Ερχονται εξελίξεις: Η ειδική επιτροπή των ενώσεων… σπάει τα δεσμά κράτους και ποδοσφαίρου – Πως ξεκίνησε, τι θα γίνει –Τίποτα δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ο Κουτσοκούμνης


ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΣ


Συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή ενώσεων – Ποιοι οι στόχοι τους

Επαφές με τους αρμόδιους (Κουτσοκούμνης, ΠΔΕ/ΕΠΟ, υφυπουργός) θα ξεκινήσει η πενταμελής ειδική επιτροπή των ενώσεων, ώστε να ακουστεί η φωνή τους και να μπει φρένο στην προσπάθειά τους να την βάλουν στο περιθώριο. Οι βασικοί τους στόχοι είναι να αλλάξει το καταστατικό της ΕΠΟ, με μια ψήφο ανά ένωση στις εκλογές, και η συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην ομοσπονδία να μην ξεπερνά το 25 %. Εφόσον, καταργηθεί και ο νόμος με τους εκλέκτορες κτλ, θα βάλουν πλώρη για εκλογές στην ΕΠΟ.
Την ειδική επιτροπή των ΕΠΣ αποτελούν ο κ. Γραμμένος από την ΕΠΣ Μακεδονίας, ο κ. Ελευθεριάδης από την ΕΠΣ Πιερίας, ο κ. Λασκαράκης από την ΕΠΣ Θεσσαλίας, ο κ. Δημητρίου από την ΕΠΣ Αθηνών και ο κ. Τσιχριτζής από την ΕΠΣ Κορινθίας.
Τι ζητούν οι ενώσεις:
1. Τροποποίηση του καταστατικού.
2. Νέα προσέγγιση στους κανονισμούς και τυχόν αλλαγές.
 3. Θέμα άμεσης διενέργειας εκλογών. Στόχος ακόμα και εκλογές τον Μάρτιο.
 4. Μία νέα οπτική και αντιμετώπιση στην λειτουργία της Ομοσπονδίας.
 5. Βιωσιμότητα των Ενώσεων και σχέσεις με ΕΠΟ / FIFA / UEFA. Επίσης το πως θεωρούν στην Ομοσπονδία ότι πρέπει να είναι οι επαφές των δύο πλευρών και το πλαίσιο της συνεργασίας τους. Τα χρήματα που υποσχέθηκε και ανακοίνωσε ως βοήθημα η ΠΔΕ / ΕΠΟ ήδη δόθηκαν, ωστόσο δεν είναι αρκετά. Οι Ενώσεις συνεχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα.

Προς την ελευθερία ...

Η συγκρότηση της κοινής επιτροπής των ενώσεων, οι συζητήσεις (δεν μπορεί για κανένα λόγο όσο και αν το θέλει να τις αρνηθεί) με τον Κωστάκη, η οριστικοποίηση ενός οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την διεξαγωγή εκλογών είναι ζητήματα τακτικής.
Σημαντικά μεν, καθώς θα προσδιορίσουν το χρονικό τέλος των εκκρεμοτήτων, αλλά τακτικής.
Το πεδίο στο οποίο θα κριθούν οι εξελίξεις και από το οποίο θα προκύψουν οι νέες ισορροπίες είναι αυτό της πολιτικής ή καλύτερα των πολιτικών που θα επιλεγούν από τις ΕΠΣ για να διαμορφωθεί, με βάση αυτές, το νέο διοικητικό, οργανωτικό και διαχειριστικό μοντέλο για την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Είναι, λοιπόν, βέβαιο πως θα προκύψει άμεσα η ανάγκη να διαμορφώσουν οι Ενώσεις της συνολική πολιτική τους πρόταση για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ΕΠΟ, με βάση την οποία θα πρέπει να προσέλθουν στις όποιες συζητήσεις και να επιδιώξουν τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση.
Αν υπάρχει κάποια πρόταση που συνοψίζει, με την  μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, μια σύγχρονη, αποτελεσματική και συμβατή με το διεθνές ποδόσφαιρο οργάνωση και λειτουργία της ΕΠΟ στα νέα δεδομένα αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να είναι η εξής:
"α. Η ΕΠΟ. είναι η ανώτατη αρχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το εκπροσωπεί στην Ελλάδα και διεθνώς.
β. Όλα, ανεξαιρέτως, τα θέματα οργάνωσης, λειτουργίας, διαχείρισης των κάθε είδους δικαιωμάτων και διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των Ενώσεων - Μελών της ρυθμίζονται, αποκλειστικά και κυρίαρχα, από την ΕΠΟ με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού και των κανονισμών της καθώς και τις αντίστοιχες των καταστατικών και των κανονισμών της FIFA και της  UEFA με τις οποίες είναι εναρμονισμένες.
γ. Η ελληνική αθλητική νομοθεσία εναρμονίζεται υποχρεωτικά κάθε φορά με το καταστατικό και τους κανονισμούς της FIFA.
δ. Η ΕΠΟ δεν επιχορηγείται από το ελληνικό δημόσιο.
ε. Θέματα που αφορούν στην συμμετοχή του κράτους σε τομείς λειτουργίας του αθλήματος του ποδοσφαίρου ( π.χ. θέματα βίας στα γήπεδα, ελέγχου της οργάνωσης και λειτουργίας των ΠΑΕ, αδειοδότησης των γηπέδων κ.λ.π.) ρυθμίζονται από την πολιτεία, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ, πάντα με βάση τα διεθνώς ισχύοντα στο άθλημα του ποδοσφαίρου.
στ. Κρατικοί φορείς ή επιτροπές που εμφανίζονται να έχουν συμμετοχή σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του αθλήματος καταργούνται".
Μόνο έτσι το άθλημα μπορεί να περάσει προς την ελευθερία!!!!!!!!

Κρίσιμο μέγεθος

Έχει πολλή δουλειά μπροστά της η επιτροπής των Ενώσεων και λίγο χρόνο. Κυρίως πρέπει, χωρίς καμία χρονοτριβή, να ικανοποιήσει την πρόδηλη ανάγκη να διαμορφώσει η ίδια το πεδίο των συζητήσεων, τους όρους και τις προϋποθέσεις των εξελίξεων και να οδηγήσει αυτή το ελληνικό ποδόσφαιρο στην επόμενη μέρα.
Τίποτε δεν πρέπει να περιμένει από έναν Κωστάκη που παρέδωσε την υπόθεση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην κυβέρνηση χωρίς κανένα ίχνος ντροπής. Τίποτε δεν μπορεί να προσφέρει ένας Κωστάκης που κατάντησε κολαούζος των υπουργών για να παριστάνει τον ισορροπιστή και να διευκολύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα σχέδια της κυβέρνησης να ελέγξει το δημοφιλέστερο άθλημα στη χώρα για επικοινωνιακούς και κομματικούς λόγους.
Ο Κωστάκης πρέπει να ακούει σαν καλός μαθητής. Κι αν δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει ας του τα κάνουν λιανά για να το καταλάβει.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υποχείριο του Κουτσοκούμνη που εκ του αποτελέσματος φαίνεται να λέει συνέχεια ψέματα για να επιβιώσει.
Η Επιτροπή χρειάζεται "με το καλημέρα" να δείξει ποιος είναι το αφεντικό και να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρανόησης.

Ηρθε η ώρα...

Κωστάκη ... ήρθε η ώρα. Η εικόνα ολοκληρώθηκε. Οι "παρατάξεις" συγκροτήθηκαν.
Από τη μια η κυβέρνηση δια του νυν και (κυρίως) του πρώην υφυπουργού αθλητισμού που κυνηγάει ακόμη την εκ των υστέρων δικαίωσή του. Τα χαρτιά τους είναι ανοιχτά στο τραπέζι σε επίπεδο διακηρύξεων. Θέλουν τον πλήρη έλεγχο μέσω αποδεκτού από αυτούς εκλογικού συστήματος και επιθυμούν την διάχυση της εξουσίας της Ομοσπονδίας σε θέματα κανονισμών (σύνταξη, έγκριση και λειτουργία) και σε άλλους έξω - ποδοσφαιρικούς φορείς ( π.χ. ΟΔΠΕ).
Σε επίπεδο ισορροπιών και συμφωνιών κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Πιθανό και στο απόλυτο ξεβράκωμα, όπως συμβαίνει με τις αξιολογήσεις.
Από την άλλη οι Ενώσεις, που ενώθηκαν σε πρώτη φάση ( οι ... κακές για σένα Κωστάκη γλώσσες λένε και σε δεύτερη), διαμορφώνουν ήδη το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν και (είναι πιθανό να) κινούνται ήδη για την συμφωνία επί κοινού ψηφοδελτίου, που θα εκφράζει το σύνολο ( πλην μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού αμετανόητων του εγχώριου κιτρινισμού) του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Ο στόχος τους δεν μπορεί να είναι άλλος από την πλήρη εφαρμογή του καταστατικού και των κανονισμών της FIFA (και συνακόλουθα της ΕΠΟ.) στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Και στη μέση εσύ Κωστάκη. Τόσο καιρό (νόμιζες ότι) παραμύθιαζες όλους γύρω σου (Ενώσεις, ΠΑΕ, FIFA, UEFA και ολίγη από κυβέρνηση) λέγοντας στον καθένα ότι του αρέσει να ακούει και υποσχόμενος σε όλους τα πάντα.
Τώρα ήρθε η ώρα για τις αλήθειες. Τώρα θα χρειαστεί να στοιχηθείς. και η μοναδική στοίχιση που είναι αποδεκτή είναι αυτή του καταστατικού και των κανονισμών.
Ξέρεις εσύ κάποια άλλη;

Υ.Γ. Ποια ακριβώς ημερομηνία έχει θέσει η FIFA ως καταληκτική για τη διεξαγωγή εκλογών;