Εγιναν όλα λάθος



Ο κανονισμός: Όντως, ως αντιγραφή σχετικής διάταξης του αθλητικού νόμου 2725/1999, οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν περιλάβει στους οικείους κανονισμούς τη διάταξη περί απαγόρευσης συμμετοχής σε αγώνες της ομάδας του, επί οχταήμερο μετά τον αγώνα της εθνικής ομάδας για τον οποίο κλήθηκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, αθλητή/τριας που αποδεδειγμένα αποκλείσθηκε της αποστολής της εθνικής ( αφού πρώτα ανταποκρίθηκε κανονικά στην πρόσκληση) λόγω τραυματισμού.
Γιατί το οχταήμερο; Γιατί, τότε που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η διάταξη στον αθλητικό νόμο οι συνθήκες αποκατάστασης των αθλητών από τραυματισμούς απλής μορφής ήταν, στο χρονικό πεδίο, εντελώς διαφορετικές από τώρα. Επιλέχθηκε το οχταήμερο για να περιλαμβάνει ένα αγώνα της ομάδας του για εσωτερική διοργάνωση, αυτόν που ακολουθεί την αγωνιστική υποχρέωση της εθνικής ομάδας.
Η διαπίστωση: Από ποιόν διαπιστώνεται ο τραυματισμός του αθλητή, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθεί η Ομοσπονδία και η ομάδα του και να ξεκινήσει να μετράει το οχταήμερο; Από τον υπεύθυνο γιατρό της εθνικής ομάδας, ο οποίος και διατυπώνει εγγράφως την γνωμάτευση του σχετικά με το είδος και τη βαρύτητα του τραυματισμού.
Η αντίδραση: Πως αντιμετωπίζει η εθνική ομοσπονδία ανάλογες περιπτώσεις; Επειδή, είναι λογικό να μην επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ούτε στον αθλητή, ούτε στην ομάδα του προχωράει στην τυπική ανάκληση της πρόσκλησης του χωρίς καμία αιτιολογία, ώστε ο αθλητής (και η ομάδα του) να μην κινδυνεύουν να υποστούν πιθανή πειθαρχική δίωξη ( και ποινή) για ένα πολύ απλό λόγο. Δεν μπορείς να επιζητάς υπηρεσίες κορυφαίων αθλητών στο επίπεδο της εθνικής ομάδας, να έχουν προσφέρει αυτοί οι αθλητές σημαντικότατες υπηρεσίες κι εσύ, ως Ομοσπονδία, να προκαλείς συνειδητά την τιμωρία τους, μη διευκολύνοντας την αγωνιστική τους παρουσία με την ομάδα τους στο αμέσως επόμενο παιχνίδι.
Η πειθαρχική διαδικασία και η απόφαση: Κάθε πειθαρχικό όργανο είναι υποχρεωμένο να δικάζει ανάλογες περιπτώσεις μόνο με βάση επίσημα έγγραφα και καταθέσεις και όχι με δημοσιεύματα και φημολογίες. Εάν ο γιατρός της ομάδας ανέφερε ότι ο αποκλεισμός της αθλήτριας δεν επισυνέβη λόγω τραυματισμού κανείς δεν μπορεί να τον αντικρούσει και πολύ περισσότερο να τον ακυρώσει.
Στο δια ταύτα: Η ΕΟΚ θα έπρεπε, μόλις η αθλήτρια αποκλείστηκε από τη συμμετοχή της στον αγώνα της εθνικής ομάδας να ενημερώσει εγγράφως τον Ολυμπιακό για τον άνευ αιτιολογίας αποκλεισμό της από την αποστολή της εθνικής ομάδας. Η ενημέρωση αυτή θα έλυνε αυτομάτως κάθε ζήτημα πριν καν δημιουργηθεί και θα απέδιδε την αθλήτρια έτοιμη να αγωνιστεί στην ομάδα της.
Τώρα, η ομάδα( ο Ολυμπιακός) τιμωρήθηκε με απώλεια του αγώνα, η αθλήτρια αισθάνεται υπεύθυνη για την τιμωρία, η σχέση με την ομοσπονδία και την εθνική διαταράχθηκε και ο μεγάλος χαμένος θα είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς ο βασικός του αιμοδότης ( ο Ολυμπιακός) και όλοι οι αθλητές θα είναι πια εξαιρετικά κουμπωμένοι απέναντί του.

Με δύο λόγια η ΕΟΚ είναι που πρέπει να αισθάνεται εξαιρετικά ενοχλημένη από την εξέλιξη που σημειώθηκε γιατί θα τη βρει μπροστά της την απόφαση. Κι όμως ήταν τόσο εύκολο να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα!!!