Κάνουν… γυμνάσια στους διαιτητές

***Ετσι αδικείται ο Ολυμπιακός
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Οι καταστάσεις στη διαιτησία είναι πρωτόγνωρες. Μια ματιά να ρίξει κάποιος στον αριθμό των συνολικών ορισμών που πήραν, ακόμη και πέρσι οι διαιτητές, αρκεί για να καταλάβει τι γίνεται. Όχι μόνο την προηγούμενη περίοδο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν λίγο πολύ όλοι οι διαιτητές είχαν σφυρίξει τα ίδια ματς, με εξαίρεση όσους δεν πήγαιναν καλά, όμως κι αυτοί δεν έμεναν πάνω από δυο μήνες στη… ναφθαλίνη. Τώρα κάποιοι συστηματικά ορίζονται μια στο τόσο, σα να υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια, και οι τιμωρίες επιβάλλονται ανάλογα με το ποιος και σε ποια ομάδα θα κάνει το λάθος.
Για τους… κατεψυγμένους διαιτητές, αυτούς που συμπεριλαμβάνονται στις δημοσιοποιημένες «μαύρες λίστες» των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΠΑΟ ή τους μη αρεστούς στην ΑΕΚ, έχουμε γράψει πολλές φορές. Οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης δεν τους… ακουμπάνε και όταν τόλμησαν να επαναφέρουν τους Δελφάκη (Αρκαδίας), Λαμπρόπουλο (Ηλείας) δέχθηκαν το… ντου, όπως το ονόμασαν αρκετά ΜΜΕ, του Μελισσανίδη, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ «απαίτησε» να μην παίζουν ούτε στην Football League. Κατά σύμπτωση, από τότε, οι Δελφάκης, Λαμπρόπουλος… αγνοούνται.
Στο προσκήνιο, πάντα σύμφωνα με τους ορισμούς του παράνομου διδύμου της ΚΕΔ βρίσκονται και τα… γυμνάσια σε βάρος διαιτητών ή βοηθών.
Δεν χρειάζεται να πάνε πολύ μακριά για να αποδείξουμε ότι κάποιοι ορίζονται μια στο τόσο. Ο Φουκάκης (Ηρακλείου) ορίστηκε στον αγώνα Πλατανιάς-Ολυμπιακός 2-2, όμως στο πρωτάθλημα είχε να σφυρίξει από τις 16/10/2016 (Παναθηναϊκός-Ξάνθη 1-2). Που να τολμήσει ο Κρητικός ρέφερι να παίξει 50-50; Που να τολμήσει να δώσει το πέναλτι υπέρ του Ντε Λα Μπέγια; Που να τολμήσει να αφήσει να εξελιχθεί η φάση του Ιντέγιε, ο οποίος δεν έκανε επιθετικό φάουλ στον Σωτηρίου; Θα έκανε άλλο τόσο να πάρει ορισμό, αφού σερί ορισμούς παίρνουν όσοι αδικούν τον Ολυμπιακό.

ΣΤΟ παρελθόν όλοι διαιτητές έπαιρναν ίδιο αριθμό ορισμών. Με Τριτσώνη, Κουκουλάκη δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση

Ο… πάγος στον Κύζα

Επειδή ανήκει σε ένωση της… εξυγίανσης, ο Κύζας (Δράμας) που ορίστηκε Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός, δεν πρέπει να έχει μεγάλο παράπονο από τους ορισμούς, αφού διαιτήτευσε πριν από τρεις αγωνιστικές. Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν Ηρακλής-Ξάνθη 0-1, όπου οι φιλοξενούμενοι άδικα έριξαν ευθύνες της ήττας τους. Κανονικά η ΚΕΔ θα έπρεπε να… απαντήσει στην ΠΑΕ Ηρακλής με ορισμό στο… καπάκι. Παρόλα αυτά τον άφησε εκτός και όταν τον επανέφερε, τον έβαλε στον Ολυμπιακό. Ισως μπορούμε να πούμε και ότι ορίζεται μια στο τόσο, επειδή δεν μπήκε καθόλου στο Κύπελλο. Πέρσι σφύριζε ντέρμπι, φέτος όχι.  Τι θέλουν να κάνει για να του δίνουν ντέρμπι όταν μέχρι τώρα δείχνουν ότι προτιμούν συγκεκριμένους διεθνείς και όχι όλους; Δεν αρκεί κάποιος να πάει καλά;


Ψυχολογία
Ο Κύζας, όπως γράφουμε δεν έχει πάρει ντέρμπι με εξαίρεση το ΠΑΟΚ-Ηρακλής 1-0, που να είναι πρώτης… ταχύτητας. Το δίδυμο των Τριτσώνη, Κουκουλάκη δείχνει ότι δεν τον υπολογίζει. Αρα τι ψυχολογία να έχει ένας διαιτητής με τέτοια αντιμετώπιση; Τι ψυχολογία να έχει ένας διαιτητής (σ.σ. το σχόλιο είναι γενικό και δεν αφορά μόνο τον Κύζα), ο οποίος βλέπει ότι όχι μόνο ορίζονται όσοι αδικούν τον Ολυμπιακό;

 «Κάλυψη»
Τι ψυχολογία να έχει ένας διαιτητής, ο οποίος βλέπει ότι ορίζονται συνέχεια  οι ρέφερι που σφυρίζουν υπέρ των συμμάχων; Τι ψυχολογία όποιος ρέφερι που διαπιστώνει ότι ξεκάθαρα καλύπτονται από την προπαγάνδα που υπηρετεί συγκεκριμένες ΠΑΕ τα λάθη σε βάρος των «ερυθρολεύκων» ή υπέρ των ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ;

 «Κριτικές»
Είδατε να γίνεται ντόρος για τα λάθη του Φουκάκη; Τέτοιας ασυλίας απόλαυσε και ο Κύζας, ο οποίος στο ΠΑΟΚ-Ηρακλής 1-0 σφύριξε 100-0 υπέρ των γηπεδούχων, δεν έδωσε πέναλτι του Κίτσιου στον Κυριακίδη, δεν απέβαλε τον Κρέσπο, δεν έδινε φάουλ κοντά στην μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ. Όλα αυτά, παρότι ο Ηρακλής είχε μείνει με δέκα παίκτες από το 27’. Πόσο τιμωρήθηκε; Τον… εξόντωσαν με …καμπάνα δυο αγωνιστικών!

Σύγκριση

Ο βοηθός Κωσταράς (Αιτ/νιας) επέστρεψε στους ορισμούς τρεις αγωνιστικές μετά το λάθος στο ματς ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1, όπου διαμόρφωσε αποτέλεσμα. Επίδειξη δύναμης έγινε με τον Δόση (Αθηνών) που έκανε ένα λάθος σε οριακό οφσάιντ στο Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 4-0. Οχι μόνο έμεινε έξι αγωνιστικές εκτός αλλά τον έβαλαν και στην Football League!

Τιμωρία για Φουκάκη

Ο Φουκάκης (Ηρακλείου) τίθεται στη διάθεση της ΚΕΔ από τον παρατηρητή του Βασίλη Τεροβίτσα (Αιτ/νιας) για τα λάθη του στο Πλατανιάς-Ολυμπιακός 2-2, με αποκορύφωμα του μη καταλογισμό πέναλτι στον Ντε Λα Μπέγια. Η έκθεση του Τεροβίτσα έρχεται… κουφέτο στον Κουκουλάκη, ο οποίος ήθελε να τον κάψει λόγο της κόντρας, την οποία έχει καταγγείλει και η ΕΠΣ Ηρακλείου, με τους πατριώτες του. Στα Χανιά έπρεπε να μπει έμπειρος και όχι …πρωτοετής διαιτητής.

Εγιναν πιο …δύσκολα

Ο ορισμός του Φουκάκη στο Πλατανιάς-Ολυμπιακός 2-2 έγινε δυσκολότερος για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι αν και άπειρος του έβαλαν άγνωστους σε αυτόν βοηθούς, συγκεκριμένα τον Σταθόπουλο (Ηλείας) και τον Αναστόπουλο (Αρκαδίας). Ειδικά η απόδοση του Σταθόπουλου είναι για να του παίρνει κάποιος τη σημαία του βοηθού. Παράλληλα του έβαλαν και έναν από τους πιο αυστηρούς παρατηρητές όπως ο Βασίλης Τεροβίτσας (Αιτ/νιας), ο οποίος επέστρεψε στους πίνακες με τον… φωτογραφικό κανονισμό.



Οι ορισμοί κάνουν… κύκλους! 

Ο Καραντώνης (Ημαθίας), ο οποίος αύριο θα σφυρίξει Παναθηναϊκός-Πλατανιάς σφύριξε και Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-5. Ο Πουλημάς (Κέρκυρας) διαιτήτευσε Παναθηναϊκός-Κισσαμικός 3-0 στο Κύπελλο και ορίστηκε ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός. Ο Παπαπέτρου (Αθηνών) θα διαιτητεύσει Παναιτωλικός-ΑΕΚ είχε σφυρίξει Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-0. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έγιναν τέτοια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποτέ στο παρελθόν ένας διαιτητής και ένας βοηθός δεν τιμωρούνταν το ίδιο, επειδή οι βοηθοί ορίζονται σπανιότερα. Τρεις αγωνιστικές στον βοηθό Κωσταρά, τρεις αγωνιστικές και στον διαιτητή Γιάννη Παπαδόπουλο (Μακεδονίας). Για τον δεύτερο να προσθέσουμε ότι δεδομένων των λαθών στο Λάρισα-Παναθηναϊκός 0-0 με αποκορύφωμα τη μη αποβολή του Μπεργκ, ο οποίος δυο φορές χτύπησε αντίπαλο. Μόνο βραβείο δεν του έδωσαν.