«Αθώωσε» Μαζαράκη και άλλους τρεις η ΕΠΟ για την «Κάρτα Υγείας» - Τους εξαίρεσε από την απαίτηση της αποζημίωσης - Στις 4 Ιουλίου η συνέχεια της δίκης...

ΠΗΓΗ: flogasport.net

Σημαντικές εξελίξεις προκύπτουν στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας Ποδοσφαιριστή μετά την έναρξη της δίκης την περασμένη Δευτέρα. Μία δίκη που ξεκίνησε, αλλά διακόπηκε λόγω κωλυμάτων ορισμένων δικηγόρων εκ των κατηγορουμένων και θα συνεχιστεί στις 4 Ιουλίου, ημέρα της 13ης επετείου από την κατάκτηση του 2004...
Κατ' αρχήν διαφάνηκε η πρόθεση των βασικών κατηγορούμενων Βασίλη Γκαγκάτση, Σοφοκλή Πιλάβιου (τέως προέδρων ΕΠΟ) Γιάννη Οικονομίδη, Βασίλη Χατζηαποστόλου να πάρουν αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά και η επιθυμία άλλων να δικαστούν άμεσα για να ξεμπερδεύουν με την υπόθεση που τους στέρησε τα ποδοσφαιρικά αξιώματα.
Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι μέσα σε αυτούς που θέλουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η δίκη, όντας σίγουροι για την αθωώτητά τους, είναι και ορισμένοι που η ίδια η ΠΔΕ της ΕΠΟ, μέσω του δικηγόρου της (φήμες λένε ότι είναι κουμπάρος του Ιάκωβου Φιλιππούση), εξαίρεσε από την απαίτηση της αποζημίωσης, όπως είναι ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης Βαγγέλης Μαζαράκης, της Ευρυτανίας Γιάννης Καλύβας και οι Γιάννης Δεσύλας και Νίκος Φύριος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρχουν κι άλλοι από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την ΕΠΟ ως προς την απαίτηση που έχει να αποζημιωθεί, για μία υπόθεση που προκάλεσε ζημία στα ταμεία της που υπερβαίνει τα 29 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΠΟ, δηλαδή, αποδέχεται ότι τουλάχιστον οι συγκεκριμένοι παράγοντες, τους οποίους εξαίρεσε στο δικαστήριο, δεν είχαν καμία ευθύνη για ό,τι συνέβη με τα «χαμένα λεφτά» της Κάρτας Υγείας. Και ουσιαστικά τους «αθώωσε» πριν καλά-καλά δικαστούν!
Η απαίτηση της ΕΠΟ για αποζημίωση δεν αφορά μονάχα τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, αλλά και την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της Κάρτας Υγείας, η οποία ζήτησε επίσης την αναβολή της υπόθεσης λόγω «ανίατης ασθένειας της δικηγόρου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός της στην δίκη. Αυτός ήταν ουσιαστικά και ο βασικός λόγος της διακοπής της δίκης από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου, τα μέλη της οποίας δεν έδειχναν ιδιαίτερη διάθεση να δώσουν αναβολή και γι' αυτό οδηγήθηκαν στην λύση της διακοπής.
Αρχικά το Τριμελές Εφετείο όρισε την συνέχεια της δίκης στις 19 Ιουνίου, αλλά η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν βρήκε σύμφωνους τους βασικούς κατηγορούμενους, όπως τους Γκαγκάτση, Πιλάβιο, Οικονομίδη, Χατζηαποστόλου λόγω κωλυμάτων των δικηγόρων τους, κι έτσι η συνέχεια ορίστηκε τελικά στις 4 Ιουλίου 2017, ημέρα της 13ης επετείου της κατάκτησης του Euro 2004!
Η λίστα με τους κατηγορουμένους περιλαμβάνει τους πρώην προέδρους της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση (σημερινός διευθυντής της Superleague), Σοφοκλή Πιλάβιο, Γιώργο Σαρρή και Γιώργο Γκιρτζίκη και τα πρώην μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ Βασίλη Χατζηαποστόλου, Γιώργο Σιντόρη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Νίκο Φύριο, Γιάννη Σιγάλα, Νίκο Ανασόπουλο, Σωκράτη Παπαδόπουλο, Θόδωρο Φωτίου, Γιάννη Δεσύλα, Γιάννη Καλύβα, Χρήστο Σάββα, Βασίλη Μάντζιο, Βαγγέλη Τοπολιάτη, Γιώργο Καραμελίδη, Βαγγέλη Μαζαράκη, Σπύρο Καλογιάννη, Γιάννη Οικονομίδη και Νίκο Προύντζο.
Την σημασία του έχει επίσης ότι απο αυτούς, στο δικαστήριο της Δευτέρας παρουσιάστηκαν κανονικά οι Γκιρτζίκης, Σαρρής, Προύντζος, Μαζαράκης, Φωτίου, Ανασόπουλος, Καλύβας, Παπαδόπουλος και Πιλάβιος, ενώ τρανταχτές ήταν οι απουσίες του Βασίλη Γκαγκάτση και των Χατζηαποστόλου, Οικονομίδη, που εκπροσωπήθηκαν μόνο από δικηγόρους, όπως και οι υπόλοιποι απόντες. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν, βάσει του 390 του Ποινικού Κώδικα, είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία (άρθρα 1, 14, 15, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 α’, 27, 45, 46 παρ. 1 α’, 51, 52, 60, 63, 79, 98 390 εδ. β’-α’ Π.Κ.).
Αυτό που προκάλεσε δικαιολογημενα την αντίδραση των κατηγορουμένων, οι οποίοι βρέθηκαν στο δικαστήριο, ήταν ο ισχυρισμός του δικηγόρου του δημοσίου, ο οποίος όταν κλήθηκε από την έδρα είπε ότι η ΕΠΟ «επιχορηγείται από το κράτος», κάτι που βέβαια ΔΕΝ ισχύει από το 2006 και μετά. «Δεν ξέρω ρε παιδιά, εμένα έτσι μου είπαν...», απάντησε ο δικηγόρος όταν αντιλήφθηκε την έντονη διαφωνία των κατηγορουμένων ως προς την βασιμότητα του ισχυρισμού του.
Περισσότερα γι' αυτή την υπόθεση που μπήκε πλέον στην τελική της ευθεία θα έχουμε πια μετά τη συνέχεια της δίκης στις 4 Ιουλίου. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι ανησυχούν περισσότερο, άλλοι λιγότερο, κι άλλοι έχουν εξ αρχής ξεμπλέξει, όπως οι παράγοντες της Super League, που επίσης ψήφισαν την Κάρτα Υγείας ως μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στην δικογραφία επειδή εκπροσωπούσαν δήθεν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και όχι το ερασιτεχνικό, αλλά και ο σημερινός γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος συμμετείχε ως μέλος στα ΔΣ της ΕΠΟ ως εκπρόσωπος της ΕΠΣ Κέρκυρας.

ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΗΣ