ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Εβγαλαν στη… σέντρα τον Καλογερόπουλο

***Όπως και άλλους διαιτητές που, παρόλα αυτά, ορίζουν συνέχεια!!!
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

«Πρωταγωνιστής» ήταν στο χθεσινό σεμινάριο των διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών της Superleague, ο Χάρης Καλογερόπουλος (Αθηνών), κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που έδειξαν φάσεις του ελληνικού πρωταθλήματος και μαζί με τον Τάσο Σιδηρόπουλο (Δωδεκανήσου) είναι οι χειρότεροι της σεζόν, με βάση τα λάθη που έχουν κάνει. Οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης έβγαλαν στη… σέντρα τον διεθνή Αθηναίο ρέφερι και μάλιστα με το… καλημέρα.
«Στο δίωρο που ακολουθεί θα έχεις την… τιμητική σου, επειδή στις περισσότερες φάσεις που επιλέξαμε να δείξουμε, είσαι εσύ», τον προετοίμασε ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Σταύρος Τριτσώνης, ο οποίος έκανε το πρώτο μάθημα.
Η… αυλαία για τον Καλογερόπουλο άνοιξε με το ματς της 9ης Αγωνιστικής, Λάρισα-Πανιώνιος 2-0, όπου στο 10’, σωστά καταλόγισε πέναλτι του Σιώπη στον Βαρέλα και η Λάρισα άνοιξε το σκορ. Ομως, θα έπρεπε να δώσει επανάληψη, καθώς στην εκτέλεσή του… όλος ο κόσμος μπήκε μέσα στη μεγάλη περιοχή. Μόνο οι πάγκοι έλειψαν, όμως ο ρέφερι δεν διέταξε επανάληψη!!!
Επόμενο ματς το Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 0-1 της 18ης Αγωνιστικής. Ούτε κίτρινη δεν έβγαλε στον Μάτος, αν και έγιναν ράμματα στο κεφάλι του Μουνιός από αγκωνιά που έριξε (44’). «Θα μπορούσες να βγάλεις μέχρι και κόκκινη», του επεσήμανε ο Τριτσώνης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.
Ομως, το μεγάλο σόου έγινε στο Λαμία-Αρης 1-0, με αφορμή το πέναλτι που έδωσε στους φιλοξενούμενους στο χέρι του Ομο. «Είσαι σε καλή θέση και ψάχνεις τον βοηθό για να σου πει;», αναρωτήθηκε ο Τριτσώνης, ενώ ο Κουκουλάκης πρόσθεσε: «Αν ο βοηθός σου έλεγε ότι δεν είναι, δεν θα το έδινες;».
Ξέρετε ποια είναι η πλάκα; Παρ’ όλα αυτά δεν τον τιμωρούσαν τον Καλογερόπουλο. Χώρια που έδειξαν τα δύο ανύπαρκτα πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ στο 3-1 σε βάρος του Αστέρα.

Κι όμως, μπορεί να παίξει ΑΕΚ-Ολυμπιακός, όπως και πέρσι που έκανε χοντρά λάθη κατά του Θρύλου

Τα άκουσε… χοντρά
Το σοβαρό λάθος του κανονισμού στο 63’ του αγώνα της 18ης Αγωνιστικής Ξάνθη-ΑΕΚ 0-0 που έκανε ο Παπαδόπουλος προβλήθηκε στο σεμινάριο από τον Τριτσώνη. Ο τερματοφύλακας της Ξάνθης εκτέλεσε οφσάιντ με πάσα σε αμυντικό μέσα στην περιοχή, όμως η μπάλα έπρεπε να βγει έξω από τη μεγάλη περιοχή!!!
«Με τέτοιες αποφάσεις δεν καταστρέφονται αγώνες, αλλά και καριέρες, όπως και πρωταθλήματα. Για φαντάσου να μπει γκολ από μια τέτοια φάση τι θα γινόταν», επεσήμανε ο Τριτσώνης. Κι όμως, ο Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, αλλά ορίστηκε αμέσως (Λεβαδειακός-Πλατανιάς 1-2, τη 19η αγωνιστική)!

Καρμπόν
Το ίδιο με τον αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-2, όπου άργησε να αποβάλει τον Λισγάρα για το… δολοφονικό μαρκάρισμα κατά του Σεμπά, με αποτέλεσμα να του ξεφύγει ο έλεγχος και να τσακώνονται οι παίκτες, έκανε ο Μάνταλος και στο ματς Παναιτωλικός-Ατρόμητος 2-0. «Είναι λάθος διαχείριση κρίσης. Αργησες πολύ να καταλάβεις τη σύρραξη, με αποτέλεσμα να σου ξεφύγει η κατάσταση», επεσήμανε ο Τριτσώνης για το ματς του Αγρινίου.

Κάρτες
Αν μη τι άλλο είναι άσχημη εικόνα οι παίκτες να πάνε… καροτσάκι τον διαιτητή. Το επισημαίνει η UEFA, ζητώντας τους να είναι αυστηροί. Κάτι που δεν έκανε ο Καραντώνης στον αγώνα Ηρακλής-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1, τη 13η Αγωνιστική και η… περίπτωσή του προβλήθηκε στο σεμινάριο. Κι όμως, ορίστηκε ξανά μετά από δύο αγωνιστικές!!!

Πέναλτι
Οι ρέφερι της Λίγκας άδειασαν τον Κατσικογιάννη. Στο ματς Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 1-1, για τη 18η Αγωνιστική, έδωσε πέναλτι σε πέσιμο του Ιγκλέσιας από τράβηγμα αντιπάλου. Ο Τριτσώνης πρόβαλε τη φάση στο σεμινάριο, ρωτώντας και την άποψη των διαιτητών, και η συντριπτική πλειοψηφία τους απάντησε ότι κακώς έδωσε πέναλτι. Η ΚΕΔ μέχρι τώρα όρισε τέσσερις φορές τον Κατσικογιάννη στη Λίγκα, αν και ανήκει στη δεύτερη κατηγορία!!!

Για αρχή
Συστάσεις στους διαιτητές για να βγάζουν κάρτες ακόμη και στην αρχή του αγώνα, από τη στιγμή που η παράβαση το… σηκώνει, έκανε ο Σταύρος Τριτσώνης. Αφορμή ένα τέτοιο λάθος που έκανε ο Θάνος στο ματς Παναιτωλικός-Πανιώνιος 0-2. Αλλωστε δεν υπάρχει κανονισμός που να… εξαιρεί τις κίτρινες ή τις κόκκινες στα πρώτα λεπτά.

 «Σαν θεατής σε πάρκο»

Φάσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα έδειξε και ο Κύρος Βασάρας. Μπορεί ο Μπλάνας (Μεσσηνίας) να μην έκανε μεγάλο λάθος στο Παναιτωλικός-Κέρκυρα 4-0, όμως ο υπεύθυνος ανάπτυξης είχε… θέματα να του πει: «Παίρνεις λάθος θέσεις. Η συμπεριφορά σου είναι σαν να βρίσκεσαι σε πάρκο και παρακολουθείς τα παιδάκια που παίζουν». Για του λόγου το αληθές πρόβαλε και σχετικό βίντεο με τις κινήσεις που έκανε ο Μπλάνας, ο οποίος είναι «εκλεκτός» της ΚΕΔ.

 «Θα το έβαζε ο διαιτητής»

Ο Κύρος Βασάρας εντόπισε και λάθος θέση του Παπαπέτρου και μάλιστα στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-0. Ο υπεύθυνος ανάπτυξης της ΕΠΟ και μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA «πάγωσε» το βίντεο στη φάση πριν ο Λουντ σουτάρει και πετύχει το μοναδικό γκολ του αγώνα, όπου ο διεθνής ρέφερι ήταν δίπλα στην μπάλα. «Τι θα γινόταν αν η μπάλα έβρισκε πάνω σου και κατέληγε στα δίχτυα; Θα έλεγαν ότι το έβαλε ο διαιτητής».