ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ: Για πρώτη φορά τόσο… σκοτεινά

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ακόμη και αν έχουμε μπει στο καλοκαίρι, άσχετα αν οι βροχές είναι μια… λεπτομέρεια, φαίνεται πως η… εξυγίανση βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, ή στη χειρότερη περίπτωση νομίζει πως καλά κρατούν οι μέρες της δόξας της! Με την «αμαρτωλή» ΕΠΟ, όπως την αποκαλούσαν τα παπαγαλάκια για να εξυπηρετήσουν την… εργολαβία τους, όλοι γνώριζαν τους κανονισμούς που θα ισχύσουν την επερχόμενη σεζόν, τουλάχιστον 15 μέρες πριν από κάθε Γ.Σ. Και επειδή γινόταν τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και όχι στις 30/06 που προγραμματίστηκε για φέτος, τέτοια εποχή ήταν γνωστά τα πάντα όλα (κανονισμός διαιτησίας, ΚΑΠ, Πειθαρχικός Κώδικας κτλ.).
Ομως, τη… σήμερον ημέραν, που θα έλεγαν και οι παλαιότεροι, επικρατεί το απόλυτο… σκοτάδι. Γίνεται αντιληπτό πως αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Και επειδή το θέμα μας είναι η διαιτησία, τη στιγμή μάλιστα που έχουν προηγηθεί άπειρα… κόλπα της δήθεν εξυγίανσης για να είναι όλα και καλά μόνο για κάποιες συγκεκριμένες ΠΑΕ, προκαλεί μεγάλες απορίες γιατί δεν κοινοποιούν στις ενώσεις τον κανονισμό διαιτησίας, ώστε να γνωρίζουν τι θα επικυρώσουν στη Γ.Σ. της ΕΠΟ.
Και επειδή όλος ο… θόρυβος ξεσηκώνεται μόνο για το νέο καταστατικό της Ομοσπονδίας, δεν μπορεί να βγει από το μυαλό αρκετών ότι ο… θόρυβος είναι τεχνητός. Οι Ενώσεις επιβάλλεται να ζητήσουν τους κανονισμούς (διαιτησίας, ΚΑΠ και Πειθαρχικό Κώδικα), προκειμένου να ξέρουν τι θα ψηφίσουν.
Ειδικά στη διαιτησία οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης καταπάτησαν κάθε έννοια του κανονισμού, με αλλαγές που δεν επιτρέπονταν, ώστε να επανέλθουν στον πίνακα διαιτητές που είχε προαναγγείλει (ω τι σύμπτωση!) το… χαλιφάτο της προπαγάνδας. «Εβγαλαν», εννοείται παράνομα, μέχρι και «φωτογραφικό» κανονισμό για να έχει δικαίωμα να ορίζεται ο Κάκος παρατηρητής στη Superleague!
Ο κανονισμός διαιτησίας θα εγκριθεί από τη FIFA, όμως ερώτημα αποτελεί τι εισηγήσεις έχουν κάνει οι παράνομοι της ΚΕΔ και αν αυτές πέρασαν.

Οι Ενώσεις επιβάλλεται να ζητήσουν τους κανονισμούς, προκειμένου να ξέρουν τι θα ψηφίσουν


 «Αβατο» για παράγοντες

Το διοικητικό μοντέλο της διαιτησίας αλλάζει μορφή με τη... σφραγίδα της FIFA. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα επιβάλει ΚΕΔ, η οποία θα στελεχώνεται μόνο από πρώην διαιτητές. Αυτό σημαίνει ότι δείχνει κόκκινη… κάρτα στο προηγούμενο μοντέλο που «ήθελε» ο πρόεδρος της ΚΕΔ να είναι παράγοντας, κατά τα πρότυπα της UEFA.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις από τους πέντε πρώην διαιτητές που θα στελεχώσουν την ΚΕΔ θα είναι από το εξωτερικό. Ενας θα είναι πρόεδρος, ένας αναπληρωτής και ο τρίτος μέλος και θα αναλάβουν τους ορισμούς των Superleague, Football League και Κυπέλλου.

Επαφή
Αίσθηση προκάλεσε η επιστολή του Τζώρτζογλου στη FIFA, με την οποία καταγγέλλει τα «τέρατα και σημεία». Σύμφωνα με πληροφορίες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ηρακλείου, ζητώντας περαιτέρω αναλύσεις και στοιχεία για κάποια πράγματα από όσα καταγγέλλει. Ακόμη, δεσμεύτηκαν πως θα συναντηθούν μαζί του και την επόμενη φορά που θα έρθουν. Κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι δεν υπήρξε ποτέ… εξυγίανση.

Παραδοχή
Η νέα επικοινωνία της FIFA με τον Τζώρτζογλου αποτελεί μια ακόμη παραδοχή για τα αίσχη της εξυγίανσης. Η ΠΔΕ/ΕΠΟ είχε συγκεκριμένο σκοπό και απέτυχε παταγωδώς αφού μετατράπηκε σε ΔΕΚΟ, η δε ΚΕΔ πήρε αποφάσεις για θέματα που δεν είχε αρμοδιότητα, καθώς δεν προκύπτουν από την επιστολή της FIFA, με ημερομηνία 18/10/2016.

Ανάγκη
Επειδή υπήρξαν πολλές αδικίες διαιτητών, κάποιοι προωθήθηκαν με… άρωμα συγκεκριμένων ΠΑΕ ενώ άλλοι βρέθηκαν σε «μαύρες λίστες», πάλι επειδή δεν τους ήθελαν συγκεκριμένες ΠΑΕ, η FIFA καταλαβαίνει την ανάγκη να μην βγουν πίνακες. Μάλλον δεν θα χρειαστεί να τεθεί το θέμα στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, παρά η ίδια η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα απαγορεύσει να βγουν νέοι πίνακες διαιτητών. Η FIFA κατάλαβε τι και γιατί έγινε.

Απόδειξη
Οτι η FIFA είχε διαφορετική αντίληψη για την ελληνική διαιτησία, φαίνεται από το ότι έστειλε στα… σκουπίδια το αίτημα της παράνομης και κρατικής ΚΕΔ να αλλάξουν οι πίνακες των διεθνών διαιτητών, αν και… λύσσαξαν να το περάσουν. Ομως, αρχές του έτους δεν ασχολήθηκε περισσότερο επειδή είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στον Κουτσοκούμνη.


Θα ήταν επιτυχία αν…
Στις αξιολογήσεις των διεθνών διαιτητών από την UEFA μόνο ο Κομίνης ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία από την τρίτη. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να θριαμβολογήσει για την εικόνα της ελληνικής διαιτησίας στο εξωτερικό, παρότι ο Σιδηρόπουλος έμεινε στην ελίτ. Επιτυχία θα ήταν μόνο αν ο Καλογερόπουλος ανέβαινε στην πρώτη κατηγορία και μαζί με τον Κομίνη προωθούνταν ένας εκ των Παπαπέτρου, Αρετόπουλου, Μάνταλου και Κύζα. Από τη στιγμή που δεν έγινε αυτό, είναι αποτυχία.


Δείχνει και το επίπεδο
Επειδή η ΚΕΔ πανηγύρισε για κάποιους διεθνείς ορισμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι και δικό της έργο: Είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει τέσσερις διαιτητές στην τελευταία (3η) κατηγορία; Να γιατί έπρεπε να ανέβει ένας και των Παπαπέτρου, Αρετόπουλου, Μάνταλου και Κύζα. Αυτό είναι το… δικό της έργο, σε συνδυασμό με το ότι ο Σιδηρόπουλος δεν επιλέχθηκε για να σφυρίξει σε καμία μεγάλη διοργάνωση του καλοκαιριού και δεν ήταν και λίγες.


Ο Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), ο δήθεν κορυφαίος που πλέον δεν τον αναφέρει έτσι ούτε η προπαγάνδα, δεν επιλέχθηκε ούτε για να σφυρίξει αγώνες στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Ομως, στη Ρωσία πήγε ο Ισπανός Ντίας, ο οποίος δεν ήταν στην ελίτ, αλλά μια κατηγορία πιο κάτω (1η). Αλλωστε, στο συνομοσπονδιών δεν πήγαν οι πρωτοκλασάτοι.

Από τη μια έχουμε τον Ρουμάνο Χάτεγκαν να σαρώνει και να μην έχει χάσει μεγάλη διοργάνωση και από την άλλη τον Σιδηρόπουλο, ο οποίος δεν κατάφερε να πάρει μέρος σε καμία από όσες έγιναν! Ο δε Καλογερόπουλος δεν κατάφερε να πάει ούτε στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων Ελπίδων που γίνεται στην Πολωνία και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.


Σχόλια