Το να λες «με στήσανε», είναι παραδοχή προσωπικής ήττας

***Δηλαδή, με Γκιρτζίκη έπαιρνε Κύπελλο και χωρίς Γκιρτζίκη τον στήνουνε;
***Αφού έγινε κάθαρση κι ο Κοντονής έδιωξε τους Γκιρτζίκηδες από την ΕΠΟ, γιατί πλακώνονται στα γήπεδα;
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ
www.sentragoal.gr

Ποιος Παναγιώτης Βαρούχας και λοιποί καθηγητάδες διαιτησίας; Από τη στιγμή που αποφάνθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, τέρμα και τελείωσε: «Το γκολ του ΠΑΟΚ ήταν οφσάιντ. Αλλά ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ. Τώρα δεν θέλω να πω περισσότερα».
Ας αφήσουμε όμως τους πολιτικούς να κάνουν την ιδιαίτερα σοβαρή δουλειά τους, για να δώσουμε τον λόγο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές του τελικού. Κι ας αφήσουμε τους νικητές στις χαρές και στα πανηγύρια, για ν' ασχοληθούμε με την πίκρα των ηττημένων.
Και συγκεκριμένα στον Δημήτρη Μελισσανίδη, που σχετικά με τον λάιντσμαν τοποθετήθηκε δις.
Μία που τον χαρακτήρισε στημένο κι άλλη μία που τον είπε και αλήτη και παλιοαλήτη. Να γυρίσουμε, λοιπόν, τον χρόνο πίσω.
Οταν ο ίδιος ο Μελισσανίδης έλεγε ότι όπως όλες οι Χούντες πέφτουν, έτσι θα πέσει και η Χούντα του Ολυμπιακού. Οτι οι γκρανκάσες σαν τον Γκιρτζίκη θα ξεκουμπιστούνε από την ΕΠΟ. Οτι διαιτητές σαν τον Σπάθα και τον Γιάχο θα γίνουνε σταθμάρχες και θα σφυρίζουνε για να φεύγουνε τα τρένα. Οτι εμείς, που το αγαπάμε το ποδόσφαιρο, θα το φτιάξουμε.
Και δώσανε τιτάνιο αγώνα για δύο και πλέον έτη. Μέχρι τα Γρεβενά έφτασε ο Μελισσανίδης. Για να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην κοπή της πίτας της Ενωσης. Τετρακόσα τόσα χιλιόμετρα δρόμος.
Κι ο σκοπός επετεύχθη. Η Χούντα έπεσε. Γκιρτζίκης και λοιπές γκρανκάσες σφουγγαριστήκανε από το ποδόσφαιρο. Στην ΕΠΟ μπουκάρανε οι εκλεκτοί του Κοντονή. Η Υπουργάρα, όπως τον αποκαλεί ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ. Κι όταν μάλιστα η ταπεινότητά μου αποκάλυψε ότι οι Σύμμαχοι χωρίσανε τα τσανάκια τους, ο Μελισσανίδης άστραψε και βρόντηξε: «Η ΑΕΚ ψηφίζει Γραμμένο».
Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να βλέπεις ολόκληρο «Τίγρη», μετά τον τελικό, έτοιμο να βάλει τα κλάματα: «Τι να κάνουμε... δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Στήσανε τον αλήτη τον επόπτη».
Λες και ακούς τον Σταμάτη τον Βελλή του Απόλλωνα. Το να λες «με στήσανε» είναι παραδοχή ήττας. Προσωπικής ήττας. Δηλαδή, με Γκιρτζίκη έπαιρνε Κύπελλο και χωρίς Γκιρτζίκη τον στήνουνε;
Δηλαδή έπεσε η Χούντα, για να τερματίζει η ΑΕΚ τέταρτη, έναν βαθμό πιο πάνω από τον Πανιώνιο; Κι αν στήθηκε ο επόπτης, από ποιον στήθηκε;
Απ' αυτόν που φάγανε μαζί το μεσημέρι πριν απ' τον τελικό. Συγγνώμη κιόλας, αλλά αυτά σε Σταύρο Αδαμίδη παραπέμπουνε.
«Τίγρης» να λέει με στήσανε δεν έχει ματαγίνει. Ο «Τίγρης» επιτίθεται. Ορμάει. Δεν παραπονιέται. Και την επομένη, έρχεται η ανακοίνωση της ΠΑΕ. Η οποία ανατρέχει στη δεκαετία του 2000: ότι «η ιστορία της ομάδας μας δεν καθορίζεται από έναν τίτλο και δεν εξαρτάται από έναν τελικό».
Στη θεωρία που είχε αναπτύξει ο Ντέμης Νικολαΐδης, περί της «εφήμερης χαράς» του πρωταθλήματος. Και ξανά μανά για «στήσιμο» και για «κλοπή». Αν είναι έτσι, λοιπόν, όπως τα λένε στη ΑΕΚ, κάπου έχουνε πιαστεί κορόιδα. Κάπου την έχουνε πατήσει.
Θα μου πείτε τώρα, και τι να κάνεις όταν χάνεις το Κύπελλο με γκολ οφσάιντ; Να πας πάσο; Δύσκολο. Θα σκάσεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα γίνεις Σάββας Θεοδωρίδης.
Θα πεις μια κουβέντα κι αυτή θα είναι όλη. Οτι π.χ. «αυτή είναι η τελευταία φορά που συμπεριφέρθηκαν μ' αυτόν τον τρόπο στην ΑΕΚ. Εγώ δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβεί».
Ο ηγέτης και είναι και εμφανίζεται δυνατός. Η ομάδα μπορεί να χάσει. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μπάλα είναι. Ο ηγέτης ηττημένος, δεν εμφανίζεται ποτέ. Αυτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αφού έγινε κάθαρση κι ο Κοντονής έδιωξε τους Γκιρτζίκηδες από την ΕΠΟ, γιατί πλακώνονται στα γήπεδα;