Αυτά κάνει η… εξομάλυνση στη διαιτησία με την... καραμέλα της FIFA


Υπενθυμίζουμε ότι από την επιστολή της FIFA με ημερομηνία 14.10.2016 δεν αναδεικνύεται ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαιτησία και δεν προκύπτει ότι αναθέτει κάποιο ρόλο δραστικής παρέμβασης στην Επιτροπή Εξομάλυνσης. Παρόλα αυτά, αν και τίποτα δεν δικαιολογείται από την προαναφερόμενη επιστολή, το βασικό βάρος της δήθεν εξυγίανσης έχει πέσει σε αυτό τον χώρο και μάλιστα με αποφάσεις-εκτρώματα από τον Κουτσοκούμνη, από την ΠΔΕ/ΕΠΟ και από την ΚΕΔ!
Αναλύουμε τα δεδομένα:
1)Ο Κύπριος τοποτηρητής της FIFA, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας που έχει το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα του κόσμου, αποφάσισε να επιλέξει τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία της ΚΕΔ. Μπορεί στο μέλλον η συγκεκριμένη επιλογή να έμοιαζε ιδανική, όμως καλώς ή κακώς με βάση του εγκεκριμένου και επιβεβλημένου από την UEFA κανονισμού διαιτησίας δεν είχαν τα τυπικά προσόντα. Ο λόγος είναι ότι δεν είχαν διατελέσει έναν χρόνο ως παρατηρητές της Superleague. Λέγεται και δεν έχει διαψευστεί πως ο Κουκουλάκης δεν είχε κάνει ούτε δήλωση αποχώρησης από την ενεργό δράση. Όμως, η ΠΔΕ/ΕΠΟ ψήφισε σχετικό κανονισμό, που όπως φαίνεται είναι φωτογραφικός, ώστε να προσληφθούν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης.
2)FIFA και UEFA απαγορεύουν αλλαγές κανονισμών μεσούσης της περιόδου. Το άρθρο 2, παρ.1γ του εγκεκριμένου από την γενική συνέλευση των ενώσεων - μελών της τον Ιούνιο 2014 καταστατικού της ΕΠΟ (εγκεκριμένο και από το Ειρηνοδικείο Αθηνών) ρητώς προβλέπει την πλήρη απαγόρευση κάθε τροποποίησης των κανονισμών της ΕΠΟ μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, επί ποινή εκπτώσεως των μελών  της ΕΕ της Ομοσπονδίας. Κάθε αλλαγή ουσιαστικού χαρακτήρα ακόμη και σε αυτές τις Ομοσπονδίες πρέπει να περνάει μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό και τις οποίες κανείς και για κανένα λόγο δεν μπορεί να ξεπεράσει.
Παράλληλα σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA η συγκεκριμένη επιτροπή, δηλαδή η ΠΔΕ/ΕΠΟ είναι μεταβατική επιτροπή με συγκεκριμένο ρόλο και δεν έχει δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις ειδικά για αλλαγές κανονισμών στο μέσον της αγωνιστικής περιόδου. Διαβάστε και την απόδειξη: Καταστατικό FIFA, έκδοση Ιουλίου 2015 (η τελευταία επίσημη), άρθρο 7 «Συμπεριφορά οργάνων και Αξιωματούχων», παράγραφος 2: «Τα εκτελεστικά όργανα των Ομοσπονδιών - μελών μπορεί, σε έκτακτες περιπτώσεις, να εκπέσουν του αξιώματός τους με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατόπιν διαβούλευσης με την οικεία Συνομοσπονδία και να αντικατασταθούν από μια μεταβατική επιτροπή για ένα συγκεκριμένο (ορισμένο) χρονικό διάστημα».
Συμπέρασμα: Αλλο «διαχείριση καθημερινών υποθέσεων», άλλο επιλεκτική τροποποίηση των κανονισμών…
3)Όμως δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Στις 24 Νοεμβρίου η «δοτή» διοίκηση της ΕΠΟ, παρουσία του Κουτσοκούμνη έκανε νέο… χειρουργείο στον κανονισμό διαιτησίας, λαμβάνοντας ομόφωνα την εξής απόφαση: «Εγκρίθηκε πρόταση της ΚΕΔ για σχετική αναμόρφωση του Κανονισμού, ώστε να μπορεί να διευρύνει τους πίνακες διαιτησίας με διαιτητές που έχουν περάσει το ετήσιο σεμινάριο προεπιλογής και τα αντίστοιχα αγωνιστικά τεστ, καθώς και τους πίνακες παρατηρητών διαιτησίας».
Επίσης: «Εγκρίθηκε ομόφωνα η τροποποίηση του άρθρου 24, παρ. 2, εδάφιο δ, του Κανονισμού Διαιτησίας, με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα ορισμού παρατηρητών διαιτησίας σε ανώτερη κατηγορία, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα. Η διάταξη αυτή ισχύει ήδη για τους διαιτητές».
Δυο ακόμη αποφάσεις που και η πλειοψηφία των φιλάθλων μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι «φωτογραφικές». Για να επιστρέψουν στους πίνακες οι ρέφερι που έγραφαν συγκεκριμένα ΜΜΕ της προπαγάνδας! Ανοιχτό βιβλίο οι συγκεκριμένες αποφάσεις…
Πριν από την έναρξη κάθε περιόδου γίνονται γραπτές εξετάσεις για τους διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές και αγωνιστικές δοκιμασίες για τους ρέφερι και ο βοηθούς. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την απόδοσή τους την προηγούμενοι σεζόν παίζουν ρόλο για την αξιολόγησή τους. Προσέξτε, όλα αυτά τα ζητά η UEFA! Με τις προσθήκες που έκαναν, καθώς επέστρεψαν οι… τελειωμένοι του καλοκαιριού, οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης κατάργησαν τα πάντα, αφού πρώτα η ΠΔΕ/ΕΠΟ τους έστρωσε… χαλί, κάνοντας λάστιχο του κανονισμό.
4) Ο κανονισμός διαιτησίας της ΕΠΟ είναι, όπως η ίδια η αντιπροσωπεία της FIFA έχει ομολογήσει, σε ευρεία ολομέλεια εντός της ΕΠΟ πριν από την τοποθέτηση της μεταβατικής επιτροπής, πλήρως εναρμονισμένος με τον αντίστοιχο της FIFA, αλλά και το Referee Convention της UEFA. Ο Κύρος Βασάρας μπορεί να το επιβεβαιώσει καθώς ο υπεύθυνος ανάπτυξης της ΕΠΟ και νυν μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA είναι αυτός που έκανε την ανάλυση, παρουσία και του Κουτσοκούμνη. Να μην αναφέρουμε και τα συγχαρητήρια του Βορειοιρλανδού Τζον Γουόρντ, ο οποίος είναι ο τοποτηρητής της UEFA για τη σύμβαση διαιτησίας με την ΕΠΟ.
5)Πολιτική της FIFA και της UEFA δεν είναι η εξόντωση διαιτητών. Δεν αναφερόμαστε μόνο ότι οι τιμωρίες μπαίνουν με δυο μέτρα και σταθμά, δηλαδή ποιος ρέφερι και σε ποια ομάδα θα κάνει λάθος. Όμως, υπάρχουν διαιτητές, βοηθοί και παρατηρητές οι οποίοι δεν ορίζονται καθόλου. Είναι στοχοποιημένοι, με ευθύνη της ΚΕΔ μειώνουν την προσωπικότητά τους αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επαγγελματίες, δεν ζουν από τη διαιτησία, έχουν φίλους, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Κι όμως τους ξεφτιλίζουν. Και το διοριστήριο επιβάλλεται από την UEFA, ασφαλώς και είναι δεσμευτικό και για τις δυο πλευρές και προβλέπει πότε ένας ρέφερι δεν ορίζεται καθόλου. Η παράγραφος 7 αναφέρει ότι «ΜΕΣΩ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ» η κατάταξή τους καταργείται για δυο λόγους: « 1. Διαπράττετε παραβίαση των όρων που περιέχονται στο παρόν η οποία δεν μπορεί να επανορθωθεί, 2. Αδυνατείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες που συνεπάγεται ο διορισμός λόγω ασθένειας ή αδυναμίας».
Και να σκεφτεί κανείς ότι αποφάσισαν αύξηση του αριθμού διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών, τη στιγμή που δεν ορίζονταν ρέφερι που ήδη υπάρχουν στους πίνακες!!!
6) Για να μην πούμε ότι τα καλά παιδιά της διαιτησίας ξεφτιλίζουν διαιτητές και βοηθούς που είναι πολλά χρόνια στους πίνακες με το να τους υποβιβάζουν χωρίς λόγο στη Football League. Κι εδώ δυο μέτρα και δυο σταθμά.