Ορισμοί: Από το κακό, στο χειρότερο

***Ο κατήφορος των Τριτσώνη, Κουκουλάκη
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Οι ορισμοί, ιδιαίτερα επί εποχής Τριτσώνη και Κουκουλάκη, δεν είναι λίγες οι φορές που δίνουν τροφή για σχόλια. Μια αφορμή για τέτοια δόθηκε μετά τον ορισμό του διεθνή Χάρη Καλογερόπουλου (Αθηνών) στο αυριανό παιχνίδι Πλατανιάς - ΑΕΚ, ένα ματς που έχει ενδιαφέρον για την τέταρτη ομάδα που θα μπει στα πλέι οφ, καθώς μετά την ήττα τους από τον Παναθηναϊκό, οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Για αυτό το ματς, λοιπόν, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης φρόντισαν να δώσουν αφορμές. Κανονικά ο Καλογερόπουλος, που ευχόμαστε να κάνει μια καλή διαιτησία, δεν έπρεπε να οριστεί ξανά στην ΑΕΚ, ειδικά μετά την αγωνιστική «σφαγή» σε βάρος του Ολυμπιακού στο περσινό ματς πρωταθλήματος, ήδη θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός πινάκων, καθώς έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να σφυρίξει ντέρμπι.
Γι’ αυτό ακόμη και επί εποχής Τριτσώνη, Κουκουλάκη, δεν έχει μπει ποτέ σε τέτοια ματς, εκτός αν επιθυμούν να τον ορίσουν σε κάποιον από τους ημιτελικούς Κυπέλλου (Ολυμπιακός - ΑΕΚ και Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ) και του έδωσαν σερί ορισμό, μετά το Πανιώνιος - Ατρόμητος 2-1. Αλλωστε, στους αγώνες των δυο προηγούμενων αγωνιστικών περιόδων ο Καλογερόπουλος ήταν τραυματίας, άρα δεν έχουν και μεγάλες απαιτήσεις.
Αντε, ο Καλογερόπουλος δεν βγήκε το καλοκαίρι από τους πίνακες. Δεν έπρεπε να βγει μετά το Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης 3-1, όπου έδωσε δυο ανύπαρκτα πέναλτι στους γηπεδούχους και μια αποβολή σε βάρος της φιλοξενούμενης ομάδας που μόνο αυτός είδε; Εδώ ολόκληρο Σιδηρόπουλο πήρε στον λαιμό του ως επιπρόσθετος στο ματς του Champions League Αρσεναλ - Μπάγερν 1-5, όπου οι γηπεδούχοι θα είχαν την ευκαιρία να κάνουν το 2-0.
Τέτοιες επιλογές δείχνουν και τον κατήφορο που έχουν πάρει οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης. Θα έπρεπε να προστατεύσουν τον Καλογερόπουλο και όχι να τον βάλουν σε ματς-κλειδί για την ΑΕΚ.

ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ στους ημιτελικούς έναν διαιτητή που ο πιο δύσκολος ορισμός του ήταν Ηρακλής - Παναθηναϊκός 1-1;

Η περίεργη ανακοίνωση
Οπως γράφουμε και πιο πάνω το πιο δύσκολο ματς που πήρε ο Καλογερόπουλος ήταν Ηρακλής - Παναθηναϊκός 1-1. Κι όμως, οι «πράσινοι» έβγαλαν ανακοίνωση εναντίον του: «Ο ορισμός του κ. Καλογερόπουλου στο σημερινό μας αγώνα υπήρξε εξ αρχής μια δυσάρεστη έκπληξη. Η ανησυχία του Παναθηναϊκού για το πρόσωπό του εκφράστηκε ποικιλοτρόπως και τελικά η άποψή μας δυστυχώς δικαιώθηκε».
Παρότι δεν τον ήθελε ούτε ο Παναθηναϊκός, ο Καλογερόπουλος εξακολουθεί να σφυρίζει. Η πλάκα είναι ότι στο «Καυτανζόγλειο», ο Αθηναίος ρέφερι ευνόησε τους «πράσινους», καθώς δεν έδειξε δεύτερη κίτρινη στον Βιγιαφάνιες σε μαρκάρισμα επί του Σαραμαντά.

Φάλτσο
Πρώτος φετινός ορισμός του Καλογερόπουλου ήταν Βέροια - ΑΕΚ 0-2 για την 4η αγωνιστική. Στο 18’ ο Μπακασέτας εκτέλεσε φάουλ, ο Μαντάλος που ήταν στο τείχος έσκυψε για να μην βρει τη μπάλα, όμως με την κίνησή του αυτή επηρέαζε τον τερματοφύλακα, άρα το τέρμα δεν έπρεπε να μετρήσει. Κι όμως, ο Καλογερόπουλος δεν είδε μια φάση που διδάσκεται στα σεμινάρια. Ομως, ορίστηκε ξανά την 6η αγωνιστική!

 «Πάγος»
Ο ορισμός του Καλογερόπουλου στο Πλατανιάς - ΑΕΚ είναι ο τρίτος φετινός στους φιλοξενούμενους. Την 13η αγωνιστική σφύριξε Κέρκυρα - ΑΕΚ 1-1 και ίσως η ισοπαλία να είναι ο λόγος που ορίστηκε ξανά στη Λίγκα μετά από 40 μέρες (από 03/12 στις 15/01). Είχε διαιτητεύσει και πέρσι το παιχνίδι στα Χανιά, όπου η ΑΕΚ νίκησε 3-0.

Αστραπή
Στο περσινό ματς Πλατανιάς - ΑΕΚ 0-3, συγκεκριμένα στο 0-2, ο Καλογερόπουλος έδωσε αποβολή - αστραπή. Στο 76’ έδειξε την πρώτη κίτρινη στον Ράμος και ένα λεπτό μετά τη δεύτερη. Κατά σύμπτωση, σε αυτό το παιχνίδι είχε πρώτο βοηθό τον Γρεβένη (Χαλκιδικής), όπως και αύριο. Ο Γρεβένης ήταν μαζί του και στο περσινό παιχνίδι πρωταθλήματος ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-0 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε υποδείξει την άδικη αποβολή του Μποτία.

Απορία
Πως γίνεται οι Τριτσώνης και Κουκουλάκης να ξεφτιλίζουν τον Καλογερόπουλο στο σεμινάριο της Λίγκας, στα μέσα Φεβρουαρίου, προβάλλοντας τις περισσότερες φάσεις από κάθε άλλον διαιτητή με λάθη που έκανε, και να τον υπολογίζουν για τους ημιτελικούς Κυπέλλου; Πέφτουμε από τα σύννεφα. Δόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ έχουν γίνει τα καλά παιδιά της διαιτησίας!


Κόλλησε η… βελόνα τους
Στο ματς Ολυμπιακός - Πλατανιάς 3-1 έβαλαν διαιτητή τον Ζαχαριάδη (Μακεδονίας), ο οποίος επέστρεψε παράνομα στους πίνακες μετά από 1,5 χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για το Κέρκυρα - Ολυμπιακός, όπου έβαλαν βοηθούς τους Γκάγκα (Λάρισας) και Χαρίση (Γρεβενών) και παρατηρητή τον Σπυρόπουλο (Φθιώτιδας) που επίσης δεν είχε αξιολογηθεί το καλοκαίρι και δεν έπρεπε να βρίσκονται στους πίνακες. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μελισσανίδης είχε παραστεί στην ετήσια εκδήλωση της ΕΠΣ Γρεβενών, παρόλα αυτά θέλουν να προκαλούν.


Τίποτα δεν έμεινε όρθιο
Στο ματς Παναιτωλικός - Αστέρας Τρίπολης 1-1, ο βοηθός Μπαλτάς (Αχαΐας) έκανε ένα σημαντικό λάθος, με ανύπαρκτο οφσάιντ στον Βασιλούδη των γηπεδούχων (35’). Παρόλα αυτά, αυτοί που κάνουν τους ορισμούς τον επέλεξαν την αμέσως επόμενη μέρα, συγκεκριμένα τον όρισαν Ατρόμητος - ΠΑΟΚ. Προφανώς δεν μέτρησε ότι τα είχε κάνει μαντάρα και στο Ηρακλής - Παναθηναϊκός 1-1. Δεύτερος βοηθός στο Περιστέρι θα είναι ο Σταθόπουλος (Ηλείας) που πριν από μερικές μέρες κλήθηκε σε έκτακτο σεμινάριο, επειδή έκανε πολλά λάθη.


Οσοι ευνοούν τις ομάδες της… εξυγίανσης, παίρνουν διαβατήριο για να παίξουν ξανά. Ετσι στο ματς Παναθηναϊκός-Πανιώνιος ορίστηκε ο Γκράνας. Ο ρέφερι της ΕΠΣ Θράκης είχε σφυρίξει και Παναθηναϊκός-Κέρκυρα 1-0, όπου δεν είδε ότι είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ του Μολέδο (καβάλησε) τον Ντουαλά πριν ο Λέτο πετύχει το μοναδικό γκολ του αγώνα.


Ο Κύζας στο Ατρόμητος-ΠΑΟΚ. Πολύ πρωτότυπος ο ορισμός του διεθνή ρέφερι της ΕΠΣ Δράμας, ο οποίος διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Ορίζεται στον ΠΑΟΚ για πέμπτη φορά φέτος, καθώς σφύριξε ΠΑΟΚ - Ηρακλής 1-0, Πανιώνιος - ΠΑΟΚ 1-0, Ξάνθη - ΠΑΟΚ 0-0 και ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 2-0. Στην ομάδα του Περιστερίου μπαίνει για δεύτερη φορά, καθώς την 4η αγωνιστική είχε διαιτητεύσει το ματς Ατρόμητος - Παναιτωλικός 0-2.