Γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Την θεαματική νίκη - πρόκριση στην Άγκυρα και  σε ένα γεμάτο γήπεδο με οπαδούς της Οζμανλισπόρ, η συμπεριφορά των οποίων υπήρξε παραδειγματική για την ποδοσφαιρική ηθική της, έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο στον οργανισμό που λέγεται "Ολυμπιακός" ζητήματα επιβίωσης, από την επιτυχή αντιμετώπιση των οποίων θα εξαρτηθεί η πορεία του ειδικά από το καλοκαίρι και μετά.
Η απλή, έστω, ανάγνωση των πινάκων κατάταξης των χωρών στην ειδική λίστα της UEFA και όσα από τη θέση που κατέχει η χώρα μας προκύπτουν, με βάση τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στην οργάνωση των διασυλλογικών διοργανώσεων (UEFA Champions league/UEFA Europa league), οδηγούν σε αδήριτα συμπεράσματα, που κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει ελαφρά τη καρδία ή, ακόμη χειρότερο, να προκαλέσει τη λογική τους.
Το τέλος της περιόδου των παχιών αγελάδων, δηλαδή η απευθείας συμμετοχή της πρωταθλήτριας ομάδας στους ομίλους του Champions League και η ένταξή της στη λίστα των ομάδων που θα παίξουν στον τρίτο προκριματικό γύρο, δηλαδή έναν γύρο πριν τα paly off για την πρόκριση στους ομίλους μετατρέπουν το ευρωπαϊκό ταξίδι σε μια αμφίβολης, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελεσματικότητας περιπέτεια.
Οι δυσκολίες πρόκρισης γιγαντώνονται, οι όροι οργάνωσης και σχεδιασμού των ομάδων διαφοροποιούνται, οι βασικοί στόχοι προσαρμόζονται στα αντικειμενικά δεδομένα, οι προβλεπόμενες επενδύσεις αναδιαρθρώνονται.
Τι σημαίνουν, αγωνιστικά άρα και οικονομικά, όλα αυτά τα νέα δεδομένα; Την έγκαιρη διαμόρφωση ενός νέου και μετρήσιμου με σημερινούς όρους επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο θα διατρέξει όλο τον οργανισμό της ομάδας, θα διαμορφώσει νέους στόχους και θα ανακατανείμει τις επενδυτικές προτεραιότητες. Ο Ολυμπιακός (και πολύ περισσότερο οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες) είναι, αντικειμενικά, υποχρεωμένος να ξαναδεί τη φιλοσοφία της ομάδας και της επιχείρησης, να αναδιοργανώσει τα πλάνα οργάνωσης και λειτουργίας, να προσαρμόσει τις επιλογές του, να μετρήσει δύο και τρεις φορές πλέον τους στόχους του. Κι όταν στην βάσανο αυτής της προσαρμογής είναι αναγκασμένη να μπει η 26η στην ευρωπαϊκή κατάταξη εταιρεία αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες και τι ακριβώς είναι αναγκασμένες να πράξουν άμεσα.
Είναι εύκολη μια τέτοια προσαρμογή; Καθόλου, ειδικά όταν επιχειρείται να εξελιχθεί σε ένα οργανισμό που είναι δυναμικός και ισχυρός μεν, καλομαθημένος στη λογική " τα παίρνω όλα κάθε χρόνο" δε. Χρειάζεται διάστημα εκπαίδευσης και ο ίδιος ο οργανισμός και εκείνοι που τον διαχειρίζονται. Δύσκολο έργο, με μια σημαντική, στην περίπτωση του Ολυμπιακού, ευκολία. Την άριστα οργανωμένη ποδοσφαιρική υποδομή του, που μπορεί να λύσει μεγάλα προβλήματα και να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.

Για τον Ολυμπιακό από το 2018 και μετά η ακαδημία του και οι μετεγγραφές από το εσωτερικό θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα υψώνεται όλο το εποικοδόμημα των ετήσιων στόχων της ομάδας.