Γιατί φαίνεται ότι ο Βασιλειάδης κρατάει αποστάσεις από την ΠΔΕ/ΕΠΟ και από τις εκλογές

Συμπεράσματα από την συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη στον Δημήτρη Μαλισιώβα και στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ:
1) Ο κ. Βασιλειάδης δεν φαίνεται να …πολυκαίγεται να γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ. Αυτό προκύπτει από τη δήλωσή του «το πρόβλημα στην ΕΠΟ δεν είναι οι εκλογές και το εκλογικό σύστημα, αλλά η διαφάνεια».
2) Αποφεύγει να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο, Τζιάνι Ινφαντίνο και στελέχη της FIFA, παρά μόνο είπε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη ΦΙΦΑ, ωστε να εφαρμοστούν πλήρως και σε όλα τα όργανα οτι ισχύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Πάντως, είναι πρωτοφανές η FIFA να συνεργάζεται με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης και όχι με την ομοσπονδία (σ.σ. άλλη μια επιβεβαίωση της ανυπαρξίας της ΠΔΕ/ΕΠΟ που ωστόσο αναμένεται να κάνει ότι μπορεί για να παραταθεί η θητεία της και να μην γίνουν εκλογές. Μόνο που αν συμβεί αυτό, δεν θα μείνουν οι ίδιοι).
3) Με τη δήλωσή του σημασία έχουν οι εγγυήσεις που θα δοθούν από τους αθλητικούς θεσμούς εντός κι εκτός χώρας, θέλει να καταστήσει υπεύθυνη τη FIFA και για το μέλλον και όχι την εκλεγμένη διοίκηση. Μήπως τελικά δεν θα υπάρξει εκλεγμένη διοίκηση αλλά νέα ΠΔΕ/ΕΠΟ;
4) Ο Βασιλειάδης αποκάλυψε, πως δεν πρόκειται να φέρει ένα νεο Νόμο απλά να καταγραφεί στην ιστορία ως ένας ακόμη Υφυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι «η λεγόμενη μάχη του αυτοδιοίκητου, η αλλαγή του νόμου από τον Σταύρο Κοντονή και ο νόμος Ορφανού. έγιναν πάνω σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να μπουν κανόνες σε μια ομοσπονδία που δεν υπήρχε τίποτα». Όμως, δεν κατοχυρώσει το αυτοδιοίκητο (και θεωρείται απίθανο να μην απαίτησε αυτό η FIFA) δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές.

Βασιλειάδης στην ΕΡΑσπορ: «Πρώτα οι εγγυήσεις μετά οι παρεμβάσεις»

ΠΗΓΗ: www.ert.gr

Ο Yφυπουργός Aθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΑσπορ και στο Δημήτρη Μαλισιώβα στο πλαίσιο της εκπομπής ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Δεν πρόκειται να φέρω νέο νόμο για να καταγραφώ, ως ακόμη ένας υφυπουργός με νόμο» ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Το πρόβλημα στην ΕΠΟ δεν είναι οι εκλογές και το εκλογικό σύστημα, αλλά η διαφάνεια».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αναφερόμενος στο ποδόσφαιρο τόνισε:
«Τα προβλήματα στο ποδόσφαιρο παραμένουν διαχρονικά τα ίδια, γιατί έχουν να κάνουν με παθογένειες που αφορούν στις δομές του,τη λειτουργία,και τους κανόνες. Ως Γενικός Γραμματέας κατά της Διαφθοράς που προϋπήρξα, είχα εικόνα όλων αυτών, και προσπάθειά μας στο Υφυπουργείο από την περίοδο Κοντονή, ήταν, να μπουν κανόνες στο χώρο, ώστε να υπάρχει διαφάνεια, και ισονομία. «Για τη βούληση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες συνθήκες επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει και η βούληση και η τεχνογνωσία για να προχωρήσουμε, και η ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα υπάρχουν και σύμμαχοι, αφού τόσο η ΦΙΦΑ αλλά και η ΟΥΕΦΑ έχουν γνώση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου που το ταλανίζουν επί πολλά χρόνια«. Για τις προθέσεις της Κυβέρνησης ο κ. Βασιλειάδης έδειξε σίγουρος. «Η Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί και να διαφυλάξει τη Διαφάνεια, και θα το πράξει», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος αναφερόμενος σε θέματα υποδομών επισήμανε: «Έχουμε σχέδια για το Γουδή, τη Νέα Φιλαδέλφεια και το ΣΕΦ, αλλά-με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε- θέλουμε να βρούμε λύσεις για όλα τα αθλήματα, και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξή τους».
Για την ΕΠΟ ο κ. Βασιλειάδης ενημέρωσε, πως οι εκλογές και το εκλογικό σύστημα δεν είναι το μείζον αλλά το ελλάσον ζήτημα λέγοντας, πως σημασία έχουν οι εγγυήσεις που θα δοθούν απο τους αθλητικούς θεσμούς εντος κι εκτός χωρας, οτι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος.
Παράλληλα αποκάλυψε, πως δεν πρόκειται να φέρει ένα νεο Νόμο απλά να καταγραφεί στην ιστορία ως ένας ακόμη Υφυπουργός, ενω κατέληξε για τα θέματα της βίας, πως βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη ΦΙΦΑ, ωστε να εφαρμοστούν πλήρως και σε όλα τα όργανα οτι ισχύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία.
Τέλος επιβεβαίωσε τα αναγραφόμενα στον Τύπο πως προώθησε στον Αθλ. Εισαγγελέα προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσφατες εμπρηστικές τοποθετήσεις αθλητικών παραγόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως των κ. Δ. Γιαννακόπουλου, Γ. Σαββίδη– επεξηγώντας παράλληλα πως αυτο δεν γίνεται κατ΄αποκοπήν αλλά κατα πάγια τακτική για όλα τα πρόσωπα, στέλονοντας μηνυμα σε όλους, να απέχουν στο μέλλον απο ανάλογες ενέργειες.

Αναλυτικά όσα είπε:
«Από το 1991 που ξεκινήσατε εσείς τη δημοσιογραφία, τα προβλήματα είναι τα ίδια. Τα ονομάζουμε πλέον διαφορετικά, μπορεί να αλλάζουν λίγο τα πρόσωπα, αλλά τα προβλήματα παραμένουν ίδια γιατί βασίζονται σε μια συγκεκριμένη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε διαφανείς διαδικασίες με διαφανή τρόπο λειτουργίας, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα συστήματα εξουσίας και με την είσοδο του Champions League , αλλά κυρίως την είσοδο του στοιχήματος από το 2000, και τον παράνομο τζόγο τα πράγματα χειροτέρεψαν. Επομένως μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια βαριά, με μια άρρωστη κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η λεγόμενη μάχη του αυτοδιοίκητου, η αλλαγή του νόμου από τον Σταύρο Κοντονή και ο νόμος Ορφανού. έγιναν πάνω σε μια προσπάθεια να μπορέσουν να μπουν κανόνες σε μια ομοσπονδία που δεν υπήρχε τίποτα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μέσω της ομοσπονδίας να δημιουργείται αυτό που ονόμασαν κάποιοι «παράγκα», αν και προσωπικά δε θέλω να δίνω χαρακτηρισμούς. Όμως, το θέμα, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι δομές για να σταματήσει αυτό το πράγμα. Γιατί προσέξτε, η κατάσταση είναι τόσο βαριά και τόσο βαριές οι σκιές, που ακόμα αν καταφέρναμε αύριο με το ίδιο πλαίσιο, να μην γίνεται τίποτα οι σκιές πάλι θα μένανε σε θέματα π.χ. διαιτησίας».
Συμβάλλατε ως ΓΓΑ κατά της διαφθοράς να βρεθεί η λίστα Μπόριανς. Είναι δύσκολο ως κυβέρνηση να φτιάξετε λίστα διεφθαρμένων παραγόντων ποδοσφαίρου, διαιτητών, ποδοσφαιριστών, δικαστών. δημοσιογράφων;
«Νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η βούληση και η απαραίτητη τεχνογωσία για να φτιαχτούν τέτοιου είδους λίστες. Δηλαδή, η στοχοποίηση και ο έλεγχος συγκεκριμένων ατόμων, οι οποίοι μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε παράνομα κυκλώματα για να τους κάνεις οικονομικό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή,  υπάρχει η βούληση αλλά και η τεχνογνωσία. Επομένως ας μην βιαζόμαστε στις λίστες αυτές, που τις έχει και ελέγχει πολλά πρόσωπα η δικαιοσύνη , γιατί φιγουράρουν και ονόματα του αθλητισμού αλλά όχι πρωτοκλασσάτα,αλλά ξέρουν να διαφεύγουν,αλλά υπάρχουν δευτερότριτα σημασίας ονόματα».
Η FIFA είναι σύμμαχος μας
 «Το θέμα είναι πως βάζουμε κανόνες για την από δω και πέρα λειτουργία και νομίζω ότι η ποιοτική διαφορά που έχουμε σε σχέση με το παρελθόν αυτή τη στιγμή είναι ότι ακόμα και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, τόσο η FIFA όσο και η UEFA, έχουν καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα. Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγκρουση του νόμου με το αυτοδιοίκητο, αλλά όμως καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό, αυτά τα θέματα είναι τεχνικά. Το θέμα είναι ποιοι κανόνες θα μπούν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια να δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις ή οι σκιές».

Οι παράγοντες δεν πρέπει να παίζουν με τα σόσιαλ μίντια
Στείλατε στον εισαγγελέα τις αναρτήσεις των Δ.Γιαννακόπουλο, Γ.Σαββίδη επειδή πυροδοτούν τη βία;
«Έχω πει από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα, και μετά τον τελικό με ιδιαίτερη ένταση και πριν στην συνάντηση των τεσσάρων, να σταματήσει αυτή η ιστορία με τους διοικητικούς παράγοντες, οι οποίοι με τις πράξεις τους ή με τις δηλώσεις τους ακόμα και στα social media να δημιουργούν στον κόσμο αναταραχή. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο στο οποίο εγώ από την πρώτη μέρα ότι συμβαίνει και μπορεί να χρίζει έρευνας και αξιολόγησης τα στέλνω στον εισαγγελέα.Δεν κάνω κάτι κατ’ αποκοπή, αλλά πάγια με βάση το θεσμικό πλαίσιο Δεν είμαι της λογικής να βγάζω ανακοινώσεις για αυτά τα θέματα».