ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ: Κάνει… λάστιχο τους κανονισμούς

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά πλήθος είναι τα παραδείγματα, όπου ο διαιτητής Σταύρος Μάνταλος (πρώην Αθηνών και νυν Καβάλας), ο οποίος αύριο θα σφυρίξει ΑΕΚ-Ολυμπιακός, απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις που προκύπτουν στα παιχνίδια που σφυρίζει. Αν και διεθνής έχει τη λογική του …διπλωμάτη και όχι του ρέφερι που πρέπει να εφαρμόζει τους κανονισμούς και τον πειθαρχικό έλεγχο που αφορά στα σκληρά μαρκαρίσματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ατολμία του στη διαχείριση των κρίσεων απασχόλησε και το σεμινάριο των διαιτητών, βοηθών και των παρατηρητών της Superleague που διεξήχθη την προηγούμενη Τρίτη και την προηγούμενη Τετάρτη στην Αθήνα.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στον αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-2, όπου ο Μάνταλος άργησε να βγάλει κόκκινη κάρτα στον Λισγάρα για το σκληρό μαρκάρισμα στον Σεμπά, με αποτέλεσμα ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου των Πηγαδιών να μετατραπεί σε… αρένα. Αυτή η ολιγωρία του (σ.σ. άργησε επειδή σκεφτόταν να βγάλει κίτρινη;) ήταν η αιτία να ξεφύγει η κατάσταση. Θυμίζουμε ότι ο Ιντέγιε κρατούσε τον Σεμπά, ο Σολτάνι όχι μόνο έβριζε όλο τον κόσμο αλλά πήγε και κλώτσησε τον Σεμπά, με αποτέλεσμα αυτός να αντιδράσει και ως συνέπεια να αποβληθεί. Ο Μάνταλος θα έχανε τον περισσότερο έλεγχο του αγώνα αν δεν υπήρχαν κυρίως οι ψυχραιμότεροι «ερυθρόλευκοι» αλλά και κάποιοι παίκτες της Θρακιώτικης ομάδας.
Είναι σπάνιο φαινόμενο να διακόπτεται προσωρινά αγώνας για αυτό τον λόγο, το προσθέτουμε επειδή ο Μάνταλος είναι και διεθνής, σκηνές ομαδικών συρράξεων δεν αρέσουν ούτε στην UEFA. Γενικά οι «ερυθρόλευκοι» παίκτες είναι ψύχραιμοι, όμως το θέμα είναι ότι ο Μάνταλος πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει και διαιτητής στο γήπεδο, διαιτητής που εφαρμόζει και δεν κάνει… λάστιχο τους κανονισμούς.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ του διαιτητή φαίνεται και από την τόλμη του στις δύσκολες αποφάσεις του

Τι έγινε στο σεμινάριο

Από το ματς της Ξάνθης κρατείστε τη στιγμή της μη διαχείρισης της κρίσης, όπου φτάσαμε στο σημείο να τιμωρηθούν με κόκκινη (και ο… θύτης και το… θύμα), δηλαδή οι Λισγάρας και Σεμπά, αντίστοιχα. Παρόμοια κατάσταση παρουσιάστηκε στο Μάνταλο και στο προηγούμενο παιχνίδι του στην Λίγκα. Στις 4 Φεβρουαρίου σφύριξε Παναιτωλικός-Ατρόμητος 2-0, όπου και εκεί του ξέφυγε ο έλεγχος, πάλι επειδή άργησε να βγάλει κάρτα. «Αυτό που έκανες ήταν λάθος διαχείριση κρίσης. Άργησες πολύ να καταλάβεις ότι θα γίνει σύρραξη με αποτέλεσμα να σου ξεφύγει η κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τριτσώνης, προβάλλοντας το βίντεο.

Θεατής…
Σε δύσκολες καταστάσεις μέσα στο γήπεδο ο Μάνταλος αμολάει… αετό. Άλλο παράδειγμα αποτελεί ο αγώνας του πρώτου γύρου Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0, όπου ο Μάνταλος ήταν τέταρτος του Σιδηρόπουλου. Ούτε ο Καβαλιώτης ρέφερι είδε ότι ο Πατίτο χτύπησε εκτός φάσης τον Φιγκέιρας για να πει στον κορυφαίο να τον αποβάλλει. Λες και ο τέταρτος έχει αρμοδιότητα μόνο για σηκώνει τις ταμπέλες και όχι να… καλύπτει και τον διαιτητή.

Καρμπόν
Ποιος… διαιτητής υπήρχε στον αγώνα των περσινών πλέι οφ στην Τούμπα (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1); Πάντως, όχι ο Μάνταλος! Διαχειριστής αποδείχθηκε κι εκεί αφού δεν τόλμησε να αποβάλει τον Τζιμπούρ, ο οποίος μπροστά στα μάτια του χτύπησε τον Βελλίδη. Όπως δεν απέβαλε τον ίδιο παίκτη και στο 37’ που έριξε κουτουλιά στον Τσίμιροτ.

Παράλογο
Δυο μέρες πριν τον επιλέξει, στη διάρκεια του σεμιναρίου των διαιτητών, ο Τριτσώνης «κάρφωνε» το Μάνταλο ότι έχει πρόβλημα στη διαχείριση κρίσεων και παρόλα αυτά τον έβαλε να σφυρίξει ένα δύσκολο παιχνίδι όπως το ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Και επειδή υπάρχει το… προηγούμενο του πρώτου γύρου, αναφορικά με το πώς έπαιξαν οι νυν γηπεδούχοι, άρα είναι αυξημένες οι πιθανότητες να προκύψουν θέματα διαχείρισης κρίσεων. Ποια λογική έχει η επιλογή;

Στατιστικά
Σε σύνολο οκτώ αγώνων πρωταθλήματος ο Μάνταλος είναι ο διαιτητής με τον χαμηλότερο μέσο όρο στις κίτρινες κάρτες, συγκεκριμένα 2.88. Σα να τις ξεχνά στα αποδυτήρια! Εχει και χαμηλό μέσο όρο στα φάουλ (26.28 ανά παιχνίδι), πάντα σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους του. Ούτε δημόσιες σχέσεις να έκανε ο 37χρονος διαιτητής.


Επαιζε και ο περσινός
Αρχικά για το ΑΕΚ-Ολυμπιακός…έπαιζε ο Χάρης Καλογερόπουλος που αδίκησε τους «ερυθρόλευκους» στο περσινό ματς πρωταθλήματος, όμως τα έκανε μαντάρα στο Λαμία-Αρης 1-0 και έχασε πόντους. Δεν γινόταν να τον βάλουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα προηγούμενα με τις διαιτησίες σε βάρος του Ολυμπιακού, με παράδειγμα τον Σιδηρόπουλο που τον αδίκησε με ΑΕΚ και ΠΑΟ, όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η …εξυγίανση στα τελευταία παιχνίδια ήθελε να τον «μπλοκάρει».

Χωρίς πείρα ο τέταρτος
Συνήθως και ο τέταρτος διαιτητής σε ματς σαν το ΑΕΚ-Ολυμπιακός πρέπει να είναι έμπειρος. Όχι μόνο για να επιβάλλει την τάξη στους πάγκους αλλά και για να βοηθά τον ρέφερι του αγώνα. Όμως, το δίδυμο της ΚΕΔ έβαλε τον Γιάννη Παπαδόπουλο (Μακεδονίας) που συμπληρώνει δυο χρόνια στη Λίγκα. Ισως να μέτρησε η διαιτησία του στο Λάρισα-Ολυμπιακός 1-0 ή στο Λάρισα-ΠΑΟ 0-0 δεν είδε ούτε τις αγκωνιές του Μπεργκ, ούτε τα σκληρά μαρκαρίσματα.

Και τον Παπαδόπουλο… έκραξε στο σεμινάριο ο Τριτσώνης, παρόλα αυτά τον έβαλε τέταρτο στο ΟΑΚΑ. Δεν φτάνει που ευνόησε την ΑΕΚ στην Ξάνθη έκανε και κορυφαία παράβαση κανονισμού, σε εκτέλεση οφσάιντ με πάσα εντός της περιοχής ενώ έπρεπε η μπάλα να δοθεί εκτός. Ο Τριτσώνης του είπε ότι με τέτοια λάθη καταστρέφονται καριέρες.


Οι Ακρίβος (Αθηνών) αλλά και Τάτσης (Ηπείρου) είναι δυο έμπειροι βοηθοί, όμως ανήκουν σε ενώσεις της… εξυγίανσης. Λέτε αυτό να μέτρησε για να τους βάλουν στον Ολυμπιακό Στάδιο παρέα με τον Μάνταλο και τον Παπαδόπουλο που επίσης είναι της… εξυγίανσης; Και οι δυο στο παρελθόν έχουν κάνει λάθη σε παιχνίδια των «ερυθρολεύκων». Πάντως, ευχόμαστε η διαιτησία να μην απασχολήσει αύριο…