Εκαναν «κουρέλι» το καταστατικό της FIFA

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μόνο κάποιος αφελής, ή άσχετος με τους κανονισμούς, μπορεί να ισχυριστεί ότι τα τέρατα και σημεία που έγιναν στη διαιτησία, με τις επιστροφές διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών που είχαν κοπεί το καλοκαίρι, ήταν επειδή τα ήθελε η FIFA. Ο τοποτηρητής της Κωστάκης Κουτσοκούμνης αλλά και οι παράνομοι Τριτσώνης, Κουκουλάκης, τους οποίους επέλεξε ο πρώτος αν και δεν πληρούν τα προσόντα του κανονισμού διαιτησίας, έκαναν… κουρέλι μέχρι και το καταστατικό της FIFA, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και το αντίστοιχο της ΕΠΟ που επέβαλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία σε όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο.
Για να επανέλθουν στους πίνακες οι κομμένοι, είτε λόγω απόδοσης, είτε λόγω βαθμολογιών, διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές του καλοκαιριού άλλαξαν τον κανονισμό, ενώ τα πρωταθλήματα ήταν ήδη σε εξέλιξη. Ομως, σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA η ΠΔΕ/ΕΠΟ είναι μεταβατική επιτροπή με συγκεκριμένο ρόλο και δεν έχει δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις και ειδικότερα αποφάσεις για αλλαγές κανονισμών στο μέσον της αγωνιστικής περιόδου. Διαβάστε και την απόδειξη: Καταστατικό FIFA, έκδοση Ιουλίου 2015 (η τελευταία επίσημη), άρθρο 7 με τον τίτλο «Συμπεριφορά οργάνων και Αξιωματούχων», παράγραφος 2: «Τα εκτελεστικά όργανα των Ομοσπονδιών - μελών μπορεί, σε έκτακτες περιπτώσεις, να εκπέσουν του αξιώματός τους με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατόπιν διαβούλευσης με την οικεία Συνομοσπονδία και να αντικατασταθούν από μια μεταβατική επιτροπή για ένα συγκεκριμένο (ορισμένο) χρονικό διάστημα». Ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πως άλλο «διαχείριση καθημερινών υποθέσεων», άλλο επιλεκτική τροποποίηση των κανονισμών…
Εκεί κατάντησαν την ελληνική διαιτησία οι Κουτσοκούμνης, Τριτσώνης, Κουκουλάκης. Και δεν είναι μόνο ότι την έκαναν ξέφραγο αμπέλι, αφού επανέφεραν τους διαιτητές, βοηθούς, επιστροφές που όλως τυχαίως προανήγγειλε η προπαγάνδα, είναι και η ανοχή τους στη δράση του… συνεργείου.


«Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ δεν είναι υπό τη FIFA, αλλά υπό τον Θωμά», κατήγγειλε ο Βρέντζος


Επειδή «έτσι ήθελαν»

Το άρθρο 2, παρ.1γ του εγκεκριμένου από τη Γ.Σ. των ενώσεων τον Ιούνιο 2014 καταστατικού της ΕΠΟ (εγκεκριμένο και από το Ειρηνοδικείο Αθηνών) ρητώς προβλέπει την πλήρη απαγόρευση κάθε τροποποίησης των κανονισμών της ΕΠΟ μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, επί ποινή εκπτώσεως των μελών της Ε.Ε. της Ομοσπονδίας. Κάθε αλλαγή ουσιαστικού χαρακτήρα ακόμη και σε αυτές τις Ομοσπονδίες πρέπει να περνάει μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό, δηλαδή από Γενικές Συνελεύσεις, και τις οποίες κανείς και για κανένα λόγο δεν μπορεί να ξεπεράσει. Αρα, δεν υπάρχει δικαιολογία για τις παράνομες επιστροφές.


Ανάγκη

Στο μέσον της περιόδου επιτρέπονται «κατ’ εξαίρεση τροποποιήσεις αναγκαστικού χαρακτήρα που αφορούν αποφάσεις της FIFA ισχύουν από την οριζόμενη από τη FIFAημερομηνία εφαρμογής τους», σύμφωνα πάντα με το άρθρο 2, παράγραφος 1 γ του καταστατικού της ΕΠΟ. Τέτοια ανάγκη δεν έχει προκύψει επειδή θα το ανακοίνωναν και παράλληλα η FIFA προσπαθεί να μην παρεμβαίνει ούτε η ίδια, επειδή οι διοργανώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.


Σημασία

Τι σημαίνει τροποποιήσεις αναγκαστικού χαρακτήρα; Γενικές, που αναφέρονται σε όλο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ισχύουν για όλες τις εθνικές ομοσπονδίες, με το μεγαλύτερο μέρος να πέφτει σε αποφάσεις του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου και όχι ειδικές, με αναφορά σε μια χώρα ακόμη και αν αυτή είναι σε καθεστώς προσωρινής ή μονιμότερης επιτήρησης.


Το έγγραφο

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί ότι αυτά που γίνονται στη διαιτησία δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο έγγραφο της FIFA προς την ΕΠΟ με ημερομηνία 14/10/16 και παραλήπτη τον τότε αναπληρωτή πρόεδρο, Μιχάλη Τζανόπουλο, με το οποίο ενημέρωνε ότι στην ομοσπονδία θα τοποθετηθεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της FIFA. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, έκανε απλή αναφορά σε «ισχυρισμούς που συνδέονται με τη διαιτησία», δηλαδή δεν υιοθετούσε τίποτα.


Η σιωπή

Αρκετές ομάδες, και όχι μόνο ο Ολυμπιακός (μέχρι και ο ΠΑΟΚ διέρρευσε παράπονα για τους Σιδηρόπουλο, Κομίνη), έβγαλαν ανακοινώσεις για τη διαιτησία. Μέχρι που ο πρόεδρος του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός κατηγόρησε τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη ότι δεν κάνουν ορισμούς. Ομως, η παράνομη ΚΕΔ επέλεξε τον δρόμο της σιωπής. Ούτε μια συνέντευξη Τύπου.


Οι τέσσερις… άξονες

Τα καθήκοντα της διοικούσας: «Να εκτελεί τις καθημερινές υποθέσεις της ΕΠΟ - να αναθεωρήσει τους σχετικούς κανονισμούς προκειμένου να τους εναρμονίσει με τα πρότυπα της FIFA εάν είναι απαραίτητο - να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αθλητικές αρχές σχετικά με την τροποποίηση των εθνικών νόμων σε στενή συνεργασία με τη FIFA και την UEFA - να οργανώσει την εκλογή των νέων αξιωματούχων μέχρι τις 31 Μαΐου 2017 το αργότερο».


Τίποτα για διαιτησία

Τα καθήκοντα της διοικούσας, που διαβάζετε στη διπλανή στήλη, τα αντιγράψαμε από την επιστολή της FIFA με ημερομηνία 14/10/16, άρα οι διορισμένοι από τον Κουτσοκούμνη δεν είχαν περισσότερα δικαιώματα. Οπως θα προσέξατε δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά περί αλλαγών στη διαιτησία, ούτε κατά διάνοια. Κι όμως, όχι μόνο επανέφεραν κομμένους διαιτητές που κατά σύμπτωση κάποια ονόματα διέρρευσαν από συγκεκριμένες ΠΑΕ, μέσω της προπαγάνδας, αλλά έκοψαν και ρέφερι που είναι στις «μαύρες λίστες».

Κι όμως, μέχρι και η ίδια η ΠΔΕ/ΕΠΟ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει ο κανονισμός διαιτησίας! Ηταν ένα από τα βασικά επιχειρήματά της στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου εκδικάστηκε η αγωγή της ΟΔΠΕ και επτά συνδέσμων διαιτητών. Η ΟΔΠΕ ζητούσε να δοθούν αρμοδιότητες σε αυτή σύμφωνα με τον νόμο Κοντονή.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο Κανονισμός διαιτησίας ανήκει στους βασικούς κανονισμούς του ποδοσφαίρου, με βάση τις ρυθμίσεις του οποίου (όπως προς επιλογή, ορισμό κ.λπ. Διαιτητών) διεξάγονται τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταργηθεί ή ακυρωθεί με απόφαση Δικαστηρίου μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου των πρωταθλημάτων γιατί θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σε όλο το επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της χώρας».