Με δυο μέτρα και δυο σταθμά - Ετσι σφύριξε ο Μακέλι, ο οποίος ορίστηκε με τη Μπεσίκτας, στο Ολυμπιακός-Ντίπρο 2-2 – Γιατί έγραψε ιστορία στο Αρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Για δεύτερη φορά ορίζεται σε ματς του Ολυμπιακού ο Ολλανδός Ντάνι Μακέλι. Ο 34χρονος ρέφερι, ο οποίος είναι έξι χρόνια διεθνής, στις 26 Φεβρουαρίου 2015 είχε διαιτητεύσει το εντός έδρας παιχνίδι με την Ντνίπρο για τους «32» του Europa League. Εκανε μια κακή διαιτησία και μόνο με λάθη σε βάρος των Πειραιωτών, καθώς είχε παίξει 70-30 σε βάρος τους!
Στο 51’ απέβαλε τον Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος ανέκοψε επίθεση του Ματέους, μια αποβολή που με το γράμμα ήταν σωστή, όμως δεν έκανε το ίδιο σε άλλες περιπτώσεις που αφορούσαν στους φιλοξενούμενους, καθώς μπορεί να έδωσε φάουλ σε χέρι του Κανκάβα στο 69’, όμως όχι κίτρινη που θα ήταν η δεύτερη, δεδομένου ότι είχε κι άλλη από το 42’. Επίσης, στο 82’ ο Φέντουρτσουκ έκανε φράγμα στον Φορτούνη και είχε μια κίτρινη από το 50’, ενώ στο 84’ τον έβγαλε ο προπονητής του. Πάντως, στο 89’ έδωσε το πέναλτι σε ανατροπή του Ντομίνγκες από τον Φεντέτσκι.
Γενικά με τις κάρτες είναι ή του ύψους ή του βάθους. Εχει χαμηλό μέσο όρο (3,38 στις κίτρινες), όμως 18 κόκκινες στους 52 διεθνείς αγώνες του, ενώ στις 24 Ιουλίου 2012… έγραψε ιστορία. Συγκεκριμένα σφύριξε Ζελέζνιτσαρ-Μάριμπορ 1-2, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, έδειξε δέκα κίτρινες και οι εννέα, όπως και οι τρεις αποβολές, ήταν σε βάρος των γηπεδούχων!
Μέχρι τώρα στην Ολλανδία διαιτήτευσε 17 ματς, με 55 κίτρινες και μία αποβολή. Στην πατρίδα του δεν είναι… εδράκιας, καθώς μόνο σε τρία ματς νίκησαν οι γηπεδούχοι, σε εννέα οι φιλοξενούμενοι, ενώ σε πέντε δεν βγήκε νικητής.
Η παράδοση του Ολυμπιακού με Ολλανδούς διαιτητές είναι τέσσερις νίκες, έξι ισοπαλίες και δυο ήττες. Αναλυτικά: 29/09/15: Αρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3 (με διαιτητή τον Μπας Νιχάους), 26/02/15 Ολυμπιακός-Ντνίπρο 2-2, 19/03/14 Ολυμπιακός-Ατλέτικο Μαδρίτης 3-0 (Μπιορν Κάιπερς), 19/10/2011 Ολυμπιακός-Ντόρτμουντ 3-1 (Μπας Νιχάους), 18/09/2007: Ολυμπιακός-Λάτσιο 1-1 (Ερικ Μπαμχαάρ), 27/09/2006: Σαχτάρ-Ολυμπιακός 2-2 (Ερικ Μπαμχαάρ), 19/10/2004: Μονακό-Ολυμπιακός 2-1 (Γιαν Βεγκερεέφ), 13/11/2002: Ολυμπιακός-Μακάμπι Χάιφα 3-3 (Ρενέ Τέμινγκ), 18/09/2001: Λα Κορούνια-Ολυμπιακός 2-2 (Γιαν Βεγκερέεφ), 15/09/1999: Ολυμπιακός-Ρεάλ 3-3 (Μάριο φαν ντερ Εντε), Ολυμπιακός-Ανόρθωση 2-1 (Ρενέ Τέμινγκ) και 10/09/1996: Φερεντσβάρος-Ολυμπιακός 3-1 (Ρενέ Τέμινγκ).
Ο Μακέλι θα σφυρίξει για τέταρτη φορά παιχνίδι ελληνικής ομάδας. Εκτός από το Ολυμπιακός-Ντνίπρο 2-2, την ίδια σεζόν (2014-15) διαιτήτευσε Αστέρας-Παρτιζάν 2-0 για τους ομίλους του Europa League και νωρίτερα Μίντιλαντ-Παναθηναϊκός 1-2 για τα πλέι οφ της ίδιας διοργάνωσης.
Την τρέχουσα σεζόν ο Ολλανδός, που αποσύρθηκε από την αστυνομία για να γίνει επαγγελματίας διαιτητής στη χώρα του, διαιτήτευσε για πρώτη φορά παιχνίδι ομάδας της Τουρκίας, στις 25/08/16 Γκρασχόπερς-Φενέρμπαχτσε 0-2 για τα πλέι οφ του Europa League, ενώ στις 24/04/16 σφύριξε το φιλικό Τουρκία-Σουηδία 2-1.
Επίσης, εκτός από το προαναφερόμενο παιχνίδι, στο Europa ορίστηκε στο παιχνίδι Βιγιαρεάλ-Ρόμα 0-4 για τη φάση των «32», αλλά και σε τρεις αγώνες του Champions League (Στεάουα-Σπάρτα Πράγας 2-0 στον τρίτο προκριματικό γύρο Αρσεναλ-Βασιλεία 2-0 και το Ντόρτμουντ-Σπόρτινγκ Λισαβόνας 1-0 στους ομίλους).

Η μέθη (;) και το… ψυγείο
Μια φήμη ακολουθεί τον Ντάνι Μακέλι. Ο 34χρονος ρέφερι, ο οποίος γεννήθηκε στις 28/01/1983, είχε μεθύσει μετά από έναν ευρωπαϊκό αγώνα, προκαλώντας ζημιές στο ξενοδοχείο. Εγινε η σχετική καταγγελία στην UEFA και ο Κολίνα νευρίασε τόσο πολύ που τον έβαλε στο «ψυγείο». Ομως, από τότε κύλησε πολύ νερό στο… αυλάκι και για να πάρει σερί ορισμό (από τους «32» του Europa League, στους «16» της ίδιας διοργάνωσης σημαίνει ότι τον υπολογίζουν). Αξιο αναφοράς ότι στα τελευταία ματς δεν δίνει πολλές κίτρινες (από δύο μέχρι έξι).

Εγραψε… ιστορία στο «Εμιρεϊτς»
Η γκολάρα του Φορτούνη επί της Αρσεναλ στη μεγάλη νίκη του Θρύλου στο «Εμιρεϊτς» με απευθείας κόρνερ στο 42’ και με το οποίο ο Θρύλος έκανε το 2-1 υπέρ του, άλλαξε τους Κανονισμούς της FIFA! Εκτός από τον «ερυθρόλευκο» διεθνή μέσο, στο ματς που σφύριξε ο Ολλανδός Νιχάους, «πρωταγωνιστής» σε εκείνη τη φάση ήταν ο Μακέλι, ο οποίος είχε… υπηρεσία ως επιπρόσθετος. Αυτός έδωσε την αφορμή και αποφασίστηκε οι επιπρόσθετοι διαιτητές να μπορούν να υποδείξουν στους ρέφερι και με κινήσεις τους πότε η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή, κάτι που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να γίνει και οι διαιτητές μιλούσαν μέσω της ενδοσυνεννόησης. Ο Μακέλι δεν αρκέστηκε στην ενδοσυνεννόηση, αλλά έκανε και κίνηση με το χέρι του πως η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος του Οσπίνα, μετά την εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη.
*Αύριο ο Μακέλι θα έρθει, όπως γράφουμε πιο πάνω, για δεύτερη φορά στο «Γ. Καραϊσκάκης» ως πρώτος διαιτητής. Βοηθοί του 34χρονου ρέφερι θα είναι οι συμπατριώτες του Χέσελ Στέγκστρα και Μάριο Ντικς, επιπρόσθετοι οι Κέβιν Μπλομ και Γιόκεμ Κάμπους και 4ος διαιτητής θα είναι ο Γιαν Ντε Βράις. Τη διαιτητική ομάδα από την Ολλανδία θα βαθμολογήσει ο Ελβετός διεθνής παρατηρητής Φρατσέσκο Μπιάνκι.
*Μπορεί ο Μακέλι να σφυρίζει και στους ομίλους του Champions League, όμως είναι τρίτος Ολλανδός στην ιεραρχία των διεθνών. Στην ελίτ κατηγορία της UEFA είναι ο Μπιορν Κάιπερς και ο Μπας Νιχάους.

 «Πρωτοπόρος» ακόμη και στην πατρίδα του!

Η πρώτη χρήση βίντεο βοηθού διαιτητή (VAR) στην ιστορία του ποδοσφαίρου σημειώθηκε στο παιχνίδι Κυπέλλου Ολλανδίας, στο Αγιαξ-Βίλεμ 5-0 που έγινε στις 21/09/2016. Και η χρήση βίντεο αφορά σε αποβολή παίκτη που κρίθηκε στο ριπλέι.

Ο μέσος Βίλεμ Ανουάρ Κάλι αρχικά δέχθηκε την κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Ντάνι Μακέλι για την κλοτσιά στον αστράγαλο του παίκτη του Αγιαξ, Λας Σον, αλλά η απόφαση άλλαξε μέσα σε δευτερόλεπτα σε κόκκινη, μετά από παρέμβαση του VAR. Ηταν η πρώτη φορά που το τηλεοπτικό βίντεο χρησιμοποιήθηκε πλήρως στη λήψη αποφάσεων.