Επίσημη ενημέρωση

Πέπλος μυστηρίου περιβάλλει, προς το παρόν, τις δραστηριότητες, στο κανονιστικό πεδίο της επιτροπής που οι Ενώσεις - Μέλη της ΕΠΟ είχαν συγκροτήσει με σκοπό να επιμεληθεί τη σύνταξη των δικών του προτάσεων για τις πιθανές τροποποιήσεις του ισχύοντος καταστατικού της Ομοσπονδίας. Την μια (και μοναδική) συνάντηση των μελών στην Αθήνα, από την οποία προέκυψαν σοβαρές ειδήσεις σχετικώς με τις κόκκινες γραμμές των ΕΠΣ στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος, ακολούθησε η απόλυτη σιωπή.
Κανένας δεν γνωρίζει αν οι προτάσεις των Ενώσεων μεταφέρθηκαν και με ποιες προϋποθέσεις στην ΠΔΕ/ΕΠΟ., ουδείς έχει διατυπώσει την παραμικρή εκτίμηση για το αν είναι δυνατό οι Ενώσεις - Μέλη της ΕΠΟ να έχουν εκχωρήσει σε διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους να διαχειριστούν, για λογαριασμό του ποδοσφαιρικού κινήματος, τη νέα μορφή του "ποδοσφαιρικού Συντάγματος", ούτε μια φωνή δεν έχει ακουστεί για το αν έχουν διατυπωθεί από τις ΕΠΣ σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών ώστε να διεξαχθούν στον καθορισμένο χρόνο οι απαραίτητες εκλογές. Στην ουσία, μιλάμε για την πλήρη αποχή των Ενώσεων από όσα συνιστούν την βασική ουσία της ύπαρξής τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συνάντηση των Ενώσεων δεν προέκυψε ούτε ένα μεμοράντουμ σχετικά με τις καταλήξεις, είτε προς δημόσια ανακοίνωση, είτε για να διαβιβαστεί στις ΕΠΣ και να ενημερώνει υπεύθυνα για τα ζητήματα που θεωρούνται κομβικά στην πορεία προς τις εκλογές.
Αυτή η παρατεταμένη μυστικοπάθεια είναι πιθανό να μην κρύβει κάτι αρνητικό, με την έννοια ότι κορυφαία ζητήματα στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση ίσως πρέπει να συζητούνται "εν κρυπτώ", για να μην προκαλέσουν. Είναι, όμως, εξίσου πιθανό οι της επιτροπής να έχουν, ακόμη και άκοντες, εκχωρήσει την πλήρη αρμοδιότητα για τις καταστατικές τροποποιήσεις στους περιφερόμενους καθηγητάδες της ανυπαρξίας και η εκχώρηση αυτή να έχει αποκρυβεί επιμελώς για να μην ξεκινήσουν αμφισβητήσεις και γκρίνιες.

Ότι και να συμβαίνει το κενό πληροφόρησης υπάρχει και είναι απαραίτητο να καλυφθεί. Μια επίσημη, προς τις Ενώσεις, ενημέρωση για τις θέσεις της επιτροπής στην καταστατική τροποποίηση, για τις κόκκινες γραμμές που τέθηκαν και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι απολύτως απαραίτητη για να πάψει κάθε αμφισβήτηση και να στοιχηθούν, όπως πρέπει, οι δυνάμεις.