Παράδειγμα προς αποφυγή

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Οι κανονισμοί είναι πάνω απ’ όλους και από όλα… Το αναφέρουμε ενόψει του αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και με βάση το κακό προηγούμενο του Ολυμπιακού Σταδίου (δηλαδή του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0), όπου ο διαιτητής Σταύρος Μάνταλος (Καβάλας) άφησε τους παράγοντες της ΑΕΚ να αλωνίζουν στα αποδυτήρια. «Εκεί βρήκα κλειδωμένους τον Δημητριάδη και τον Γιαννίση», κατάγγειλε ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Σάββας Θεοδωρίδης. Ακόμη αναρωτήθηκε «ποιος ξέρει πόσες φορές μπήκαν αυτοί εκεί μέσα;», ενώ πρόσθεσε «και εγώ πού ξέρω αν αυτό δεν γινόταν συνέχεια, μετά τα σφυρίγματα του κύριου Μάνταλου;».
Θυμίζουμε ότι ο παρατηρητής του αγώνα τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη Superleague και επειδή το παράπτωμα είναι σοβαρό, κανονικά θα έπρεπε να διαγράψει και τον διεθνή ρέφερι, επειδή πρόκειται για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, όμως ακούγεται έντονα ότι θα τον επαναφέρει σε 1-2 αγωνιστικές. Πάντως, ο συγκεκριμένος ρέφερι θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.
Τουλάχιστον, μετά τον σάλο που ξεσήκωσαν οι καταγγελίες του Σάββα Θεοδωρίδη από αυτή την υπόθεση προέκυψε κάτι θετικό. Οι διαιτητές αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να εφαρμόζουν τον ΚΑΠ που απαγορεύει την είσοδο παραγόντων στα αποδυτήριά τους και η σχετική διάταξη εφαρμόστηκε τόσο από τον Κύζα (Δράμας) στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-0 όσο και από τον Παπαπέτρου στο ματς ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.
Αρα δεν υπάρχει δικαιολογία ενόψει του αγώνα της Κυριακής. Αλλωστε, όλα εξαρτώνται και από τους ίδιους τους διαιτητές που οφείλουν να δώσουν εντολή στην αστυνομία, άλλωστε το πρωί της Κυριακής θα συμμετέχουν στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, να μην τους ενοχλήσει κανείς.
Ο ρέφερι θα ανακοινωθεί σήμερα και φαβορί είναι ο Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας). Επίσης, σημαντικός είναι και ο ρόλος του τέταρτου διαιτητή που επίσης αναμένεται να είναι διεθνής ή τουλάχιστον έμπειρος.


Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ έπρεπε ήδη να έχει διαγραφεί από τους πίνακες της Superleague


Δείχνουν τον δρόμο

Σε καραντίνα βρίσκονται και διαιτητές του μπάσκετ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Γκόντας, Παπαπέτρου, Κορομηλάς και Φούφης ετοιμάζουν δικαστική προσφυγή κατά της ΚΕΔ, η οποία εξακολουθεί να μην τους ορίζει σε παιχνίδια της Α1, διότι επέλεξαν τη συμμετοχή τους στην Ευρωλίγκα και όχι στο Champions League του μπάσκετ. Δεν εστιάζουμε στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά στο δικαστικό μέρος. Ο λόγος είναι ότι κομμένοι διαιτητές υπάρχουν και στο ποδόσφαιρο και ουσιαστικά οι ρέφερι του μπάσκετ τους δείχνουν τον δρόμο. Αποδεικνύεται πως έχει βάση και νομική προσφυγή κατά των Τριτσώνη, Κουκουλάκη και σύμφωνα με νομικούς κύκλους υπάρχουν πολλές πιθανότητες δικαίωσης.


Εμπειρία

Ο Κουκουλάκης έχει πρόσφατη εμπειρία από παιχνίδι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Αυτός ήταν τέταρτος στο παιχνίδι της περσινής αγωνιστικής περιόδου, έχει άποψη για τις συνθήκες ζούγκλας, καθώς έβγαινε έξω, προκειμένου να ενημερώνει τον Ανδρέα Παππά (Αθηνών) για το τι επικρατούσε στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες. Αρα, προσεκτικός πρέπει να είναι ο ορισμός και του τέταρτου που θα κληθεί να συνεργαστεί με τον ρέφερι του αγώνα.


Αποτυχία
Εκεί έφτασαν τη διαιτησία οι Κουκουλάκης, Τριτσώνης. Να μην έχουν λύσεις για το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Κατάφεραν να… κάψουν όλους τους διεθνείς διαιτητές και η επιλογή του Κομίνη, ο οποίος δεν είναι έμπειρος σε δύσκολους αγώνες, να φαντάζει… μονόδρομος. Ακόμη και τον Παπαπέτρου να βάλουν, σερί μετά το ΑΕΚ-Ολυμπιακός, πάλι αποτυχία είναι.


Το… βιολί του
Η διαιτησία πάει από το κακό στο χειρότερο, πρόσφατα είναι και τα… μπλόκα κατά του Ολυμπιακού, όμως ο σύμβουλος του Σαββίδη σε θέματα διαιτησίας, Μάλαμας Τεβεκέλης, βλέπει ό,τι συμφέρει τον ΠΑΟΚ. «Οσο θα υπάρχει τουλάχιστον αυτή η κατάσταση και όταν θα πάμε σε εκλογές και θα κερδίσει ο κύριος Γραμμένος, ο κόσμος να είναι ήσυχος πως η ομάδα του θα παίρνει ό,τι δικαιούται στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε.


Επίδειξη

«Οσο θα υπάρχει αυτή η κατάσταση», διαβεβαίωσε ο Τεβεκέλης, εννοώντας τη δήθεν… εξομάλυνση. Αραγε πού γνωρίζει τι γίνεται και τι θα γίνει; Πόσο ανεξάρτητη θα είναι η διαιτησία από τη στιγμή που (αν) θα εκλεγεί ο κ. Γραμμένος, ο οποίος στηρίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο παράγοντας του ΠΑΟΚ;

Τα λένε όπως θέλουν

«Να είναι όλες οι ομάδες ήσυχες», δήλωσε επίσης ο σύμβουλος διαιτησίας του Σαββίδη, Μάλαμας Τεβεκέλης, εννοώντας ότι οι ρέφερι θα παίζουν 50-50. Και μόνο οι διαιτησίες Μάνταλου, Σιδηρόπουλου, Κύζα στους αγώνες του Ολυμπιακού με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αρκεί για να αποδείξουν ότι 50-50 δεν υπήρξε ποτέ την περίοδο της… εξομάλυνσης. Επιπλέον με ποια αρμοδιότητα ένας παράγοντας συγκεκριμένης ομάδας, του ΠΑΟΚ, δίνει τέτοιου είδους εγγυήσεις για το παρόν και το μέλλον;

«Καθηγητές διαιτησίας»
«Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι να εκπαιδεύσουν, να περάσουν πράγματα στους διαιτητές. Υπάρχουν καθηγητές διαιτησίας να δώσουν στους διαιτητές να καταλάβουν. Εχουμε διαιτητές που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι το φάουλ», υποστήριξε επίσης ο Τεβεκέλης. Αφενός καθηγητές διαιτησίας δεν υπάρχουν, καθώς η UEFA επέβαλε τους εκπαιδευτές που πιστοποιούνται κάθε χρόνο με εξετάσεις. Αφετέρου γιατί να υπάρχουν «μαύρες λίστες» των ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ και να μένουν στους πίνακες Καλογερόπουλος, Βάτσιος, Μάνταλος, Κωσταράς, Ακρίβος;