Οι έξι αναφορές

***To καθαρό περίγραμμα εντός του οποίου θα κινηθούν όλες οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Δυσχερής στην ανάγνωσή και στην ερμηνεία της, καθότι οργανωμένα ελλειπέστατη, η πληροφόρηση από όσα συνέβησαν επί της ουσίας στις επαφές της κυβέρνησης (στο πρόσωπο του κ., Βασιλειάδη) με την FIFA στην έδρα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Η δυσχέρεια είναι προφανές πως οφείλεται σε μια συμφωνημένη και αποδεκτή και από τις δύο πλευρές διαρροή με το σταγονόμετρο των όσων συζητήθηκαν, του τρόπου με τον οποίο συζητήθηκαν και, κυρίως, των όσων συμφωνήθηκε ότι θα επισυμβούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σκόρπιες εκτιμήσεις που προέρχονται από μια ακραία περιπτωσιολογική αναφορά σε δήθεν θέματα και (επίσης) δήθεν συμφωνίες δυσκολεύει περισσότερο να κατανοηθούν οι εξελίξεις παρά διαφωτίζει το παρόν και (το κυριότερο) το μέλλον.
Σοβαρή ερμηνεία επί της ουσίας της όποιας συμφωνίας προκύπτει ότι δεν μπορεί να γίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ερμηνευτεί ο ίδιος ο επικοινωνιακός σχεδιασμός των δύο πλευρών, κοινός στο μεγαλύτερο μέρος του και στηριγμένος στην επιβεβλημένη σιωπή για τα μεγάλα και τα σημαντικά.
Τι δείχνει ο σχεδιασμός αυτός;
Πρώτο, ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία, τόσο για την ουσία των αλλαγών που πρόκειται να συμβούν όσο και για την χρονική κατανομή τους.
Δεύτερο, ότι σε κάθε περίπτωση το έκτρωμα της Επιτροπής Εξομάλυνσης θα πάψει να υφίσταται και να προσβάλλει βάναυσα τον ποδοσφαιρικό οργανισμό της χώρας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (όλοι τοποθετούν τη λήξη της περιόδου ανωμαλίας εντός του καλοκαιριού).
Τρίτο, η αστειότητα που ονομάστηκε με εξαιρετική δόση βερμπαλισμού "Επιτροπή Εξομάλυνσης" δεν απασχολεί κανένα. Ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη FIFA. Ακόμη και η τυπική μετάθεση του τέλους της από την 31η Μαίου στα μέσα Ιουλίου είναι μια τεχνική διαδικασία, ίσως οργανωτικά απαραίτητη.
Τέταρτο, η FIFA δεν πρόκειται να αναλάβει καμία ευθύνη για όλα τα εκτός πλαισίου πεπραγμένα της Επιτροπής Εξομάλυνσης, για όλα που αποφάσισε και έπραξε έξω και πέρα από όσα στην από 14.10.2017 επιστολή διορισμού της περιέχονται.
Πέμπτο, ο κ. Βασιλειάδης θεωρείται επαρκής και φερέγγυος συνομιλητής, ικανός να αντιληφθεί την παγκόσμια αθλητική (και δη την ποδοσφαιρική) πραγματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτή κινείται. Στο πλαίσιο αυτό και κυρίως στο πρόσωπό του κ. Βασιλειάδη η κυβέρνηση "κάτι πρέπει να πάρει από όλη αυτή την ανωμαλία, που η ίδια με τις ιδεοληψίες της προκάλεσε χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, ώστε ο υπουργός να ικανοποιηθεί πολιτικά και επικοινωνιακά".
Έκτο, (και τελευταίο) όλες οι εξελίξεις θα αποφασιστούν και θα επιβληθούν από τη FIFA, με δεδομένη πλέον την πληρέστατη ενημέρωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, από έγκυρες ελληνικές πηγές ενημέρωσης, για όσα πραγματικά συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ελλάδα, για τα πρόσωπα για τα οποία ανέλαβε η ίδια την ευθύνη του διορισμού τους και για το ρόλο τους και - το κυριότερο- για τους λόγους για τους οποίους συνέβησαν όλες οι κραυγαλέες απόπειρες ανασύνθεσης του τοπίου στο τελευταίο εξάμηνο αλλά και πριν από αυτό.
Οι ως άνω, έξι αναφορές θεωρούνται, από καλώς γνωρίζοντες τα ουσιαστικά δεδομένα της υπόθεσης, ως το καθαρό περίγραμμα εντός του οποίου θα κινηθούν όλες οι εξελίξεις, χωρίς καμία διάθεση από καμία πλευρά να ξεφύγει στο ελάχιστο ο έλεγχος ή να μετατεθούν σε μη ελεγχόμενα σώματα αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και απλώς αναμένεται η ανακοίνωσή τους.

Πως μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι πολύ κοντά, το ταξίδι από την Ελβετία στην Αθήνα έτοιμο και οι αποφάσεις που θα αποκτήσουν και τυπική νομιμοποίηση ειλημμένες. Πριν από εμάς για εμάς...