Ποδοσφαιρική δημοκρατία και εκλογικό σύστημα

(Επανα)κατατέθηκαν, με κάθε επισημότητα, οι γνωστές από ετών απόψεις περί επιστροφής της Δημοκρατίας στο ποδόσφαιρο με την σαφή προτροπή στον καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργό (και σαφή την πρόθεση να τα ακούσει ο προηγούμενος μήπως και τα έχει ξεχάσει) να προχωρήσει σε ευθεία παρέμβαση στον σκληρό πυρήνα της Ρήτρας Ανεξαρτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ και να επιβάλλει εκλογικό σύστημα ανάλογο ( ή ίδιο) του γνωστού από το ορφανό παρελθόν "ένας εκλέκτορας ανά δέκα σωματεία". Υποτίθεται ότι μια ανάλογη εξέλιξη θα διεμβολίσει την βασική αφετηρία δημιουργίας συνθηκών ανισονομίας στο ποδόσφαιρο και θα προσφέρει την απαραίτητη επικοινωνιακή ομπρέλα στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Καλή η προσπάθεια αν και αναρωτιέται κανείς πως συμβαδίζει μια ανάλογη πρόταση διεύρυνσης του εκλογικού σώματος με την επιδιωκόμενη εξυπηρέτηση συμφερόντων ποδοσφαιρικού χαρακτήρα στο μέτρο που δυσκολεύει σημαντικά την εκλογική επικράτησή τους.
Ερμηνεία υπάρχει, είναι, σε ένα βαθμό, ακραία, αλλά στις εποχές που ζούμε και με τις ισορροπίες να μεταβάλλονται καθημερινά τίποτε δεν είναι αδύνατο ή μάλλον "αν αφαιρεθεί από την υπόθεση ότι είναι απολύτως αδύνατο, ότι μένει είναι η ορθή εκτίμηση" .
Ο εστί μεθερμηνευόμενο ότι μια καθόλα παράνομη (ακόμη και με το ελληνικό Σύνταγμα) κυβερνητική παρέμβαση στον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης και λειτουργία ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου αποτελεί casus belli, όταν μάλιστα το Ν.Π.Ι.Δ. αυτό έλκει σημαντική εξουσία από την διεθνή έννομη τάξη στην οποία ανήκει.
Μια τέτοιας εμβέλειας παρέμβαση είναι σαφές πως θα προκαλέσει τεράστιες παρενέργειες, που εύκολα θα φτάσουν μέχρι την πλήρη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ FIFA και ΕΠΟ, με ότι σημαίνει αυτό για την ιδιότητα μέλους της ΕΠΟ.
Στην περίπτωση αυτή είναι σαφές πως θα δημιουργηθούν όλες οι βασικές συνθήκες που απαιτούνται για να παρέμβει η FIFA, δηλαδή να επεκτείνει την ήδη υφιστάμενη παρέμβαση της, να μεταθέσει για αργότερα τη λύση του ελληνικού προβλήματος, να επαναβεβαιώσει την παραμονή στην διοικητική εξουσία του ελληνικού ποδοσφαίρου ενός ίδιου με το υπάρχον ή ανάλογου μορφώματος ( με ή χωρίς τον θαλερό Κωστάκη) και έτσι να εξυπηρετηθεί πλήρως ο βασικός σχεδιασμός που ήδη έχει εκπονηθεί από συγκεκριμένη παρέα με γνωστές κυβερνητικο-επιχειρηματικές αναφορές.
Όσοι στο τελευταίο διάστημα έχουν πειστεί (και εργάζονται ήδη) για την επάνοδο της ποδοσφαιρικής νομιμότητας στην ΕΠΟ μέσω της διεξαγωγής εκλογών με το ισχύον ( και δικαστικά επιβεβαιωμένο ) εκλογικό σύστημα ή άλλο, έτι περισσότερο περιοριστικό και ανάλογο με αυτό της FIFA ή της UEFA, χρειάζεται να μεγιστοποιήσουν τις πιέσεις προς τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς για την, εντός του χρονικού πλαισίου έως τις 31 Μαίου, διεξαγωγή εκλογών. Το σύστημα, με το οποίο αυτές θα διεξαχθούν, είναι αποκλειστική υπόθεση της ΕΠΟ., δηλαδή των μελών της που είναι (και αυτό δικαστικά επιβεβαιωμένο) μόνο οι Ενώσεις της και καμιά κυβέρνησης, κανενός υπουργού, κανενός υφυπουργού, κανενός πρωθυπουργικού μέντορα και κανενός κυβερνητικού οργανισμού οποιαδήποτε ονομασία και αν έχει.
Επί του θέματος υπάρχουν και γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, τους οποίους οι της ΠΔΕ ούτε να αντικρίσουν στα μάτια δεν είναι ικανοί.

Υ.Γ. Επείγει τίποτε να μην αφήνεται να πέσει στο τραπέζι χωρίς την κατάλληλη απάντηση.