Μονόδρομος

Κανείς εχέφρων δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο "Κωστάκης" είναι έξυπνο πουλί, με εμπειρία στον παρασκηνιακό χειρισμό υποθέσεων, καθώς μία απλή ανάγνωση των δεδομένων του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό.
Κι ως "έξυπνο πουλί" θα πιαστεί από τη μύτη με ένα πολύ απλό τρόπο. Να βρει απέναντί του ένα επίσης ανάλογης εξυπνάδας, σχεδιασμένο και οργανωμένο πλάνο αντίδρασης που θα αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι μια αντιπαράθεση και θα επιλέξει μια άλλη.
Τι πρέπει να αποφευχθεί; Να δοθεί από τις Ενώσεις (είτε στο σύνολο τους, είτε από όσες πραγματικά ενδιαφέρονται) η μάχη υπέρ του καταστατικού και των κανονισμών στο οικονομικό επίπεδο. Να κυριαρχηθεί, δηλαδή, η αντιπαράθεσή τους με την ΠΔΕ και τον "Κωστάκη" από οικονομίστικες λογικές του στυλ "οι ενώσεις δεν έχουν λεφτά και τα μέλη της ΠΔΕ εισπράττουν χιλιάδες ευρώ..."
Κάθε αντιπαράθεση στο πεδίο αυτό θα καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια σε Βατερλό για τις ΕΠΣ μιας και το ίδιο το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης περιέχει και την άρνησή του, με την προσεκτικά επιλεγμένη απάντηση "τα οικονομικά της ΕΠΟ είναι χάλια από τις σπατάλες..." (και ολίγον Travel Plan για να στέκεται στο ένα πόδι ο βασικός στόχος της επίθεσης για τα οικονομικά δεν βλάπτει).
Πεδίο σύγκρουσης που εμπεριέχει την βέβαιη ήττα δεν επιλέγει σε κανένα πόλεμο (πλέον στην ΕΠΟ πόλεμος γίνεται) ούτε ο πιο ηλίθιος στρατηγός.
Η αντιπαράθεση των Ενώσεων με τον " Κωστάκη", τους φίλους του και την κυβέρνηση ( πλέον έχει προκύψει σαφής αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, το  ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει) πρέπει να γίνει στο θεσμικό πεδίο. Στο πεδίο του νέου καταστατικού, των κανονισμών, του τρόπου με τον οποίο θα συγκροτείται το σώμα της Γενικής Συνέλευσης, στο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξάγονται εκλογές, στην γενικευμένη ισχύ του ποδοσφαίρου απέναντι σε κάθε κυβερνητική απόπειρα να γίνει το ποδόσφαιρο κρατική (ή στην καλύτερη περίπτωση ημι - κρατική) υπόθεση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ΕΠΟ "κρατική ΔΕΚΟ", στην οποία θα διορίζει την διοίκηση, θα ελέγχει και θα εγκρίνει τις ενέργειές και τις λειτουργίες της, θα επικυρώνει τους κανονισμούς της και θα της επιτρέπει να αναπνέει τόσο ώστε να μην πνιγεί.
Ο πόλεμος στον οποίο αναγκαστικά θα εμπλακούν οι ενώσεις αν θέλουν να υπερασπιστούν την ύπαρξή τους είναι πολιτικός κι έχουν απέναντί τους τόσο την κυβέρνηση όσο και τον πιστό της υπηρέτη, τον "Κωστάκη".

Μονόδρομος είναι η επιλογή αυτή για όσους έχουν ξεπεράσει το στάδιο να βλέπουν μέχρι τη μύτη τους.