Στους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης

***Ο εφοπλιστής και διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού ανέβηκε τέσσερις θέσεις στη λίστα των Lloyds
ΠΗΓΗ: www.parapolitika.gr

Στη λίστα με τους ισχυρότερους εφοπλιστές με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας Lloyds, για το 2016.
Ο ιδιοκτήτης της Capital Ship Management Corp. και διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού σημείωσε άνοδο τεσσάρων θέσεων από την σχετική λίστα του 2015, όπου βρισκόταν στην 65η θέση, σημειώνοντας παράλληλα άνοδο στη συγκεκριμένη λίστα για τέταρτη συνεχή χρονιά, από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Δείγμα της αυξανόμενης επιρροής του Βαγγέλη Μαρινάκη στην παγκόσμια ναυτιλία και της εδραίωσης της Capital Ship Management Corp. στον ναυτιλιακό χάρτη του πλανήτη, είναι ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει ανέβει 12 θέσεις στη σχετική λίστα. Συγκεκριμένα το 2013 βρισκόταν στην 73η θέση και μία χρονιά μετά σημείωσε άνοδο 6 θέσεων, ευρισκόμενος στην 67η θέση ενώ το 2015 βρισκόταν στην 65η θέση της συγκεκριμένης λίστας.
Στο Top 100 της Lloyd's List για το 2016 περιλαμβάνονται 14 Έλληνες πλοιοκτήτες, ένας περισσότερος σε σχέση με το 2015 που περιελάμβανε 13 Έλληνες πλοιοκτήτες, μία διάκριση που αποδεικνύει ότι ο παραδοσιακός τομέας της ναυτιλίας, παραμένει το «βαρύ» όπλο της ελληνικής οικονομίας και σε δύσκολες περιόδους ακμάζει συνεχώς.
Η Capital Ship Management Corp., συμφερόντων του κυρίου Μαρινάκη, είναι μια διακεκριμένη εταιρεία διαχείρισης πλοίων που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε κάθε πτυχή της διαχείρισης πλοίων και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως. Σήμερα διαχειρίζεται ένα στόλο αποτελούμενο από 63 πλοία, συμπεριλαμβανομένου 41 δεξαμενόπλοιων (6 VLCCs, 5 Suezmaxes, 2 Aframax, 27 MR/Handy και 1 μικρό δεξαμενόπλοιο), 8 σύγχρονα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου (6 Capesizes, 2 Handy) και 14 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (10 Neo-panamax και 4 Feeder). Αυτό αντιπροσωπεύει συνολική μεταφορική ικανότητα που ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια βαρέλια και συνολική χωρητικότητα εμπορευματοκιβωτίων περίπου 80.000 TEU με το συνολικό στόλο να προσεγγίζει περίπου 6,9 εκατομμύρια τόνους.
Ο υπό διαχείριση στόλος περιλαμβάνει τα πλοία της Capital Product Partners L.P. που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq. Η Capital διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση διαφόρων τύπου πλοίων και μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων (VLCC, Suezmax, Aframax / LR2, Panamax / LR1, MR / Handy και μικρά δεξαμενόπλοια), πλοία ξηρού φορτίου (Cape, Panamax, Handymax και Handy), καθώς και OBOs και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεγέθους 1.700 έως 9.500 TEU. Από το 2014, η Capital έχει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ναυπήγησης, αποτελούμενο από 2 τύπου eco VLCCs, 2 τύπου eco Aframaxes, που είναι χρονοναυλωμένα για πέντε χρόνια, 8 τύπου eco MRs, 8 τύπου eco πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 9.200 TEU και 1 μικρότερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 2.000 TEU. Η συνολική επένδυση αντιστοιχεί περίπου σε 1,3 δισεκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ. Τα περισσότερα από αυτά τα πλοία έχουν παραδοθεί επιτυχώς κατά τα έτη 2015-2016. Η εταιρεία αναμένει να παραλάβει τα τελευταία τρία πλοία, 2 τύπου eco Aframaxes και 1 τύπου eco MR, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Πρόσφατα, η Capital ναύλωσε τέσσερα VLCCs από την κορεάτικη εταιρεία SK Shipping για δύο χρόνια, επεκτείνοντας περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά των VLCCs. Αυτό τεκμηριώνει την εξαιρετική φήμη που διαθέτει η Capital στην ναυλαγορά δεξαμενόπλοιων αλλά και στην ευρύτερη ναυτιλιακή αγορά, καθώς η ναυλαγορά των VLCCs κυριαρχείται μόνο από εδραιωμένους ναυλωτές, όπως μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και traders. Όλα αυτά αποτελούν το μεγάλο εχέγγυο επιτυχίας της Capital για το επόμενο έτος με τις προβλέψεις να είναι κάτι παραπάνω από θετικές για το μέλλον.
Βραβεύσεις
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Capital Ship Management έλαβε βραβεία Amver από την Αμερικανική Ακτοφυλακή για τα υπό διαχείριση πλοία της M/T «Miltiadis MII» και M/T «Apostolos», «σε αναγνώριση της εξαιρετικής αφοσίωσής στο σύστημα διάσωσης πλοίων για την υποστήριξη του κόσμου της θαλάσσιας ασφάλειας» για το 2015. Η εταιρεία Capital Ship Management έχει διακριθεί και στο παρελθόν για το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών της και έχει λάβει πολλά περιβαλλοντικά βραβεία και βραβεία αριστείας, όπως το Green4Sea Excellence Award 2015, ετήσια βραβεία Amver και Qualship 21 από την Αμερικανική Ακτοφυλακή και το βραβείο Πράσινης Περιβαλλοντικής Αριστείας από το λιμάνι Long Beach της California. Το 2014, για τη διάσωση 143 μεταναστών στη Μεσόγειο κοντά στη Μάλτα από το πλοίο Μ/Τ «Arionas», η Capital Ship Management έλαβε το βραβείο Ειδικής Διάσωσης Amver από την Αμερικανική Ακτοφυλακή, καθώς και Ειδική Μνεία από τη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ. Το 2009, η εταιρεία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη έλαβε το βραβείο Tanker Company of the Year από τα βρετανικά Lloyds List Greek Shipping Awards.