Κατώτεροι των περιστάσεων

***ΠΔΕ/ΕΠΟ και ΚΕΔ αποποιούνται τις ευθύνες τους
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Αν έκαναν ό,τι θέλουν η FIFA και η UEFA, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την επιστολή τους για την τοποθέτηση διοικούσας με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2016, θα ήταν και κοινής αποδοχής. Δεν θα υπήρχαν δυο μέτρα και δυο σταθμά, τόσο στις επιλογές όσο και στις τιμωρίες των διαιτητών, ούτε θα ενεργούσαν με ρεβανσισμό. Ομως, δεν πείθουν κανέναν ότι κάνουν… εξομάλυνση, ούτε φυσικά αποτελεί έκπληξη ότι αποφεύγουν τους δημοσιογράφους. Δεν είναι μόνο που τόσο η ΠΔΕ/ΕΠΟ όσο και η ΚΕΔ, όλο αυτό το διάστημα, δεν έδωσαν κάποια συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις, οι παράγοντές τους αποφεύγουν ακόμη και την ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων.
Κάθε χρόνο στα χειμερινά σεμινάρια των διαιτητών, όπου γίνεται η τελετή της παράδοσης των σημάτων της FIFA στους διεθνείς, οι εκλεγμένες διοικήσεις της ΕΠΟ επέτρεπαν την παρουσία δημοσιογράφων. Ομως, χθες οι δοτοί της διοικούσας και η παράνομη ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη αιφνιδίασε, αποκλείοντας τους δημοσιογράφους από τη σημερινή τελετή, η οποία θα λάβει χώρα στην αρχή του διήμερου σεμιναρίου, όμως χωρίς κάποιος, ούτε η ΠΔΕ/ΕΠΟ (ο πρόεδρός της, Ιωάννης Δρόσος, θα κάνει την παράδοση των σημάτων της FIFA στους διεθνείς), ούτε η ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη να αναλαμβάνει την ευθύνη. Το μέιλ που εστάλη δεν έχει υπογραφή ούτε της μιας ούτε της άλλης πλευράς.
Αναλυτικά η… ενημέρωση για το μπλακάουτ στους δημοσιογράφους: «Την Τρίτη 14/02/2017 (σ.σ. σήμερα) θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των σημάτων στους διεθνείς, άνδρες και γυναίκες, διαιτητές και βοηθούς διαιτητές (FIFA) για την ποδοσφαιρική περίοδο 2017.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του σεμιναρίου διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας που διοργανώνει η ΚΕΔ/ΕΠΟ και θα είναι κλειστή για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ».

ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ το κρυφτό αντί να μας πείσουν ότι κάνουν… εξομάλυνση (που δεν κάνουν)

 Σε πολύ βαρύ κλίμα

Τους πειράζουν οι δημοσιογράφοι, όμως δεν τους πείραξε να κλείσουν ξενοδοχείο πολύ κοντά σε γήπεδο συγκεκριμένης ομάδας. Τα ασήμαντα τα σκέφτονται, όχι όμως τα σημαντικά. Αν και γι’ αυτούς (ΠΔΕ/ΕΠΟ και ΚΕΔ) είναι σημαντικό να αποφεύγουν τους δημοσιογράφους. Δεν έχουν απαντήσεις ούτε για τους αποκλεισμούς διαιτητών και βοηθών, μέσα σε αυτούς και διεθνείς, με… διαταγή από συγκεκριμένες ΠΑΕ (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟ), ούτε οι τιμωρίες των διαιτητών είναι ανάλογες με το ποιος ή πού θα κάνει το λάθος.
Αυτοί είναι οι λόγοι που το σεμινάριο γίνεται όχι μόνο κλειστό, αλλά και σε βαρύ κλίμα.


Κατηγορίες
Τι κατάφερε μέχρι τώρα η παράνομη ΚΕΔ των Τριτσώνη, Κουκουλάκη; Να χωρίσει τους διαιτητές σε δύο αντίθετες κατηγορίες. Στους ορισμούς υπάρχουν οι ευνοημένοι, αυτοί που παίζουν παρότι έχουν κάνει μη αποδεκτά λάθη και θα παίζουν ό,τι κι αν κάνουν, και οι ανεπιθύμητοι που δεν πήραν ούτε μία ευκαιρία, επειδή βρίσκονται στις «μαύρες λίστες» ΠΑΕ. Ισως να απέκλεισαν τους δημοσιογράφους, επειδή φοβούνται μην κάνουν… ντόρο οι τελευταίοι.

Επιλογές
Αυτοί που δεν παίζουν είναι οι διαιτητές που δεν προσκύνησαν σε συγκεκριμένες ΠΑΕ. Επέλεξαν να πορευθούν ως ανεξάρτητοι, παρά τη λάσπη και τη στοχοποίηση που δέχθηκαν από τη «συμμορία» της προπαγάνδας, η οποία υπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων και στέλνει μηνύματα ακόμη και για το ποιοι θα τιμωρηθούν για μισό χιλιοστό οφσάιντ.

Εξηγήσεις
Σύμφωνα με το αυριανό πρόγραμμα του σεμιναρίου, ο Κουκουλάκης θα κάνει «επισημάνσεις» και θα δώσει «οδηγίες» στους διαιτητές. Κάτι έπρεπε να κάνει, αφού δεν είχε δικαίωμα για μάθημα, δεδομένου ότι δεν είναι εκπαιδευτής ούτε παρατηρητής τι σόι επισημάνσεις και οδηγίες μπορεί να δώσει. Ομως, το θέμα είναι αν θα επιτρέψει στους διαιτητές να του κάνουν ερωτήσεις ή αν θα δώσει εξηγήσεις για τους… κατεψυγμένους.

Η «λίστα»
Επειδή οι ορισμοί είναι και πολιτική, η «μαύρη λίστα» έχει μεγαλώσει σε σχέση με το καλοκαίρι. Ολως τυχαίως εκεί μπαίνουν διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές για τους οποίους η προπαγάνδα των «συμμαχικών» ΠΑΕ ξεσηκώνει θόρυβο, προκειμένου (πάντα συμπτωματικά) να σταλούν μηνύματα στην ΚΕΔ. Τελευταία μπήκαν βοηθοί, ακόμη και χωρίς σημαντικά λάθη!


Η τριπλή πρόκληση…
Πρόκληση Νο 1: Στο 0-0 του αγώνα ΠΑΟ-Παναιτωλικός (4-0) ο Σελίμος δεν απέβαλε τον Βλαχοδήμο, ο οποίος χτύπησε με πρόθεση τον Μύγα. Πρόκληση Νο 2: Ο βοηθός Αλεξέας (που δεν ήθελαν στον τελικό Κυπέλλου) δεν έδειξε οφσάιντ σε βάρος του Βιγιαφάνιες, φάση που έβγαλε το 1-0. Πρόκληση Νο 3: Σκάνδαλο και η ασυλία. Οι εκθέσεις, όταν τους συμφέρει, γίνονται φέιγ βολάν και από αυτή του Καλαθενού προκύπτει ότι δεν τιμωρούνται οι Σελίμος, Αλεξέας.

 Εγινε διπλή προσπάθεια
Γιατί τόση… καούρα να μπει ο Βελλιώδης στο Καραϊσκάκη με πρόκληση με άλλο όνομα; Σύμφωνα με πηγές, δύο διαφορετικά ονόματα δόθηκαν, όμως με το ίδιο επίθετο. Αραγε θα ψάξει η ΚΕΔ το θέμα για να αποδώσει και πειθαρχικές ευθύνες στους διαιτητές; Το ταξί μπορεί να το πήρε ο βοηθός Μπουξμπάουμ, όμως μετέφερε όλους τους διαιτητές. Παράλληλα το επώνυμο για τις προσκλήσεις δεν ήταν το δικό του, ούτε πήρε τέτοια ευθύνη.

Ποιος παρατηρητής άλλαξε την έκθεσή του για να τιμωρηθεί διαιτητής για πέναλτι που ήταν; Μήπως αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι ο παρατηρητής έλειψε για λίγο από τους ορισμούς, όμως μετά επανήλθε για να συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του (Τετάρτη-Κυριακή); Ολα αυτά τα θέλει η FIFA; Τι θα πει αν το μάθει;


Κάτι θέλουν να πουν στον ΠΑΟΚ, όμως ντρέπονται και απλά μας το… περιγράφουν. Οι Θεσσαλονικείς έχουν παράπονα από τη διαιτησία του Κύζα στην Ξάνθη, αλλά δυσκολεύονται να εκφραστούν ελεύθερα. Μα καλά, τώρα κατάλαβαν τι γίνεται; Γιατί δεν μας λένε τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Λέτε να αρχίσει «συμμαχικός» πόλεμος για τη διαιτησία; Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι έχουν τους ίδιους στόχους.