Δεν θέλουν διαφάνεια, «βολεύονται» στα κρυφά

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Για να αναλάβουν τους ορισμούς, επειδή οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης δεν διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα, ο τοποτηρητής Κουτσοκούμνης χρειάστηκε να …βγάλει «φωτογραφικό» κανονισμό, αν και αυτό απαγορεύεται από τη FIFA μεσούσης της περιόδου. Ετσι, έχουμε μια παράνομη ΚΕΔ.
Ακολούθησε νέος φωτογραφικός κανονισμός, ώστε επέστρεψαν από το… παράθυρο τελειωμένοι διαιτητές του καλοκαιριού και το συμπέρασμα που βγήκε ήταν πως διαμορφώθηκε το… έδαφος για να κάνει επίδειξη δύναμης το συνεργείο των κουμπάρων και των παλιών συνεργατών. Αρα υπάρχει… θέμα και με τους πίνακες, αφού ο κανονισμός προβλέπει ότι γίνονται το καλοκαίρι.
Ολα αυτά, ενώ αρχικά μας έλεγαν ότι τάχα τα θέλει η FIFA, όμως μετά από καιρό ακόμη και από την προπαγάνδα συμφώνησαν μαζί μας πως η FIFA δεν θέλει τίποτα, παρά «ο Κουτσοκούμνης τα κάνει χωρίς να ρωτήσει κανέναν». Την ίδια ώρα, παραμένουν… αποκλεισμένοι οι στοχοποιημένοι από συγκεκριμένες ΠΑΕ διαιτητές, ενώ στις τιμωρίες υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δηλαδή η «καμπάνα» εξαρτάται από το ποιος διαιτητής θα κάνει λάθος και σε ποια ομάδα θα γίνει. Ετσι, βλέπουμε να αδικείται συστηματικά ο Ολυμπιακός και από την άλλη να ευνοούνται οι ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, άσχετα αν εκτίθενται και δεν μπορούν να κερδίζουν.
Στη διαιτησία δεν θέλουν διαφάνεια, βολεύονται να τα κάνουν όλα στα κρυφά. Αν ήθελαν, θα έβαζαν δύο ακόμη μέλη στην ΚΕΔ. Οσοι ξέρουν απορούν πώς είναι δυνατόν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης να κάνουν δουλειά, αν και στο παρελθόν με τους ορισμούς ασχολούνταν τέσσερις παράγοντες της διαιτησίας. Επιπλέον υπάρχει και ασυδοσία, αφού είναι αυτοκόλλητοι, άρα είναι σαν να ορίζει ο ίδιος τους διαιτητές και τους παρατηρητές. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε κριτής ούτε κρινόμενος! Ακόμη λόγω του φόρτου εργασίας δεν λείπουν και οι γκάφες στους ορισμούς, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ και Κουκουλάκης έχουν ασυδοσία. Είναι σαν να ορίζει ο ίδιος διαιτητές και παρατηρητές

Τι δεν καταλαβαίνουν;
Κανονικά ο τίτλος θα έπρεπε να είναι «Τι δεν καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι;». Πάντως, ο κόσμος τούς πήρε χαμπάρι. Ο Μάνταλος μπήκε στην Ξάνθη αφού πήγε… τρένο στους ορισμούς! Ηταν το τέταρτο σερί παιχνίδι του στο πρωτάθλημα. Αναλυτικά: 10/12 (14η αγωνιστική) Ξάνθη-ΑΕΛ, 18/12 (15η) Ηρακλής-Αστέρας (4ος), 04/01 ΑΕΚ-Παναιτωλικός, 06/01 Ξάνθη-Ολυμπιακός. Ο δε Βάτσιος, που έπρεπε να είχε βγει εκτός πινάκων επειδή στο Βέροια-ΠΑΟ 1-1 έκανε… τερματοφύλακα τον Κουτρουμπή, έκανε σημαντικό λάθος στις 05/12 (13η) Πλατανιάς-Πανιώνιος, όμως δεν τιμωρήθηκε, τον όρισαν αμέσως στο Κύπελλο (Τρίκαλα-Λάρισα στις 14/12) και μετά 04/01 Ολυμπιακός-Αστέρας.

Τα μέτρα
Αν ήθελαν διαφάνεια στη διαιτησία, θα προχωρούσαν ακόμη περισσότερο. Θα έπαιρναν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενα καλό βήμα θα ήταν να ανακοίνωναν τις βαθμολογίες των διαιτητών και των βοηθών, όπως και επί Γκαγκάτση. Αλλωστε, όπως λένε, ο Κουτσοκούμνης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Συνεπώς, η FIFA δεν πρόκειται να το απαγορεύσει να βγαίνει στη… φόρα πως οι παρατηρητές κρίνουν τους διαιτητές, επειδή πολλά ακούγονται.

Χειρότερα
Είμαστε απαισιόδοξοι και για τη συνέχεια σε σχέση με τη διαιτησία. Είμαστε οι πρώτοι που αποκαλύψαμε δράση… συνεργείου «κουμπάρων» και «παλιών συνεργατών». Ομως, όσο δεν τους βγαίνουν τόσο περισσότερο θα… εξομαλύνονται. Η… επίδειξη δύναμης θα κορυφωθεί στα παιχνίδια με ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ. Αν ξεφεύγουν τώρα, τι θα κάνουν στη συνέχεια;

Μπλόκα
Είμαστε απαισιόδοξοι για τη συνέχεια και επειδή βλέπουμε τι γίνεται, χωρίς προσχήματα, τις τελευταίες αγωνιστικές. Οι ορισμοί της ΚΕΔ έχουν ως συνέπεια να φαίνεται ξεκάθαρα πως επιχειρούν να μπλοκάρουν τον Ολυμπιακό, με εξόφθαλμα λάθη διαιτητών. Και από την άλλη πλευρά να ευνοούνται, επίσης συστηματικά, οι… σύμμαχοι. Με αυτή την κατάσταση μεγαλώνει και ο φόβος των διαιτητών. Ετσι θα σφυρίζουν υπέρ της Ξάνθης και της κάθε Ξάνθης.

Εγχώριο
Το πρόβλημα της διαιτησίας είναι εγχώριο… Δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται πίσω από τη FIFA και με την πολιτική τους να στέλνουν μηνύματα, με συνέπεια να έχει παγιωθεί ποιες ομάδες να ευνοούνται και ποιες να αδικούνται. Ούτε να παραμένουν θεατές και να μην παίρνουν μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση.

Κατάπιε τη γλώσσα του
«Δεν μπορώ να δεχθώ πως ένα άτομο που η διαφθορά ακμάζει στον τόπο του (σ.σ. στην Κύπρο, όπου πρόεδρος της ομοσπονδίας είναι ο Κουτσοκούμνης) θα δώσει τη λύση στο ελληνικό ποδόσφαιρο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, στον τοποτηρητή του ελληνικού ποδοσφαίρου, στις 19/12, στο περιθώριο της συζήτησης που είχε με τις ενώσεις. Φυσικά, και ο Κύπριος δεν απάντησε. Ξεκάθαρα φάνηκε πως δεν του αρέσει η κριτική…

Από πού και ως πού η επιλογή του Στυλιαρά για το παιχνίδι Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 3-2 ήταν σωστή; Βγήκε από τους πίνακες επειδή ήταν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και τον επανέφεραν από το… παράθυρο για να κάνουν πολιτική με τις ενώσεις της εξυγίανσης. Πώς να μην ευνοήσει την ΑΕΚ;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών) θα γλιτώσει την τιμωρία για το ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 0-1. Ασχετα αν ο διεθνής ρέφερι «έπνιξε» πέναλτι υπέρ των φιλοξενουμένων. Από εκεί που η προπαγάνδα τον είχε ρίξει στο… πυρ το εξώτερον, τώρα έγινε ο αγαπημένος της. Αλλη μια… χάρη στον Παπαπέτρου, καθώς δεν τιμωρήθηκε ούτε για τα λάθη εις βάρος του Ολυμπιακού στους «Ζωσιμάδες».