Οι κανονισμοί εκθέτουν την προπαγάνδα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μπορεί η προπαγάνδα να δίνει τα… ρέστα της για να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός για τον ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, όμως ουσιαστικά πρόκειται για όνειρα θερινής νυκτός. Ουσιαστικά πρόκειται για κακοστημένο σκηνικό, προκειμένου να φανούν χρήσιμοι στα αφεντικά τους, καθώς τόσο από το φύλλο αγώνα του διαιτητή Τάσου Παπαπέτρου όσο και του παρατηρητή αγώνα και προέδρου της ΕΠΣ Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Θεμιστοκλή Βαλσαμή, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Oμως, το πιο σημαντικό είναι ότι οι κανονισμοί προβλέπουν μόνο πρόστιμο, ενώ δεδικασμένο δεν υπάρχει ούτε για τιμωρία έδρας. Ούτε καν αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν προβλέπεται καν αφαίρεση βαθμών και γι’ αυτό γελοιοποιούνται ακόμη περισσότερο, αφού τους άδειασε μέχρι και ο Θωμαΐδης στο μπλογκ του.
Η αθλητική δικαιοσύνη, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, εκδικάζει με βάση τα αναγραφόμενα στο φύλλο αγώνα, όπως και την έκθεση του παρατηρητή αγώνα. Μόνο αυτά λαμβάνει υπόψη της και τίποτα άλλο.
Φυσικά οι τακτικοί δικαστές που τη στελεχώνουν δεν πρόκειται να λάβουν υπόψη τους τα «θέλω» της προπαγάνδας, αφού είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, όπως δηλαδή επιτάσσουν η FIFA και η UEFA. Ετσι ο Ολυμπιακός αναμένεται να κληθεί σε απολογία την προσεχή Πέμπτη και η υπόθεση θα εκδικαστεί μια εβδομάδα αργότερα.
Οπως γράφαμε και τη Μεγάλη Παρασκευή αλλά και το Μεγάλο Σάββατο στον «ΓΑΥΡΟ», στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών) αναφέρεται σε λεκτικό προπηλακισμό σε βάρος των διαιτητών από δύο άτομα που δεν είχαν διακριτικά. Αναλυτικά: «Μετά τη λήξη του αγώνα και ενώ κατευθυνόμασταν στα αποδυτήριά μας, δύο άνθρωποι χωρίς διακριτικά που βρίσκονταν έξω από την είσοδο των αποδυτηρίων μας, μας προπηλάκισαν λεκτικά και εμπόδισαν την είσοδό μας εντός αυτών. Μας εξύβρισαν με τις φράσεις: “Μας γ… σήμερα. Τι κάνατε ρε”. Με την παρέμβαση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν. Καμία άλλη παρατήρηση».
Οπως ήδη αναφέραμε, παρατηρητής του αγώνα ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κεφαλληνίας, Θεμιστοκλής Βαλσαμής. Στην έκθεσή του δεν αναφέρεται σε εκτεταμένα επεισόδια, αλλά σε μεμονωμένα περιστατικά. Ειδικά αναφέρεται σε προσπάθεια 2-3 ατόμων να πλησιάσουν τα αποδυτήρια των διαιτητών, όμως απωθήθηκαν με την παρέμβαση της αστυνομίας. Ο Θεμιστοκλής Βαλσαμής δεν αναφέρεται σε τραυματισμό αστυνομικών, παρά σε τάσεις λιποθυμίας ενός λόγω της έντασης για να μην υπάρξουν προβλήματα.
Είναι δυνατόν να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός με αφαίρεση βαθμών τη στιγμή που δεν έγινε κάτι τέτοιο:
1)Με την ΑΕΚ, όταν στον περσινό αγώνα πρωταθλήματος ΑΕΚ-Ολυμπιακός ο Δημήτρης Μελισσανίδης, σύμφωνα με όσα καταγράφθηκαν στο φύλλο αγώνα, έφτασε στο σημείο μέχρι και να απειλήσει τον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο (Θεσπρωτίας);
2)Με τον Παναθηναϊκό, όταν στο περσινό αγώνα πρωταθλήματος με την Ξάνθη, ο πρόεδρός του Γιάννης Αλαφούζος έκανε «ντου» στα αποδυτήρια και σύμφωνα με το φύλλο αγώνα του είπε:
«Δεν έχω ξαναμιλήσει ποτέ σε διαιτητή αλλά θα είναι η πρώτη φορά. Σου υπόσχομαι να ασχοληθώ μαζί σου, να μη ξανασφυρίξεις ποτέ, όταν θα αλλάξει η κατάσταση και θα πέσει η ΕΠΟ. Απέδειξες ότι ανήκεις στην εγκληματική οργάνωση. Δεν φταίει κανείς, φταίει η κυβέρνηση που ανέχεται αυτή την κατάσταση».
Οι Παναγόπουλος, Βλάχος που συνόδευαν τον Αλαφούζο, είπαν στον Μάνταλο: «Είσαι εγκληματίας. Αυτό που έκανες σήμερα ήταν έγκλημα. Θα σε τελειώσουμε». Κι αυτό έχει καταγραφεί στο φύλλο αγώνα.
Σύμφωνα πάντα με το φύλλο αγώνα, φεύγοντας ο Αλαφούζος έλεγε και τα εξής: «Αντε γ… που…η, γ… την Πα… σου».
3)Με τον Ατρόμητο, όταν μετά τη λήξη του φετινού αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο πρόεδρός του Γιώργος Σπανός έπιασε από τον λαιμό τον βοηθό Ευθύμιο Κούρεντα (Τρικάλων) και σύμφωνα με το φύλλο αγώνα του είπε: «Θα σε βρω ρε αρχ… και θα σε σκοτώσω. Εκανες έγκλημα σήμερα θα σε εξαφανίσω. Τελείωσες από το ποδόσφαιρο».
Εχουν σχέση αυτά τα περιστατικά με όσα έγραψε ο Παπαπέτρου στο φύλλο αγώνα. Χώρια που ο Αθηναίος ρέφερι αναφέρει ότι αυτοί που φέρονται απλά να τον έβρισαν δεν είχαν διακριτικά. Ουσιαστικά πρόκειται για περιστατικό που αν γινόταν, όπως γίνονται, σε άλλο ματς μπορεί και κανείς να μην έδινε σημασία.

Ούτε μεμονωμένα επεισόδια προκύπτουν

Από γκάφα σε γκάφα έπεφταν τα «φερέφωνα» των συγκεκριμένων ΠΑΕ. Καταρχήν ο Ολυμπιακός δεν είναι υπότροπος ούτε για μεμονωμένα επεισόδια και τόσο από το φύλλο αγώνα του Παπαπέτρου, όσο και από την έκθεση του παρατηρητή Θεμιστοκλή Βαλσαμή δεν προκύπτουν τέτοια, παρά δύο μεμονωμένα περιστατικά. Για τον αναπληρωτή παρατηρητή και πρόεδρο της ΕΠΣ Θεσσαλίας, Περικλή Λασκαράκη, ο οποίος είναι και δικηγόρος του Αχιλλέα Μπέου, αρχικά έγραφαν ότι δέχθηκε φραστική επίθεση, όταν όμως αντιλήφθηκαν ότι ξεφτιλίζονται, πήγαν να… τετραγωνίσουν τον κύκλο προπαγανδίζοντας ότι δέχθηκε επίθεση. Χώρια που αρχικά έκαναν προπαγάνδα, λέγοντας ότι είναι ο παρατηρητής αγώνα και μετά τον κατονόμαζαν ως δεύτερο παρατηρητή. Ο Λασκαράκης είναι αναπληρωτής παρατηρητής του αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ και δεν είχε δικαίωμα να υποβάλει έκθεση! Πολλές γκάφες μαζεμένες έκανε η προπαγάνδα για να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό, αλλά και πάλι δεν πρόκειται να τα καταφέρει.
Ούτε η ΑΕΚ έκανε κάποια καταγγελία για επεισόδια. Αν λοιπόν εφαρμοστεί ο κανονισμός για μεμονωμένα επεισόδια, το άρθρο 15, παράγραφος 5 α του Πειθαρχικού Κώδικα, προβλέπει τα εξής: «Σε περίπτωση δημιουργίας μεμονωμένων επεισοδίων πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη του αγώνα, επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές: α) Χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000) έως είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000), εάν τα επεισόδια έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου, εκτός των κερκίδων ή των αποδυτηρίων και του αγωνιστικού χώρου».
Αν ο Ολυμπιακός ήταν υπότροπος για μεμονωμένα επεισόδια θα ισχύει και η παράγραφος 5 στ του ίδιου άρθρου: Σε περίπτωση υποτροπής των περιπτώσεων α έως και δ σε επόμενο αγώνα της ομάδας, εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, η ποινή που προβλέπεται για κάθε επιμέρους πράξη επιβαρύνεται και μπορεί να ξεπεράσει το ανώτατο προβλεπόμενο για την πράξη αυτή όριο, φθάνοντας μέχρι το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, προσαυξανομένου του ποσού αυτού κατά είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για κάθε επόμενη υποτροπή. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση τρίτης και περαιτέρω υποτροπής επιβάλλεται και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μιας (1) αγωνιστικής».

Αρθρο 3: «Δεν επιβάλλονται ποινές με βάση την έκθεση της αστυνομίας»

Παράλληλα είναι και… μαγική εικόνα, καθώς ο Ολυμπιακός κατήγγειλε ότι χτύπησαν παίκτες, υπαλλήλους, μέχρι και συναδέλφους τους. Για να μην ξεχνιόμαστε… Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι άνθρωποι του Ολυμπιακού προχώρησαν σε καταγγελίες-σοκ για τη συμπεριφορά της αστυνομίας, καθώς τόνισε ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν παίκτες, υπαλλήλους, μέχρι και συναδέλφους τους. Δηλαδή κατήγγειλε πρωτοφανή περιστατικά με άρωμα χειρότερο και από χούντας. Η έκθεση της αστυνομίας δίνει την έκθεση ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αφού ούτε η ΑΕΚ έκανε κάποια καταγγελία.
Με βάση το άρθρο 3 του Πειθαρχικού Κώδικα οι εκθέσεις της αστυνομίας έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να επιβληθούν ποινές μόνο με βάση αυτή. Οι ίδιες οι ΠΑΕ μέσω της Λίγκας ζήτησαν να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός αφού κατά… παράδοση αναφέρονταν, όπως ήταν το σκεπτικό τους, σε περιστατικά που δεν υπέπιπταν στην αντίληψη κανενός ή στην καλύτερη περίπτωση υπερέβαλαν κατά πολύ.
Ετσι σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 1 β του Πειθαρχικού Κώδικα «απαγορεύεται στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου η επιβολή ποινών, ως ποδοσφαιρικών ποινών, που προβλέπονται σε διατάξεις εκτός του καταστατικού και των κανονισμών της Ε.Π.Ο. Οι ποινές αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη από το ποδόσφαιρο και τα όργανά του (Ε.Π.Ο. και Ενώσεις - Μέλη της).

Επίσης, οι εκθέσεις της αστυνομίας έχουν πλέον συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα με βάση το άρθρο 3 παράγραφος 2 «σε κάθε περίπτωση δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί και ποινές δεν μπορούν να επιβληθούν σε βάρος των φυσικών ή νομικών προσώπων του άρθρου 2 μόνο με βάση τις εκθέσεις της αστυνομικής αρχής».