Τα κρίσιμα ερωτήματα για την εμπλοκή Καμμένου

***Οι δικαιολογίες Κοντονή και Παρασκευόπουλου
***«Παράνομο» ή αποδεικτικό υλικό;
***Ο Τσίπρας να ελέγξει τον Καμμένο
***Ανοιχτό το αίτημα εξεταστικής επιτροπής
***Οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που δείχνουν πρωτοφανή σκευωρία
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

Πληθαίνουν τα ερωτήματα που προκύπτουν με βάση όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον ρόλο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου σχετικά με τις επαφές που φέρεται να είχε με τον καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη  Μ. Γιαννουσάκη στην υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Νoor 1».
Η Δικαιοσύνη με βάση σχετική αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος ο κρατούμενος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα όλων των καταγγελλομένων. Σύμφωνα με πηγές των δικαστηρίων, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός εάν σκοντάψει σε όνομα πολιτικού προσώπου, όπως προβλέπει η δικονομία, οφείλει να διαβιβάσει τα στοιχεία στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποτιμήσουν και να κρίνουν  την ενδεχόμενη ποινική διάσταση τέτοιων υποθέσεων.
Νομικές πηγές, πάντως, διατυπώνουν μία σειρά ερωτημάτων που μένει να απαντηθούν στο πλαίσιο της έρευνας από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.
1 Επικοινώνησε και αν ναι γιατί ο Πάνος Καμμένος με τον κρατούμενο Γιαννουσάκη;
2 Με ποια ιδιότητα επικοινωνεί ένας υπουργός της κυβέρνησης με τον εν λόγω κρατούμενο και  συζητά μαζί του θέματα που άπτονται της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης;
3 Είναι άραγε συνηθισμένο πολιτικά πρόσωπα να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όπως αυτές που καταγγέλλονται από τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη;
4 Πώς περιήλθε σε γνώση του Πάνου Καμμένου το κινητό τηλέφωνο ενός κρατούμενου με τον οποίο δεν είχε καμία απολύτως σχέση;
5 Και τέλος, πώς ο κρατούμενος είχε στη διάθεσή του κινητό τηλέφωνο, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον κανονισμό των φυλακών;
Τις απαντήσεις για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που εδράζονται σε θεσμική βάση καλούνται να δώσουν οι αρμόδιες Αρχές μελετώντας προσεκτικά όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη στη διάθεσή τους.

«Παράνομο» ή αποδεικτικό υλικό;
Εντύπωση, εξάλλου, προκαλεί η άποψη που εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος ότι δήθεν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις συνομιλίες Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς τα ηχητικά αποσπάσματα που εκθέτουν τον υπουργό Αμυνας αφορούν υποκλαπείσες συνομιλίες. Και αυτό διότι ο έγκριτος καθηγητής θα όφειλε να γνωρίζει τον νόμο, που εξάλλου ψηφίστηκε επί ημερών του, ο οποίος ρητά ορίζει και επιτρέπει τη χρήση υποκλαπεισών συνομιλιών σε περιπτώσεις διακεκριμένης διαφθοράς κρατικού αξιωματούχου.
Είναι σαφές και από την τοποθέτηση του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι η άποψη που η κυβερνητική πλευρά θέλει να επικρατήσει είναι πως εδώ πρόκειται για δικονομικά «παραπτώματα» ή δήθεν παράβαση κανονισμών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι, όπως φαίνεται γλαφυρά από τις υποκλαπείσες συνομιλίες, ότι πρόκειται για σκανδαλώδη αποσιώπηση της πραγματικότητας καθώς κρατικός λειτουργός τελεί σοβαρές αξιόποινες πράξεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4356/2015, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 24/12/2015 από την παρούσα κυβέρνηση, μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων να γίνει χρήση παρανόμως κτηθέντος υλικού. Στην προκειμένη περίπτωση, προκύπτει ότι αρμόδιος προανακριτικός υπάλληλος, και συγκεκριμένα ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης, σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στις ηχογραφημένες συνομιλίες, προτρέπει τον εμπλεκόμενο στην ίδια υπόθεση Ευθύμιο Γιαννουσάκη να κατηγορήσει ως συμμετέχοντα σε αξιόποινες πράξεις άτομο το οποίο γνωρίζει πάρα πολύ καλά και παραδέχεται ότι δεν τις έχει διαπράξει.
Προκειμένου να πείσει τον συνομιλητή του ο αρμόδιος προανακριτικός υπάλληλος τον διαβεβαιώνει ότι θα του καταβληθεί ποσό 10 εκατ. ευρώ για να κατηγορήσει έναν αθώο, λέγοντάς του ότι εάν δεν το κάνει, κάνει εχθρό την κυβέρνηση και ότι θα πεθάνει μέσα στη φυλακή. Η ανωτέρω συμπεριφορά του αρμοδίου προανακριτικού υπαλλήλου αδιαμφισβήτητα συνιστά διάπραξη των κακουργημάτων της απόπειρας εκβίασης και της καταχρήσεως εξουσίας, για τα οποία αρμόδιος είναι ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς (ν. 4022/2011). Προκύπτει σαφώς, λοιπόν, από τις ανωτέρω διατάξεις ότι αφού αρμόδιος προανακριτικός υπάλληλος διέπραξε κακουργήματα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, το παρανόμως κτηθέν αποδεικτικό μέσο, δηλαδή η ηχογράφηση της συνομιλίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα και τον ανακριτή Διαφθοράς.

Ο Τσίπρας να ελέγξει τον Καμμένο

Μείζονα πολιτικά, νομικά και ηθικά ζητήματα ανακύπτουν από την τροπή που παίρνουν οι αποκαλύψεις των επαφών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη. Μετά την παραδοχή για την εμπλοκή του στη σκοτεινή υπόθεση, ο υπουργός Αμυνας τήρησε χθες σιγήν ιχθύος. Αλλά οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πλοιοκτήτη του «Noor 1», οι οποίες κατευθύνονται και στη Βουλή, ενισχύουν τα ερωτηματικά για τον ρόλο Καμμένου σε μια επιχείρηση στοχοποίησης του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και δυναμιτίζουν το πολιτικό σκηνικό.
Σιγήν ιχθύος τηρεί για την υπόθεση και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αναχώματα μπροστά από τον Καμμένο επιχείρησαν να υψώσουν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο προκάτοχός του Νίκος Παρασκευόπουλος. Αποστάσεις ασφαλείας, ωστόσο, φρόντισε να κρατήσει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος όχι μόνον απέφυγε κάθε σχόλιο στήριξης του υπουργού Αμυνας, αλλά καθιστά σαφές ότι το δικό του υπουργείο, όπως και το Λιμενικό Σώμα που εποπτεύει, δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση. Ερωτηθείς από «ΤΑ ΝΕΑ», ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε πως κατόπιν της δικής του έρευνας προκύπτει ότι ο αξιωματικός του Λιμενικού, Παναγιώτης Χριστοφορίδης, που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση, «λειτουργούσε ανεξάρτητα από την υπηρεσιακή του ιδιότητα» και «δεν εκτελούσε εντολές του Λιμενικού». Σύμφωνα με τον υπουργό, ο Χριστοφορίδης «μπορεί να είχε κάποια διασύνδεση με την Εισαγγελία Πειραιά, η οποία ενδεχομένως να τον ενεργοποίησε».

Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση εξαπολύει στον Πάνο Καμμένο η αντιπολίτευση, ζητώντας να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός για όσα αποκαλύπτονται. Οι βολές του Σταύρου Θεοδωράκη κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, χθες το απόγευμα, είναι ενδεικτικές:«Είμαστε ξεκάθαροι. Θεωρούμε ότι ο κ. Καμμένος δημιουργεί προβλήματα, όχι στην κυβέρνηση - αυτό είναι πολύ δευτερεύον - αλλά στη χώρα. Κάνει απρόβλεπτες παρεμβάσεις. Είναι ανησυχητικό για έναν υπουργό Αμυνας, καθώς διαχειρίζεται ένα πολύ ευαίσθητο πόστο. Θα πρέπει με κάθε τρόπο ο κ. Τσίπρας να ελέγξει τον απρόβλεπτο κ. Καμμένο».

Ανοιχτό το αίτημα εξεταστικής επιτροπής

Ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η δικαστική διερεύνηση της δυσώδους υπόθεσης, ένα αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος Καμμένου δεν μπορεί να αποκλειστεί - και, πάντως, θεωρείται πιθανότερο από την υποβολή πρότασης μομφής κατά του υπουργού Αμυνας. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της υπόθεσης, εξάλλου, αποτελεί κοινό αίτημα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που έθεσαν χθες ερωτήματα στη Βουλή και στον υπουργό Δικαιοσύνης. 
 
Ειδικότερα, οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος και της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζήτησαν από τον Σταύρο Κοντονή να απαντήσει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την εμπλοκή Καμμένου, κάνοντας λόγο για «αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από τον υπουργό Αμυνας». Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως είναι «βορβορώδης και βροντώδης η προσπάθεια οικονομικών συμφερόντων να διαμορφώσουν μια κατάσταση και ένα κλίμα αποπροσανατολισμού στην κοινή γνώμη μέσω ανακοινώσεων κομμάτων και φιλικών ΜΜΕ» και πρόσθεσε: «Αν έχει υπάρξει παρατυπία θα ελεγχθεί. Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι αυτή η υπόθεση αφορά την έλευση 2,1 τόνων ηρωίνης και δεν έχει υπάρξει ακόμα απόλυτη δικαστική διερεύνηση. Θα περίμενα άλλου τύπου παρεμβάσεις και όχι μια να καμφθεί η Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση». 

Οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που δείχνουν πρωτοφανή σκευωρία

Στις ηχογραφημένες συζητήσεις με φερόμενους συνομιλητές τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη και τον προανακριτικό υπάλληλο, αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, Παναγιώτη Χριστοφορίδη, τις οποίες δημοσίευσε το unfollow.com.gr, η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις πολιτικής και επιχειρηματικής σκευωρίας. Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά:     
- Χ.: «Φυλακή θα τον βάλουμε είναι τελειωμένο, φυλακή θα μπει [...] Φυλακή θα μπει και ξέρεις τι λένε καμιά φορά; "Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται". Αμα πέσει η δύναμη, εκεί να δεις τι έχει να γίνει. Θα του προσάπτουν συνέχεια πάρε, πάρε, πάρε».
- Γ.: «Εμένα, σου ξαναλέω η Τζίβα (σ.σ. αναφέρεται στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα) μου λέει εκτός του Noor για άλλο πράγμα είναι δύσκολο να μπει φυλακή, με την έννοια της δημόσιας κατακραυγής».
- Χ.: «Ηδη αυτή τη στιγμή υπάρχει προκαταρκτική για το ξέπλυμα, υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρεις. Και η οικονομική έχει μπει, η οικονομική ψάχνει, έχουμε κάνει αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Θα μας τα δώσουν. Σ' το λέω εκ των προτέρων, θα μας τα δώσουν. Το θέμα είναι να τύχεις εσύ του ευεργετήματος...».
Σε άλλη συνομιλία, ο εμφανιζόμενος ως «Χριστοφορίδης», ερωτηθείς από τον «Γιαννουσάκη», ποιον εξυπηρετούν όλα αυτά, αναφέρει:  
- Χ.: «Εξολοθρεύουν κατευθείαν την οικογένεια Μητσοτάκη. Εχουν τελειώσει, δέκα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπεύουν να το [...] δηλαδή δεν τους νοιάζει για τους Τούρκους».
- Γ.: «Πού έχω μπλέξει. Κατάλαβα, ρε μ....».
- Χ: «Το 'πιασες; Δηλαδή στα α... τους οι Τούρκοι. Το θέμα είναι ποιο τώρα; Το θέμα είναι ότι εσύ έχεις έναν άσο, θα τον χρησιμοποιήσεις; Πρέπει να κάνεις εχθρό, αποφάσισε, πρέπει να κάνεις εχθρό. Και να μην έχεις ακούσει για ναρκωτικά, όταν σου δίνει λεφτά, σου στέλνει λεφτά και σου λέει στο τηλέφωνο...».
- Γ.: «Για ναρκωτικά δεν έχω ακούσει, το ξαναλέμε. Μην τρελαθούμε, ο άνθρωπος δεν μου έχει πει ποτέ για ναρκωτικά».
- Χ.: «Μα δεν θα σου πει».

- Γ.: «Δεν μου έχει πει για ναρκωτικά, ξεκάθαρα. Αλλά εμένα μου ζήτησαν να πω ότι έχει πει».