Η ΠΔΕ/ΕΠΟ πάει κόντρα στη FIFA!


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Πώς γίνεται μια διοίκηση, όπως η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, που υποτίθεται ότι επιβλήθηκε από τη FIFA, να αποφασίζει… κόντρα στο καταστατικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας; Είναι ένα από τα… μυστήρια του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Για να μη θεωρήσετε ότι γράφουμε στον… βρόντο, διαβάστε και την απόδειξη:
Καταστατικό FIFA, έκδοση Ιουλίου 2015 (η τελευταία επίσημη), άρθρο 7 «Συμπεριφορά οργάνων και Αξιωματούχων», παράγραφος 2: «Τα εκτελεστικά όργανα των Ομοσπονδιών - μελών μπορεί, σε έκτακτες περιπτώσεις, να εκπέσουν του αξιώματός τους με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατόπιν διαβούλευσης με την οικεία Συνομοσπονδία και να αντικατασταθούν από μια μεταβατική επιτροπή για ένα συγκεκριμένο (ορισμένο) χρονικό διάστημα».
Από όλα τα παραπάνω κρατήστε το «μεταβατική επιτροπή» που είναι η ΠΔΕ/ΕΠΟ η οποία μπήκε στη θέση της απερχόμενης διοίκησής της. Αυτό έγινε με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ινφαντίνο), κατόπιν διαβούλευσης με την οικεία Συνομοσπονδία (Θεοδωρίδης) και μια μεταβατική επιτροπή (Κουτσοκούμνης) ανέλαβε να διαχειριστεί την ΕΠΟ.
Ομως, οι αρμοδιότητες είναι συγκεκριμένες και σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με αλλαγές κανονισμών μεσούσης της περιόδου, ώστε να μπουν παράνομα στην ΚΕΔ οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης και ταυτόχρονα παράνομα να αλλάξουν διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση των πινάκων διαιτητών.
Αν δεν πειστήκατε από όλα αυτά, προσθέστε ότι στις 14 Οκτωβρίου η FIFA ενημέρωσε ότι η μεταβατική επιτροπή έχει ως έργο «τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της Ε.Π.Ο., την εναρμόνιση (εάν είναι απαραίτητο) των κανονισμών της Ε.Π.Ο. με αυτούς της FIFA και την τροποποίηση των εθνικών αθλητικών νόμων ώστε αυτοί να εναρμονιστούν με τα ισχύοντα σε FIFA/UEFA».
Αλλο «διαχείριση καθημερινών υποθέσεων» που θέλει η FIFA, άλλο επιλεκτική τροποποίηση κανονισμών. Υπάρχει ή όχι διαφορά;
Κάθε απάντηση δεκτή…

ΑΛΛΟ «διαχείριση καθημερινών υποθέσεων», άλλο επιλεκτική τροποποίηση των κανονισμών…



Ελέγχεται κάθε χρόνο

Referee Convention είναι το επιδοτούμενο πρόγραμμα της UEFA στο οποίο υπάγεται η διαιτησία όχι μόνο της ΕΠΟ, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, δεν είναι κρυφό ότι όλο το σύστημα διαιτησίας ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο από την UEFA. Υπεύθυνος για την Ελλάδα είναι ο Βορειοϊρλανδός Τζον Γουόρντ.
Επίσης, ο κανονισμός διαιτησίας της ΕΠΟ είναι, όπως η ίδια η αντιπροσωπεία της FIFA έχει ομολογήσει, σε ευρεία ολομέλεια εντός της Ε.Π.Ο. πριν από την τοποθέτηση της μεταβατικής επιτροπής, πλήρως εναρμονισμένος με τον αντίστοιχο της FIFA, αλλά και το Referee Convention της UEFA.


Εγκριση
Στη… δράση, ή αν προτιμάτε στις αποφάσεις της ΠΔΕ/ΕΠΟ, υπάρχει ένα ακόμη θολό σημείο. Επειδή πουθενά στον πλανήτη, ούτε και στο καταστατικό της ΕΠΟ, προβλέπεται τροποποίηση κανονισμών στη μέση της αγωνιστικής περιόδου, ακόμη και με καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», πώς προέκυψαν οι τροποποιήσεις στον κανονισμό διαιτησίας, ποιος τις ενέκρινε παραβιάζοντας ρητά το καταστατικό της ΕΠΟ, με ποια αρμοδιότητα και με εξουσία που πηγάζει από πού;

 Το δίδυμο
Δεν έχουμε κάτι με το δίδυμο των Τριτσώνη, Κουκουλάκη και δεν θα μπορούσαμε, αφού δεν τους έχουμε δει ως παράγοντες. Ομως, οι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο πρέπει να τηρούνται. Ο Τριτσώνης δεν είχε μπει σε κανένα μας ως παρατηρητής της Football League, ενώ ο Κουκουλάκης δεν είχε κάνει δήλωση αποχώρησης από την ενεργό δράση!

Προσφυγή
Γιατί, πριν από τις τροποποιήσεις που έγιναν, δεν διευκρινίστηκε ποια άρθρα του κανονισμού είναι αντίθετα με τους κανονισμούς FIFA/UEFA και τι εξυπηρετεί η τροποποίησή τους; Στην εξαιρετικά πιθανή προσφυγή κάποιου εναντίον των τροποποιήσεων, που έγιναν «επαναστατικώ δικαίω», τι επιχειρήματα θα καταθέσει η υπεράσπιση; Δεν είναι κρυφό ότι τα θέματα της ΕΠΟ «τρέχει» ο Αλέξης Δέδες, πρώην παράγοντας της ΑΕΚ, με αρμοδιότητες που δεν προβλέπονται από το καταστατικό.

Ευθύνη

Με βάση όλα αυτά, πρώτη από όλους η ΠΔΕ/ΕΠΟ θα έχει την ευθύνη αν υπάρξει προσφυγή, ακόμη και σωματείου της Γ’ Εθνικής, για παράνομους ορισμούς και τιναχθούν όλα στον αέρα. Ποιος μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο όταν τα πρωταθλήματα θα είναι σε φουλ εξέλιξη και μια ομάδα «βλέπει» ότι χάνεται;

Αλλη τακτική η UEFA
Ορισμοί σημαίνει ευθύνη και βάσει αυτού οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης δεν ξεκίνησαν καλά, αν αναλογιστούμε ότι υπήρξαν διαιτητικά λάθη στα περισσότερα παιχνίδια της Superleague. Η ΚΕΔ μάλλον έχει ενοποιήσει τους πίνακες των δύο πρώτων κατηγοριών, με τη διαφορά ότι αγνοεί ρέφερι της Λίγκας και δίνει μεγαλύτερο βάρος στη Football League. Μια τακτική αντίθετη με την UEFA (Κολίνα, Ντάλας), η οποία στηρίζει πρώτους από όλους τους ρέφερι της ελίτ κατηγορίας της.

Παράδειγμα ο Σιδηρόπουλος
Πώς προσέχει η UEFA τους διεθνείς; Στις 05/11/14 ο Σιδηρόπουλος σφύριξε Μάντσεστερ Σίτι-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-2, όπου έδειξε κίτρινη σε λάθος παίκτη και αν την έδειχνε στον σωστό, ο τελευταίος θα έβλεπε τη δεύτερη. Ομως, η UEFA δεν τον ξέγραψε. Μετά από έναν χρόνο τον ανέβασε στην ελίτ, όπως τον υπολόγιζε, με τη διαφορά ότι δεν τον ορίζει σε Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ αλλά σε πιο… βατά παιχνίδια των ομίλων του Champions League.

Στις 7 και στις 10 Δεκεμβρίου, για τις ενώσεις της Νοτίου και Βορείου Ελλάδας, αντίστοιχα, όρισε η ΚΕΔ τα επαναληπτικά αγωνιστικά τεστ. Είναι μια εκκρεμότητα που υπήρχε από την προηγούμενη ΚΕΔ. Από τη Λίγκα θα τρέξουν οι Γιάχος, Θάνος, Καρσιώτης και από τη Football League οι Σφακιανάκης, Κοσικίδης και άλλοι.
Την πάτησε ο Πουλημάς (Κέρκυρας) στο ματς Παναιτωλικός-Πανθρακικός 1-0. Το μοναδικό γκολ του αγώνα σημειώθηκε με πέναλτι που καταλόγισε ο ρέφερι σε χέρι του Ρουσσάκη εκτός περιοχής στο 12’, δηλαδή έπρεπε να καταλογίσει φάουλ. Φυσικά και πρόκειται για πολύ χοντρό λάθος, αλλά και για αλλοίωση αποτελέσματος. Επίσης, στο 71’ ο βοηθός Μεσσήνης (Αχαΐας) έκοψε τον Μπεκατώρο με ανύπαρκτο οφσάιντ.