Ούτε «καρτάκιας», ούτε «εδράκιας»

***Η… ακτινογραφία του 32χρονου Αγγλου Μάικλ Ολιβερ, ο οποίος σφυρίζει τον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ  

Ιδια χρώματα με τη Μπεσίκτας (μαύρο και άσπρο) έχει η ομάδα που υποστηρίζει ο Μάικλ Ολιβερ στην Αγγλία. Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έγινε, ο 32χρονος ρέφερι, ο οποίος θα σφυρίξει τον Θρύλο στην Κωνσταντινούπολη στη ρεβάνς της φάσης των «16» του Europa League είναι με τη Νιούκαστλ.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Ολιβερ θεωρείται εξελίξιμος διαιτητής, απόδειξη ότι έγινε διεθνής από το 2012, ενώ την τρέχουσα σεζόν είναι ο ρέφερι με τα περισσότερα παιχνίδια στην Premier League, καθώς μέχρι τώρα σφύριξε 23 ματς, ένα περισσότερο από τον Τέιλορ. Στο «Vodafone Arena» ορίζεται για 49η φορά σε παιχνίδι διοργάνωσης της UEFA.
Ο Ολυμπιακός είναι η τέταρτη ελληνική ομάδα που ορίζεται ο Ολιβερ, ενώ δεν έχει νικήσει καμία από τρεις προηγούμενες. Στις 12/12/13 διαιτήτευσε  ΠΑΟΚ - Αλκμααρ 2-2 για τη φάση των ομίλων του Europa League, στις 05/08/14 σφύριξε τον αγώνα Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης 1-2 στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και στις 26/11/15 Σπάρτα Πράγας - Αστέρας Τρίπολης 1-0, πάλι για τους ομίλους του Europa League. Η μοναδική ομάδα της Τουρκίας που σφύριξε είναι η Γαλατασαράι στο εντός έδρας 1-1 με τη Λάτσιο, για την περσινή φάση των «32» του Europa League.
Ο ορισμός του στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί και… κολύμπι στα βαθιά για τον Μάικλ Ολιβερ, δεδομένου ότι για πρώτη φορά ορίζεται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο (φάση των «16»), καθώς στο παρελθόν ορίστηκε σε τρία ματς της φάσης των «32» του Europa League. Προφανώς πήγε καλά στο Αντερλεχτ - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 2-0 που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου 2017.
Τα καλά είναι πως ο Ολιβερ δεν είναι «εδράκιας». Σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη (Champions League και Europa League) διαιτήτευσε 25 ματς, στα 14 νίκησαν οι φιλοξενούμενοι, στα πέντε δεν βγήκε νικητής και οι γηπεδούχοι επικράτησαν μόνο στα έξι.
Επίσης, ο Ολιβερ πολύ δύσκολα βγάζει κάρτες, καθώς ο μέσος όρος του στην Ευρώπη είναι 3,15 κίτρινες σε 48 ματς, έχει δείξει 8 κόκκινες και καταλόγισε 15 πέναλτι. Ο 32χρονος ρέφερι ανάλογο ποσοστό στις κάρτες έχει φέτος και στην Premier League (75 κίτρινες και μόνο δυο αποβολές σε 23 ματς).
Στο ματς Μπεσίκτας - Ολυμπιακός θα έχει βοηθούς τον Στίβεν Τσάιντλ και τον Στιούαρτ Μπερτ, επιπρόσθετους διαιτητές του Γκρεγκ Πόουσον και Τζόναθαν Μος, τέταρτος θα είναι ο Ιαν Χουσίν, ενώ την απόδοση της αγγλικής διαιτητικής ομάδας θα βαθμολογήσει ο Γάλλος Λοράν Ντουαμέλ.

Οταν ο Μουρίνιο νευρίασε…
Από ντέρμπι σε ντέρμπι πάει ο Μάικλ Ολιβερ στην Αγγλία. Τη Δευτέρα σφύριξε τον αγώνα Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, ενώ την Κυριακή θα διαιτητεύσει Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ για την 29η αγωνιστική της Premier League.
Στο ματς του «Στάμφορντ Μπριτζ», ο 32χρονος ρέφερι εκνεύρισε τον Μουρίνιο, επειδή στο 32’ άφησε τη Γιουνάιτεντ με δέκα παίκτες, αποβάλλοντας τον Ερέρα, μια απόφαση με την οποία διαφώνησε έντονα ο Πορτογάλος τεχνικός. Παρόλα αυτά στο 40’ ο Ολιβερ έγινε και… πυροσβέστης, αφού αρπάχθηκαν ο τεχνικός της Τσέλσι, Αντόνιο Κόντε, με τον Ζοσέ Μουρίνιο, με αφορμή τα παράπονα του πρώτου προς τον δεύτερο για ένας σκληρό φάουλ του Αντόνιο Βαλένσια σε βάρος του Μάρκος Αλόνσο. Επειδή δεν κατάφερε να τους ηρεμήσει ο τέταρτος διαιτητής, ο Ολιβερ έφτασε στο σημείο του καβγά και… τέλος καλό, όλα καλά.

Αυτή είναι η πορεία του διαιτητή της Πόλης
Ο Μάικλ Ολιβερ γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1985 και ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, τον οποίο ξεπέρασε, καθώς ο Κλάιβ έφτασε μέχρι τη Β’ κατηγορία, όμως φρόντισε ο Μάικλ να πιάσει σφυρίχτρα από τα 14 και τώρα τον απολαμβάνει στην Premier League. Στην κορυφαία κατηγορία της χώρας του έφτασε το 2010, ενώ διεθνής έγινε το 2012.
Ηδη ο Ολιβερ είναι ο νεαρότερος διαιτητής στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας, καθώς τον Αύγουστο του 2010 σφύριξε ένα ματς της Μπέρμπιγχαμ εναντίον της Μπλάκμπερν σε ηλικία 25 ετών και 182 ημερών. Το ντεμπούτο του θα γινόταν τον Ιανουάριο του 2010, όμως ο αγώνας της Φούλαμ με την Πόρτσμουθ αναβλήθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
«Ο Ολιβερ είναι αξιόπιστος διαιτητής. Θα τον χαρακτήριζα και θαρραλέο, καθώς δεν διστάζει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και παράλληλα θέλει να τον σέβονται και να μην τον αμφισβητούν. Φροντίζει πάντα να βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση, απόδειξη στα σπριντ ξεπερνά και τους παίκτες», δήλωσε ο παλιός Αγγλος διαιτητής Κιθ Χάκετ, σχολιάζοντας κάποιο από τα παιχνίδια του.
Το παιχνίδι Μπεσίκτας - Ολυμπιακός είναι κομβικό, αφού το καλοκαίρι «παίζει» να ανέβει στην ελίτ αντί του Κλάτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί.

Ο ορισμός που ξεσήκωσε θύελλα στην Αγγλία…
 Χαμός έγινε στην Αγγλία με αφορμή τον ορισμό του Ολιβερ στο Αρσεναλ - Τσέλσι, που διεξήχθη στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 για την τρέχουσα σεζόν. Βλέπετε, οι Αγγλοι ασχολούνται πολύ με τις παραδόσεις και οι φιλοξενούμενοι είχαν σερί 13 νικών με τον 32χρονο διαιτητή, ενώ η Αρσεναλ είχε 5,5 χρόνια να νικήσει την Τσέλσι. Τελικά η… κατάρα έσπασε, καθώς οι «κανονιέρηδες» νίκησαν 3-0. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο παιχνίδι διαπιστώθηκε ότι ο Ολιβερ έκανε τα ίδια χιλιόμετρα, αλλά σε λιγότερο χρόνο, σε σχέση με το 25χρονο Καντέ, ο οποίος θεωρείται «μηχανάκι» μέσα στο γήπεδο!
* Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ βλέπουν σαν… κόκκινο πανί τον Ολιβερ. Τον Απρίλιο του 2015 έπνεαν τα μένεα, επειδή δεν απέβαλε τον Κομπανί, παρότι ο παίκτης της Σίτι, σε ματς με την Κρίσταλ Πάλας, τον τράβηξε από τη φανέλα. Η αιτία ήταν ότι δεν απέβαλε τον Κομπανί, όταν έβαλε τα χέρια τους στη φανέλα του ρέφερι. Επίσης, θυμήθηκαν ότι στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, ο Τζο Χαρτ είχε κολλήσει το πρόσωπό του στο αντίστοιχο του Ολιβερ, χωρίς να αποβάλει τον τερματοφύλακα της Σίτι. Οπως και ότι είχε αποβάλει τον Ντι Μαρία, που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στη Γιουνάιτεντ, στον αγώνα Κυπέλλου με την Αρσεναλ. 

* Ενα χρόνο πριν στο ματς Κυπέλλου της Τσέλσι με την Εβερτον, ο Ολιβερ έδειξε κίτρινη στον Ντιέγκο Κόστα, αυτός έφτυσε στα πόδια του, όμως ο ρέφερι δεν τον απέβαλε, με αποτέλεσμα να γίνει σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.