Κορυφαία αντιπαράθεση

Οι κυρίαρχες αντιφάσεις στο πλαίσιο της βασικής αντίθεσης:
α. Σύμφωνα με το νόμο Κοντονή του 2015 το καταστατικό και οι κανονισμοί της ΕΠΟ., οφείλουν, εναρμονισμένοι όντες με τους αντίστοιχους των FIFA/UEFA, να είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους.
β. Ευκαιρίας δοθείσης η ΟΔΠΕ ( και κάποιοι σύνδεσμοι διαιτητών) προσέφυγαν ενώπιον της δικαιοσύνης με αφορμή την απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ του 2009 για την παρακράτηση των ποσοστών από τις αποζημιώσεις των διαιτητών από τις Ενώσεις στις οποίες ανήκουν, επιδιώκοντας, μέσω της δικαστικής δικαίωσης, την παλινόρθωση του νεκρού από ετών, καθεστώτος της διοίκησης της διαιτησίας από τη χειρότερη εκδοχή της που είναι οι "παλαίμαχοι διαιτητοπατέρες", με όχημα την υπόθεση των ποσοστών. Σύμμαχοί τους, εξ αντικειμένου, στην διαδικασία αυτοί μερικοί από τους διεθνείς διαιτητές που αποφάσισαν να ενθυλακώνουν όλες τις αποζημιώσεις πλην εκείνης για τον αγώνα, ποσοστό της οποίας κατέβαλαν στην Ένωση.
γ. Οι προσφυγές αυτές ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της ΕΠΟ, με την ΠΔΕ να αποφασίζει με "βαριά καρδιά", υπό την εποπτεία της FIFA, να παρέμβει στη διαδικασία υπερασπιζόμενη απολύτως την ισχύ του Κανονισμού Διαιτησίας της FIFA και απειλώντας με Grexit σε περίπτωση που δικαιωθεί η προσφυγή της ημιθανούς ΟΔΠΕ. Οι προτάσεις της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΠΟ είναι αποκαλυπτικές για τη στάση της Ομοσπονδίας (άρα και της FIFA) σε περίπτωση που δικαιωθεί η προσφεύγουσα, με την υπεράσπιση του κανονισμού Διαιτησίας να αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ομοσπονδιακού υπερασπιστικού λόγου.
δ. Στην δικαίωση της ΟΔΠΕ δείχνουν να έχουν επενδύσει όσοι υπερασπίζονται, εν έτει 2017, την απεξάρτηση της διαιτησίας από την Ομοσπονδία, προβάλλοντας αστεία επιχειρήματα περί "ανεξάρτητης διαιτησίας", αγνοώντας, συνειδητά ή όχι δεν έχει σημασία, ότι η περίοδος της χειρότερης εξάρτησης των διαιτητών ήταν εκείνη της διοίκησης της διαιτησίας από την ΟΔΠΕ με τη λογική " με ψηφίζεις σε επιλέγω και σε ορίζω". Ανάμεσα τους βρίσκεται, αντικειμενικά, η νυν πολιτική ηγεσία του αθλητισμού υπό τον κ. Βασιλειάδη, που διατρανώνει με κάθε ευκαιρία την επιθυμία του να σπάσει ο δεσμός της ΕΠΟ με τη διαιτησία.
ε. Την ίδια ώρα όλος ο παλιός θίασος περί την διοίκηση της διαιτησίας ( σύνδεσμοι, παράγοντες και νεκροθάφτες) παρουσιάζει τάσεις δυναμικής επανεμφάνισης, με την σημερινή απολύτως παράνομη ΚΕΔ να προσφέρει απλόχερα επικοινωνιακές αιτίες με συναντήσεις, επισκέψεις κλπ.
στ. Απέναντι σε όλα αυτά βρίσκεται ( ή πρέπει να βρίσκεται) η FIFA, ως κορυφαίος διαμορφωτής των πολιτικών ισορροπιών και υπερασπιστής της ισχύος των κανονισμών της, στη λογική της οποίας αυτά τα περί ΟΔΠΕ και συνδέσμων είναι ... αλαμπουρνέζικα.
Τι μέλλει γενέσθαι; Άγνωστο αυτή τη στιγμή. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την ένταση με την οποία θα υπερασπιστούν τους κανονισμούς η FIFA και οι Ενώσεις - Μέλη της ΕΠΟ. Ειδικά οι τελευταίες πρέπει (και μπορούν) να παίξουν καθοριστικό ρόλο, μη επιτρέποντας σε καμία περίπτωση να καταστρατηγηθούν το καταστατικό και οι κανονισμοί για λόγους ικανοποίησης κρατικών ή επιχειρηματικών επιθυμιών.

Η αντιπαράθεση για την διαιτησία είναι κορυφαία στη διαδικασία εναρμόνισης της εθνικής αθλητικής νομοθεσίας με το καταστατικό της FIFA και κάθε απόπειρα να υπονομευθεί, μέσω της μείωσης με τεχνητό τρόπο της αξίας της, οδηγεί εκ του ασφαλούς σε επικίνδυνα για το ποδόσφαιρο και την Ομοσπονδία μονοπάτια.