποτε ξεκινήσει και αν θα ξεκινήσει, όχι μόνο το επαγγελματικό αλλά και των άλλων διοργανώσεων»
*** «Να αφήσουμε την διαιτησία να κάνει το έργο της, αυτό που της αναλογεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μακριά όμως από την καθημερινότητα, την στοχοποίηση των διαιτητών και των οργάνων του ποδοσφαίρου»
*** «Να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να αξιολογήσουμε τις προτάσεις που έρθουν για διαβούλευση στις Ενώσεις μας έτσι ώστε στις 30 Ιουνίου το Ελληνικό ποδόσφαιρο να βγει δυνατό και ενωμένο»


ΠΗΓΗ: www.erasitexnikoaxaias.gr

Διερευνητικές επαφές για τις αλλαγές στο καταστατικό της ΕΠΟ θα έχει η FIFA στις 8 Ιουνίου στην Αθήνα, όπου θα έρθει αντιπροσωπεία της. Εχουν κληθεί πρόεδροι ενώσεων, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις του για το καταστατικό με βασικό θέμα τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, το σύστημα, τον αριθμό των ψήφων κτλ.
Με την αντιπροσωπεία της FIFA θα συναντηθούν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας, Τάκης Καρράς, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Βαγγέλης Γραμμένος και πιθανόν ένας δυο πρόεδροι ακόμη.
Το www.erasitexnikoaxaias.gr  εντόπισε στην Πάτρα τον πρόεδρο της ΕΠΣ Λακωνίας κ. Τάκη Καρρά που απάντησε στον Νίκο Παπαστεφανάτο για όλους και για όλα. Στα λόγια του θα διαπιστώσετε ότι θέλει την ενότητα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και προειδοποιεί συναδέρφους του να μην ετοιμάζουν κουστούμια για το Δ.Σ.

 Κύριε Καρρά το όνομά σας έχει γραφτεί στα ΜΜΕ για την συνάντηση που θα έχει η FIFA στην Αθήνα. Θα μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτό; 
-«Πραγματικά δέχθηκα ενημέρωση από την ΕΠΟ ότι την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο ένα ραντεβού με το κλιμάκιο της UEFA και της FIFA, με θέματα που αφορούν το Ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα το καταστατικό και όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι εκλογές στην ΕΠΟ. Ξέρω ότι θα συμμετέχει ο Βαγγέλης Γραμμένος και ο Νίκος Τζώρτζογλου».

 Τι περιμένετε από αυτή την συνάντηση;

-Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι θέλει να πυκνώσει τις φωνές η FIFA  και η UEFA. Για να δει την πραγματική εικόνα των Ενώσεων και όχι να υπάρχει μια εικόνα από μια ή δύο ή τρεις πλευρές. Όσοι περισσότεροι πρόεδροι μπορούσαν να παρευρεθούν σε επαφή μαζί τους πιο παραγωγικό και πιο ουσιαστικό θα είναι για την Γ.Σ. του Ιουνίου, που είναι κατ’ εμέ η πιο κρίσιμη Γ.Σ. της τελευταίας δεκαετίας για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήδη, έναν χρόνο υπάρχει ακυβερνησία γιατί σίγουρα ο ρόλος και η λειτουργία της Επιτροπής Εξομάλυνσης είχε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτό απ’ ότι φαίνεται θα ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο, αφού υπάρχει παράταση για άλλους δύο μήνες, αλλά πάνω απ’ όλα πιστεύω ότι θα αποκτήσει αρκετά εφόδια και η μια Ομοσπονδία και η άλλη Συνομοσπονδία για το τι γίνεται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Πολλά έχουν ακούσει, πολλά μπορεί να έχουν διαβάσει , μπορεί να γνωρίζουν περισσότερο και από μένα το τι γίνεται, αλλά σίγουρα η δική μας άποψη των ερασιτεχνικών Ενώσεων θα τους βοηθήσει. Αρκεί, οι Ενώσεις αλλά και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να καταλάβουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να βρει τον δρόμο του το Ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς εποπτεία.

Θα προτείνετε κάτι σ’ αυτή την συνάντηση;
-Ναι, έχω ήδη προετοιμαστεί και θα καταθέσω έναν φάκελο με προτάσεις   για το καταστατικό της  ΕΠΟ, για το εκλογικό  σύστημα, για τους αντιπροσώπους και γενικότερα για την καλή λειτουργία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πιστεύετε ότι πρέπει να διαχωριστεί το ερασιτεχνικό από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο;
- Όχι, είναι συνδεμένο το ερασιτεχνικό με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αρκεί να υπάρχουν κανόνες και να μπορεί να καταλάβει κανείς  μέσα από τον ρόλο του, που φτάνει. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ετοιμάζει τα πάντα για να γίνει το επαγγελματικό. Αρκεί οι άνθρωποι που είναι στις μεγάλες ομάδες (όχι μόνο τα μεγάλα ονόματα), να καταλάβουν ότι χωρίς ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ποτέ ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Σκοπός των Ενώσεων είναι οι υποδομές. Και να φτάσουν πλέον οι ποδοσφαιριστές αυτοί που δουλεύονται στις Ενώσεις, στα σωματεία μας, στα χέρια των επαγγελματικών ομάδων και να δούμε στα επόμενα χρόνια τους Έλληνες ποδοσφαιριστές να μας δώσουν πάλι την λάμψη, σαν αυτή που μας έδωσαν το 2004. Αρκεί εμείς να είμαστε Ενωμένοι. Και αν δεν καταλάβουμε ότι 30 Ιουνίου αυτά που έλεγα εγώ δύο χρόνια πριν, στις δύο τελευταίες Γ.Σ. κάτω η μπάλα, σύνεση, χαμηλοί τόνοι, συνεργασία όλων μας, η πολιτεία δίπλα μας με τον ρόλο που της αρμόζει και έχει, αλλά πάνω απ όλα με ενωμένο το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, αυτά που έχετε διαπιστώσει και στην εξάμηνη παρουσία της Επιτροπής Εξομάλυνσης, εύχομαι να μην γίνει πάλι επανάληψη για το νέο πρωτάθλημα, όποτε ξεκινήσει και αν θα ξεκινήσει, όχι μόνο το επαγγελματικό αλλά και των άλλων διοργανώσεων. Πολλά τα προβλήματα φέτος, στην Σούπερ Λίγκα και στην Football League είδαμε φέτος ότι καθυστέρησε να ξεκινήσει, βλέπουμε μια πτώση στις υποδομές, αλλά και των Μικτών ομάδων μας που είναι θα έλεγε η αντιπροσωπευτική ομάδα κάθε Νομού πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Να αφήσουμε την διαιτησία να κάνει το έργο της, αυτό που της αναλογεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μακριά όμως από την καθημερινότητα, την στοχοποίηση των διαιτητών και των οργάνων του ποδοσφαίρου. Και είμαι βέβαιος ότι η νέα διοίκηση θα πρέπει να περιβάλει όλη την αθλητική οικογένεια με τον ίδιο σεβασμό, με την ιδια ισονομία και δικαιοσύνη, γιατί χωρίς αυτούς τους κανόνες, δεν θα υπάρχει επόμενη μέρα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν όλοι, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να αξιολογήσουμε τις προτάσεις που έρθουν για διαβούλευση στις Ενώσεις μας έτσι ώστε στις 30 Ιουνίου το Ελληνικό ποδόσφαιρο να βγει δυνατό και ενωμένο.



Ωραία είναι αυτά που ακούμε από εσάς, αλλά μπορούν να γίνουν στην πράξη;
Ναι, αν θέλουμε ναι.

Επειδή στις τελευταίες Γ.Σ. υπάρχει χρωματοποιήση του εκλογικού σώματος… Είτε σε κόκκινο, είτε σε κίτρινο, είτε σε πράσινο κτλπ
-Είναι ευκαιρία το ουράνιο τόξο να είναι πάνω από την Γ.Σ. για όλους. Και αυτή θα είναι η προσδοκία μου και η προσποάθειά μου στην συνάντηση που θα έχω με το κλιμάκιο της FIFA και UEFA.

 Συμφωνείτε σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;
-Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο μόνο με ενότητα μπορεί την επόμενη μέρα να πάει μπροστά. Αρκεί να καταλάβει ο καθένας τον ρόλο που έχουμε , που αντέχουν τα πόδια μας και πόσες λιγότερες εξαρτήσεις έχουμε από αυτό που λεγεται παρασκήνιο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Θεωρώ ότι όσοι είναι εμπλεκόμενοι παρασκηνιακά και φωτογραφίζονται καθημερινά σε μπλογκ, σε εφημερίδες και λοιπά, καλό είναι σ’ αυτήν την φάση να κλείσουν το κύκλο τους και να βγουν νέα πρόσωπα που δεν είχαν καμία, μα καμία εμπλοκή με το χθες ή με συμφέροντα οπαδικά και να κάνουμε μια προσπάθεια σύνεσης και ενότητας ολων των ποδοσφαιρικών ενώσεων και κυρίως του επαγγελματικού με ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Γνωρίζοντας την εικόνα που υπάρχει από τον Έβρο μέχρι την Λακωνία είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοί μου και αξιόλογα πρόσωπα που αυτή την στιγμή για πολλούς λόγους να μην θέλουν να εμφανιστούν, να  θέλουν να βοηθήσουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ, όπως το έχω ξαναπει, είμαι στρατιώτης και υπηρετώ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και εφόσον μου ζητηθεί οποιαδήποτε συνδρομή θα είμαι πάντα παρών. Κάτι που το κάνω 17 χρόνια ανελειπώς μέσα από την ένωση που εκπροσωπώ και έχω την χαρά και την τιμή να βλέπω το λακωνικό ποδόσφαιρο ψηλά. Αν με είχαν ακούσει δύο χρόνια πριν δεν θα είχαμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο, ας μην το χαρακτηρίσω πως έχει φτάσει σήμερα το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μας τιμά και έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα μπορούσαμε να μην υπάρχει καμία επιτροπεία. Οι συνάδερφοι που σήμερα δεν συμμετέχουν, οι συνάδερφοι που θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να πυκνώσουν και να στηρίξουν αυτή την Γ.Σ. ο καθένας με τον δικό τους τρόπο, ώστε η 30 Ιουνίου, να είναι ορόσημο, ως σταθμός για μια νέα επανεκκίνηση όλου του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Και είμαι βέβαιος, ότι τα μυνήματα έχουν φτάσει στα αυτιά όλων μας.

Τελευταία σας βλέπουμε πολύ συχνά στην Αχαϊα, θεωρείτε ότι μαζί με την Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία είναι οι μεγάλες δυνάμεις και «φωνές», για την επενεκκίνηση που είπατε;

- Οι δεσμοί με τους Νομούς είναι πρώτα απ όλα φιλική με συγκεκριμένα πρόσωπα που είχα την χαρά να τους γνωρίσω από κοντά. Να με φιλοξενήσουν, να δω την κουλτούρα τους, να δω το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο και μέσα σ’ αυτό ήταν άνθρωποι που υπηρετούν διοικητικά και τις δύο ενώσεις αλλά και απλοί γονείς που θέλουν να πρεσβεύουν να δουν όχι μόνο τα δικά τους παιδιά αλλά τα παιδιά μας σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον αθλητικό που η κουλτούρα που έχει ο Έλληνας είναι και στο ποδόσφαιρο θα δώσει την χαρά και το χαμόγελο στη νέα γενιά που είμαστε δίπλα τους να δουν ένα άλλο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στο Νομό σας που είναι ένας μεγάλος και ιστορικός νομός, μια μεγάλη και ιστορική ένωση για το Ελληνικό ποδόσφαιρο με σωματεία που έχουν ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, η Παναχαϊκή, ο Παναιγιάλειος, η Αχαϊκή, η Θύελλα Πατρών. Είχα την χαρά και την τιμή χθες να φιλοξενηθώ και να δω από κοντά για άλλη μια φορά (3η φορά) την δουλειά που γίνεται στις υποδομές, με μια διοίκηση δυνατή, με καλούς προπονητές και ιδιαίτερα είδα τον τεχνικό διευθυντή τον Αντώνη τον Ζήκο, για την αγάπη και το μεράκι που εχει δώσει και το ενδιαφέρον στα παιδιά να έρθουν στο ποδόσφαιρο και να μάθουν αρκετά πράγματα στην τεχνική τους κατάρτιση, αλλά για μια φορά είδα από κοντά την συνεργασία και την αγάπη των γονιών προς το ποδόσφαιρο.
Γνωρίζω ότι ο Νομός έχει αρκετές Ακαδημίες που σημαίνει ότι είναι ένα ζωντανό εργαστήρι στο κομμάτι των υποδομών και θα χαρώ πολύ να δω τα επόμενα χρόνια οι ομάδες σας στελεχώνονται καθαρά από παιδιά δικά σας.
Και όσον αφορά την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, η καλή μου φίλη και θα έλεγα ένας άνθρωπος που με τον δικό της τρόπο στηρίζει όχι μόνο την περιοχή της, όχι μόνο τον τόπο που κατοικεί αλλά γενικότερα το Ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα από τα καθήκοντα που της έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, ως παρατηρητής αγώνων η Αριστέα Ρόμπολα, ήταν εκείνη που με ώθησε να έρθω πιο κοντά να δω πως δουλεύουν οι Ενώσεις, πως σκέφτονται για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αντιπαλότητες ή σκέψεις αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν αντίπαλοι μόνο όταν είναι κακά τα μυαλά μας. Αν έχουμε καθαρό μυαλό και ο Παναγιώτης ο Καρράς και ο Τάκης Παπαχρήστου και ο Άγγελος ο Δανιήλ και όλοι οι συνάδερφοι που είναι στις Ενώσεις έχουν γραμμή επαφής και συνεργασίας.
Ποιος θέλει να δει πάλι αυτό το αίσχος που ζήσαμε στον τελικό του κυπέλλου; Μαχαιριές, αίματα, βία. Το γήπεδο είναι γιορτή. Είτε είναι παιδικός αγώνας, είτε τελικός κυπέλλου Ελλάδος. Και σ’ αυτή την γιορτή οφείλουμε όλοι να είμαστε παρών χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς ομάδες, αλλά μόνο για τον σκοπό που εμείς επιθυμούμε. Είναι ευκαιρία όσοι πρόεδροι ή μέλη Ενώσεων δεν το έχουν αντιληφθεί, να πάνε στο σπίτι τους. Αν και εγώ αντιληφθώ ότι δεν είμαι χρήσιμος θα είμαι ο πρώτος που θα πάω σπίτι μου. Κοκορομαχίες, οπαδισμοί, βόλτες και αξιώματα τελείωσαν στην Ελλάδα. Αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά εθελοντές σ’ αυτό που κάνουμε, ένας είναι ο δρόμος. Ολοι μαζί την επόμενη μέρα. Να σταματήσουν οι συνάδερφοί μου να ράβουν κουστούμια ότι θα μπούν στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Το κουστούμι θέλει και ειδικό βάρος. Θέλει προσωπικότητα, θέλει αντοχές, θέλει γνώση και πάνω απ’ όλα θέλει και καθαρή ψυχή.

Και μια ερώτηση που αφορά την Λακωνία. Η άφιξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο νομό σας συνοδεύτηκε από δάφνες αλλά η κατάληξη δεν ήταν αυτή που πρόσμεναν κάποιοι. Ποια η άποψή σας για την αποχώρησή του;


-Δεν εκφράζω τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, εγώ σαν ένωση είχα μια άριστη συνεργασία μαζί του και με τα στελέχη της ομάδας της Σπάρτης. Και θα συνεργαστώ πάλι με οποιαδήποτε διοίκηση φέρει το όνομα ΠΑΕ Σπάρτη, είναι η ομάδα του νομού μου, είναι η ναυαρχίδα του Λακωνικού ποδοσφαίρου και οφείλουμε όλοι οι Λάκωνες να είμαστε δίπλα της. Οσον αφορά τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο ίδιος έχει δώσει τις δικές του απαντήσεις, αλλά γνωρίζοντάς τον, κρατάω ότι θα είναι πάντα στο Λακωνικό ποδόσφαιρο, εν κατακλείδι στην ομάδα της Σπάρτης. Οποιοδήποτε άλλο σχήμα εταιρικό, θα πρέπει να δώσει το δικό τους στίγμα και θα πρέπει να σταθούμε όσοι πιστεύουν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να έχει την δική μας στήριξη από τον απλό φίλαθλο που δίνει τα 10 ευρώ για το εισιτήριο, από τον χορηγό, από τον εθελοντή, από τους φορείς του κάθε τόπου, οφείλουμε να είμαστε παρών σε όλες αυτές τις δραστηριότητες μιας επαγγελματικής ομάδας. Πρεπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και είμαι βέβαιος επειδή η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει προσφέρει πολλά στη Λακωνία, όσο ο πατέρας του ο Παύλος, όσο ο θείος του ο Θανάσης που έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος στην Ελληνική ομοσπονδία στο παρελθόν αλλά και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσει να έχει την ίδια συμβολή στην επαγγελματική ομάδα της Σπάρτης. Θα ήθελα να πω με την ευκαιρία, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον προπονητή της ομάδας, Σωτήρη Αντωνίου που είχε την ευθύνη της ομάδας δύο χρόνια τώρα αλλά και όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το νομό μας, γιατί έκαναν μια μεγάλη πορεία, κατάφεραν να βρίσκονται στην πρώτη 8αδα για πρώτη χρονιά. Και αν υπήρχαν αυτές οι ιστορίες που δημιουργήθηκαν, θα ήταν ακόμα πιο ψηλά. Ένα κέρδισε ο Νομός μας  ότι ξαναβγήκε μπροστά. Και δίνει προσδοκίες σε όλα αυτά τα παιδιά που είναι ανώνυμα σήμερα στις υποδομές του νομού Λακωνίας να φορέσουν αύριο την φανέλα της Σπάρτης.