Αρωμα Κοντονή στο καταστατικό

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
Για μια ακόμη φορά η ΠΔΕ/ΕΠΟ απέδειξε πως μετέτρεψε την ομοσπονδία ποδοσφαίρου σε …κρατική ΔΕΚΟ, όμως με αφορμή το καταστατικό της ΕΠΟ, το οποίο οι ενώσεις θα κληθούν να ψηφίσουν στη ΓΣ της άλλης Παρασκευής, υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από αρκετές ποδοσφαιρικές ενώσεις. Ωμά και προκλητικά έβαλαν (Παράρτημα Α’  παράγραφος 1 β) διάταξη για τα κωλύματα παραγόντων, η οποία αντιβαίνει όχι μόνο στα καταστατικά των FIFA, UEFA, αλλά και στο διεθνώς κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας.
Μάλιστα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού αρχικά έβαζαν θεαματικό «γκολ» στον αυτοδιοίκητο, καθώς ανέφεραν πως αντιγράφουν τον αθλητικό νόμο, συγκεκριμένα τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 2725/1999, με συνέπεια και στο υπό ψήφιση καταστατικό να προβλέπεται κώλυμα συμμετοχής στα κοινά του ποδοσφαίρου με τελεσίδικη παραπομπή για κακούργημα. Αρκετοί παράγοντες του ποδοσφαίρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει παρέμβαση του Κοντονή. Με βάση ακόμη και τον κοινό νου είναι αδύνατον οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές να θέλουν να επιβάλλουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο απαγορεύσεις που δεν ισχύουν σε καμία άλλη χώρα και ταυτόχρονα να κουρελιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, σχετικές συμβάσεις και είναι κάθετα αντίθετες σε συνταγματικές επιταγές και πάγιες νομικές αξίες.
Το αποκορύφωμα είναι η… γκάφα της ορθής επανάληψης από την ΠΔΕ/ΕΠΟ, η οποία θύμισε και …στρουθοκαμηλισμό! Ποιόν άλλον χαρακτηρισμό να δώσουμε, όταν χθες στις ενώσεις εστάλη …διόρθωση του καταστατικού που αφαιρεί την αναφορά στο άρθρο 3 του ν. 2725/1999 (σ.σ. ναι υπήρξε και η παγκόσμια πρωτοτυπία, νόμος να γραφτεί σε καταστατικό), όμως τα κωλύματα που ζητούν από τις ενώσεις να ψηφίσουν παραμένουν τα ίδια! Τι πέτυχαν με αυτό; Αρκετοί έβγαλαν το συμπέρασμα πως κάποια άρθρα του καταστατικό είναι ελληνικής έμπνευσης, προκειμένου να μην διασυρθεί η πολιτική του Κοντονή στο ποδόσφαιρο και οι… κορώνες περί δήθεν εξυγίανσης!


ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ γίνεται με αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο και όχι με προκλήσεις επί προκλήσεων και… φαντάσματα του παρελθόντος


Αλλαγή του νόμου

Επισημαίνουμε ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία, τελεσίδικη παραπομπή για κακούργημα γίνεται με βούλευμα του συμβουλίου εφετών που σε περίπτωση κακουργήματος είναι εκ προοιμίου τελεσίδικο, καθώς δεν χωρά έφεση! Βλέπετε επί μνημονίων υπήρξαν αλλαγές και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μεταξύ άλλων στο θέμα των κωλυμάτων παραγόντων του ποδοσφαίρου, αφενός προβλέφθηκε αρμοδιότητα του συμβουλίου εφετών ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ (όχι δηλαδή αφού είχε πρώτα επιληφθεί το συμβούλιο πρωτοδικών) για παραπομπή για κακουργήματα και αφετέρου ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ η έφεση κατά παραπεμπτικού βουλεύματος. Αυτό είναι το «κλειδί» για να καταλάβει η FIFA τι ακριβώς ισχύει στην Ελλάδα.


Τι ισχύει

Και στο παρόν καταστατικό της ΕΠΟ, το οποίο έχει εγκριθεί από τη FIFA, προβλέπονται κωλύματα παραγόντων όσον αφορά στην ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο. Η «επίμαχη» διάταξη αναφέρεται σε αμετάκλητη καταδίκη για τέλεση κακουργήματος. Μάλιστα, σε περίπτωση παραπομπής με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ της ΕΠΟ να αποφασίσει αν κάποιος παράγοντάς της μπορεί ή όχι να συμμετέχει στο συμβούλιό της. Που είναι το λάθος;


Σκευωρίες
Γιατί δίνουμε τόση μεγάλη έκταση στο θέμα; Αν κάποιος ή κάποιοι θέλουν να εκπαραθυρώσουν έναν παράγοντα, είτε της ΕΠΟ, είτε της Ενωσης, μπορεί με μια σκευωρία, με… μάρτυρες και ανώνυμες επιστολές που τόσο αγαπούν, να τον κατηγορήσουν για κάποιο κακούργημα. Τελευταία, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου παραπέμπονται με μεγάλη ευκολία σε δίκες.


Επίθεση
Τροποποίηση της πρόσκλησης της ΓΣ της ΕΠΟ ζητεί η ΕΠΣ Κιλκίς, ώστε να αποφασίσουν οι ποδοσφαιρικές ενώσεις αν η ομοσπονδία θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στην εκδίκαση της υπόθεσης της Κάρτας Υγείας, η οποία θα συνεχιστεί στις 4 Ιουλίου. Παράλληλα εξαπολύει επίθεση και στον πρόεδρο της ΠΔΕ/ΕΠΟ Ιωάννη Δρόσο δεν ελήφθη υπόψη το αίτημα να μην παρασταθεί σε δίκη, παρότι αυτό ζητούσαν δέκα ενώσεις.


«Τρέχει»

Ο πρόεδρος της ΠΔΕ/ΕΠΟ Ιωάννης Δρόσος πρέπει να έχει καταλάβει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, άρα από 1η Αυγούστου στα διοριστεί νέα διοικούσα, χωρίς κανέναν από τους τωρινούς. Ισχύει ότι έχει ζητήσει βοήθεια από το Μέγαρο Μαξίμου για να ανατρέψει τα δεδομένα και να… διασωθεί τουλάχιστον μόνο αυτός;


Μια ακόμη ψυχρολουσία

Τι κοινό έχουν ο Σιδηρόπουλος με τον Καλογερόπουλο; Χάνουν τη μια διοργάνωση μετά την άλλη! Ο πρώτος δεν πήγε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ο δεύτερος (φωτ.) δεν επιλέχθηκε να σφυρίξει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων U 19 που θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου στη Γεωργία. Τι δείχνουν αυτά; Ότι η UEFA δεν υπολογίζει ο Καλογερόπουλος να ανέβει κατηγορία, από την τρίτη στην δεύτερη.


Το… βιολί τους στην ΚΕΔ

Τριτσώνης και Κουκουλάκης διανύουν τις τελευταίες μέρες τους στη διαιτησία και συνεχίζουν την γνωστή τακτική τους, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν τι θα συμβεί αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Συνεχίζουν να προσβάλουν τους διαιτητές ως προσωπικότητες. Η UEFA έδωσε διεθνή παιχνίδια σε διαιτητές, όμως προτίμησαν να ορίσουν σε αυτά αρεστούς, σε αυτούς βοηθούς, που δεν έχουν το σήμα της FIFA και όχι τους Κούρεντα και Σίπκα (φωτ.) που είναι διεθνείς.


Οι βοηθοί που ορίστηκαν σε παιχνίδια της πρώτης προκριματικής φάσης του Europa League είναι: Δημητριάδης (Καστοριάς, φωτ.) με  τον Αρετόπουλο, ο βοηθός Καρατζίκας (Αθηνών) με τον Μάνταλο στην Δανία και ο Μπαλτάς (Αχαϊας) με τον Κομίνη στη Σλοβενία. Το… αποκορύφωμα είναι ότι οι Καρατζίκας, Μπαλτάς επέστρεψαν παράνομα στους πίνακες!


Ποια είναι η φιλοσοφία των Τριτσώνη (φωτ.), Κουκουλάκη προκειμένου να διασωθούν; Δεν ορίζουν ρέφερι που όπως φαίνεται είναι στις «μαύρες λίστες» συγκεκριμένων ΠΑΕ. Επίσης, δεν δυσαρεστούν τους κολλητούς τους, αφού με όλους μέχρι πρότινος ήταν μαζί στον πίνακα. Τώρα έχουμε και νέο «δείγμα». Δεν ξεχνούν τα ξαδέρφια, ειδικά ο πρώτος, καθώς ο πρώην βοηθός Παπαχαραλάμπους έδωσε εξετάσεις για να επιστρέψει.