Αγριο… δούλεμα στους διαιτητές

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Απίθανα πράγματα συμβαίνουν σχετικά με τις αμοιβές των διαιτητών, των βοηθών και των παρατηρητών της Superleague. Ενώ το πρωτάθλημα οδεύει προς το τέλος του, οι ρέφερι έχουν πληρωθεί μόνο για τις αγωνιστικές 3η-7η, δηλαδή μόνο για πέντε αγωνιστικές, ενώ έχουν λαμβάνειν οφειλόμενα από πέρσι, συγκεκριμένα από την 27η αγωνιστική, συν τα πλέι οφ (επαναλαμβάνουμε αυτά είναι τα περσινά).
Υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστεύει ότι η διοργανώτρια «δουλεύει» τους διαιτητές, τη στιγμή που ακόμη και στη Football League και στη Γ’ Εθνική πληρώνονται πριν από τους αγώνες, διαφορετικά δεν κατεβαίνουν στα παιχνίδια με υπαιτιότητα της γηπεδούχους ομάδας; Στη Superleague μπορούσαν να είναι απόλυτα σωστοί απέναντι στους διαιτητές και φυσικά λίγοι είναι αυτοί που… τρώνε το παραμύθι ότι δεν υπάρχουν έσοδα.
Απόδειξη ότι το συμβόλαιο της Nova για την Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ χοντρικά οι εισπράξεις από τα πρόστιμα φτάνουν στα 2 εκατ. ευρώ. Από πού κι ως πού δεν έχει έσοδα η Λίγκα τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στα 1,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 εκατ. ευρώ είναι για τις αμοιβές των υπαλλήλων;
Τα έξοδα διαιτησίας για έναν χρόνο φτάνουν στο ύψος του 1 εκατ. ευρώ. Απλά δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος να μπει μπροστά για να απαιτήσει να πληρωθούν οι διαιτητές, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς η ΠΔΕ/ΕΠΟ κάνει… εξομάλυνση και η ΚΕΔ… εξυγίανση. Μιλάμε για ανεπίτρεπτες καταστάσεις που δεν συμβαίνουν ούτε στα τοπικά πρωταθλήματα, καθώς ακόμη και εκεί οι αμοιβές των διαιτητών είναι κατοχυρωμένες. Απλά, όσον αφορά αυτές των ρέφερι της Superleague η αδιαφορία σπάει όλα τα κοντέρ. Προφανώς, και αυτά θα πρέπει να τα θέλει η FIFA.

ΣΤΟΥΣ ρέφερι οφείλονται χρήματα ακόμη και από το περσινό πρωτάθλημα. Αστειότητες…

Συμφωνίες στο… χιόνι

Πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, και ο πρόεδρος της Λίγκας, Γιώργος Στράτος, είχαν έρθει σε συμφωνία οι ρέφερι να πληρώνονται λίγες μέρες μετά τον αγώνα και ανά αγωνιστική, αλλιώς η ΚΕΔ δεν θα όριζε διαιτητές. Πάπαλα…
Προς το τέλος Μαρτίου η διοργανώτρια έριξε το… μπαλάκι στην ΕΠΟ. Το Δ.Σ. της Λίγκας αποφάσισε συμψηφισμό οφειλής της UEFA για τις ακαδημίες των ΠΑΕ με τα έξοδα διαιτησίας. Η ΠΔΕ δεν μπήκε καν στον κόπο να εξηγήσει γιατί οι ρέφερι δεν είδαν… φως.


Φόβος

Οι διαιτητές δεν τολμούν να μιλήσουν λόγω της κατάστασης φόβου που έχει καθιερωθεί με ευθύνη των αρμοδίων. Κακώς! Ομως, έχουν λαμβάνειν από πέρσι, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση, τη στιγμή που το καλοκαίρι ο πρόεδρος της Λίγκας, Γιώργος Στράτος, είχε υποσχεθεί ότι σύντομα θα τους εξοφλήσει τα περσινά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου!!! Φυσικά αυτά γίνονταν όταν η ΕΠΟ είχε κανονική διοίκηση και όχι διοικούσα… έκτρωμα.


Πίεση

Πρόπερσι οι αμοιβές των διαιτητών καταβάλλονταν από τη Superleague μέσω της ΕΠΟ και η διοργανώτρια έριχνε ευθύνες στην ομοσπονδία για τις καθυστερήσεις. Πέρσι έπρεπε να καταβάλλονταν απευθείας από τη Superleague, οι καθυστερήσεις ήταν μεγαλύτερες! Η μόνη λύση είναι οι αμοιβές των ρέφερι να καταβάλλονται πριν από τα παιχνίδια, όπως στη Football League.

Αγνωστοι

Εκτός από τον Κουτσοκούμνη που τους επέλεξε, παράνομα με βάση τον κανονισμό, υπάρχει κανείς άλλος στη FIFA που να γνωρίζει τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη; Ομως, οι αρμόδιοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβαν γνωρίζουν για τις… σφαγές του Δράμαλη, όπως αποκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, τα εξόφθαλμα διαιτητικά λάθη. Κάποιοι φρόντισαν να τα μάθουν για να μην υπάρχει μαγική εικόνα.

Ευθύνη

Ενα είναι βέβαιο. Η FIFA δεν πρόκειται να αναλάβει καμία ευθύνη για ό,τι έγινε στην ελληνική διαιτησία και θα ζητήσει να γίνουν όλα από την αρχή. Αλλωστε αρμοδιότητα των… εξομαλυντών στο συγκεκριμένο κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν προκύπτει σύμφωνα με την επιστολή της στις 14/10/16. Οσοι δεν θυμούνται, ας τη διαβάσουν.

Με… τυφλό σύστημα

Οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης (εμείς, κόντρα σε όλους και σε όλα, επιμένουμε ότι αν και παράνομοι στην ΚΕΔ κάνουν τους ορισμούς) έχουν έναν θαυμαστό τρόπο να… καίνε τους διαιτητές! Αλλωστε το ίδιο γίνεται από τότε που ανέλαβαν με κορυφαία παραδείγματα τους Σιδηρόπουλο, Κομίνη, Κύζα. Τώρα ανακάλυψαν τον Θάνο. Το πρώτο του ντέρμπι ήταν για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ (ΑΕΚ-ΠΑΟ 1-0), το δεύτερό του για την 5η αγωνιστική (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ), δηλαδή την επόμενη Κυριακή.

Το… βιολί του Αρετόπουλος

Κάτι παθαίνει ο Αρετόπουλος όταν ορίζεται στον ΠΑΟΚ. Ο διεθνής ρέφερι σφύριξε τη νίκη της ομάδας της Θεσσαλονίκης στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και όλα τα αμφισβητούμενα τα έδινε υπέρ των φιλοξενουμένων. Μπορεί να μη χρειαζόταν, αφού στο δεύτερο ημίχρονο το ματς ήταν μια άνοστη σούπα, όμως ο Αρετόπουλος το… βιολί του. Απορούμε ποιος ο λόγος να εκτίθεται ένας διαιτητής και μάλιστα σε ένα ματς που θα μπορούσε να το βγάλει άνετα.


Πού χάθηκε ο Καλογερόπουλος; Μην ανησυχείτε. Θα τον δείτε την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ, στο ματς ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. Αλλωστε ο διεθνής ρέφερι εισέπραξε από όλους για τη διαιτησία του στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1. Μπορεί στην κανονική περίοδο να μην ορίστηκε σε κανένα ντέρμπι, όμως στα πλέι οφ θα οριστεί σε δεύτερο δύσκολο ματς.


Ο Καραντώνης ήταν τέταρτος στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1. Στο 79’ γελοιοποιήθηκε ο τέταρτος Καραντώνης (Ημαθίας). Ο Ιβιτς έφυγε από τον πάγκο και πήγε να διαμαρτυρηθεί στον Κούλα (Ξάνθης) για κάρτα που δόθηκε σε προηγούμενη φάση. Τον τραβούσε από το μανίκι και δεν τον άφηνε να δει φάση που ήταν σε εξέλιξη. Ο Καραντώνης ούτε που ασχολήθηκε! Παρ’ όλα αυτά θα σφυρίξει Παναθηναϊκός-Πανιώνιος.