«Να το ξέρεις, είναι μέσα»

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Για μια ακόμη φορά, σε ένα ακόμη ματς όπως και πριν από δύο χρόνια με τον Εργοτέλη, όπου και πάλι νίκησε ο Ολυμπιακός, παρά τα τεράστια διαιτητικά εμπόδια από την πλευρά του, ο Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών) αδίκησε τους «ερυθρόλευκους». Η φάση του 40’, στο αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Λίλα στον Φορτούνη, είναι πεντακάθαρο πέναλτι. Αλλωστε επιβεβαιώνεται τόσο από το βίντεο όσο και από τις φωτογραφίες, ακόμη και από τον Βαρούχα. Χωρίς αμφιβολία το πόδι του Αλβανού παίκτη του ΠΑΣ Γιάννινα είναι μέσα στη μεγάλη περιοχή. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή για να δώσει ο Παπαπέτρου πέναλτι στον Ολυμπιακό;
Οι παίκτες των «ερυθρόλευκων», με πρώτο και καλύτερο τον Φορτούνη, ήταν σίγουροι ότι ο διεθνής ρέφερι έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος, που επαναλαμβάνουμε ευτυχώς δεν στοίχισε στον Ολυμπιακό. Γι’ αυτό και προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν, όμως ο Παπαπέτρου αποδείχθηκε πως ήταν εκτός τόπου και χρόνου και γι’ αυτό αρκεί να σημειώσουμε πως νωρίτερα προηγήθηκε ένα ακόμη πέναλτι του Τζημόπουλου στον Φορτούνη (38’).
«Είναι μέσα, σ’ το λέω. Να το ξέρεις είναι μέσα», του είπε αμέσως ο Φορτούνης για τη φάση του 40’, μόλις είδε τον ρέφερι να καταλογίζει φάουλ και όχι πέναλτι. Μετά, ως αρχηγός, πήρε σειρά ο Μιλιβόγεβιτς. «Είναι μέσα, είμαι σίγουρος», τόνισε στον ρέφερι ο Σέρβος.
Ομως, ο Παπαπέτρου, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ανένδοτος: «Είμαι εδώ, είναι έξω, είμαι σίγουρος», για να του απαντήσει ο Φορτούνης: «Κάνεις λάθος. Θα το δεις στην τηλεόραση».
Ο 32χρονος ρέφερι άκουσε γκρίνιες και στην ανάπαυλα. Με τη λήξη του ημιχρόνου τον πλησίασε ο Κούλης Δουρέκας, ο οποίος φέρεται να του είπε περίπου τα ίδια με τους παίκτες. Ομως, και πάλι ο Παπαπέτρου ήταν ανένδοτος: «Μπορείτε να το πείτε, αλλά δεν είναι πέναλτι».

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ και Μιλιβόγεβιτς προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Παπαπέτρου που ήταν στο… γήπεδο της αστειότητας που λέγεται «εξυγίανση»

Συγχαρητήρια από ΠΑΣ

Η απάντηση στην προπαγάνδα τους είναι η αντίδραση των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα, μόλις ο Παπαπέτρου σφύριξε τη λήξη. Ο Κοζορώνης και ο Μπουκουβάλας του έδωσαν συγχαρητήρια. «Ηταν δύσκολο παιχνίδι, με δύσκολες φάσεις και τα πήγες καλά. Εμείς στις αποφάσεις σου, ό,τι και να δώσεις, ξέρεις ότι δεν μιλάμε», του είπαν επίσης.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε κι αυτό, επειδή ο ρέφερι έδειξε στον Μαρτίνς την πρώτη κίτρινη του αγώνα: «Μην του βγάζεις κάρτα. Είναι το πρώτο φάουλ στο ματς». «Είναι υποσχόμενη επίθεση και κρατάει τον αντίπαλό του», εξήγησε ο Παπαπέτρου.

Η εξήγηση
Η πρώτη κίτρινη στον Λίλα (37’) είναι αναμφισβήτητη. Δόθηκε επειδή ο Μιλιβόγεβιτς είχε παίξει ήδη την μπάλα και κατόπιν ο παίκτης του ΠΑΣ έπεσε πάνω του, σε μια απρόσεχτη κίνηση από την πλευρά του. Οσο για την αποβολή, ο Λίλα ανέκοψε υποσχόμενη επίθεση του Φορτούνη, ο οποίος πλησίαζε απειλητικά και στην επόμενη κίνησή του θα δημιουργούνταν ευκαιρία υπέρ των «ερυθρόλευκων», μπορεί να έμπαινε και γκολ.

Ο κόουτς
Πριν από το ματς ο Παπαπέτρου συναντήθηκε στον διάδρομο των αποδυτηρίων με τον Γιάννη Πετράκη. «Αγόρι μου, να έχεις καλό παιχνίδι, όπως κάνεις κάθε φορά», του ευχήθηκε ο τεχνικός του ΠΑΣ. Ο Παπαπέτρου ανέφερε: «Ευχαριστώ πολύ, κόουτς, είσαι πολύ καλός και γι’ αυτό σε χαιρετάω κάθε φορά που σε βλέπω».

Ορισμός
Το δίδυμο της ΚΕΔ δεν ξέρει τι του γίνεται. Οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης είχαν βάλει τον δεύτερο βοηθό του ματς ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 0-2, Βασίλη Καμπούρη (Εύβοιας), και στο σημερινό ματς Κυπέλλου Λαμία-ΑΕΚ. Τόσο απαραίτητος είναι ο Καμπούρης για βοηθός του Βάτσιου και από την ΚΕΔ είχαν προβλέψει ότι θα πάει καλά, καθώς οι ορισμοί βγήκαν πριν από τον αγώνα των «Ζωσιμάδων»; Είναι μια από τις πολλές γκάφες τους.

Γκάφα
Μια ακόμη απόδειξη της προχειρότητας των ορισμών είναι η επιλογή του Δημήτρη Πρέντζα στο αυριανό ματς Κυπέλλου Καλλονή-ΠΑΣ Γιάννινα. Μπορεί ο Πρέντζας να ανήκει στην ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, όμως δεν είναι απλά Γιαννιώτης στην καταγωγή, αλλά μεγάλωσε εκεί. Τι θα πει το ματς δεν έχει ενδιαφέρον; Μάλλον πρόκειται για αποποίηση ευθυνών.

Προκλητικοί με Βάτσιο

Γιατί άλλοι διαιτητές να τιμωρούνται ή να μην μπαίνουν καθόλου και αυτό να μην ισχύει για τον Βάτσιο; Τι άλλο πρέπει να κάνει για να τον βγάλουν από τους πίνακες; Στο ματς Βέροια-ΠΑΟ 1-1 δεν καταλόγισε πέναλτι και αποβολή του Κουτρουμπή, κάνοντας ένα από το πιο προκλητικά λάθη. Στο ματς Πλατανιάς-Πανιώνιος 1-1 απέβαλε τον Βλάχο σε φάση που δεν έκανε ούτε φάουλ! Παρ’ όλα αυτά πήρε σερί ορισμό στο Κύπελλο (Τρίκαλα-Λάρισα).

Δυο μέτρα, δυο σταθμά

Η μεγαλύτερη απόδειξη για τα δυο μέτρα και δυο σταθμά των Τριτσώνη, Κουκουλάκη είναι ότι παραμένουν στους πίνακες διαιτητές όπως ο Βάτσιος και ο Καλογερόπουλος. Ο δεύτερος στο ματς ΠΑΟ-Αστέρας 3-1 ανακάλυψε δύο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων συν μία ανύπαρκτη αποβολή. Ομως, για παράδειγμα, ο Δελφάκης που δεν επηρέασε το αποτέλεσμα του αγώνα Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-1 είναι εκτός επειδή η δουλική προς συγκεκριμένες ΠΑΕ προπαγάνδα τού… χρέωσε ότι τάχα έπρεπε να δώσει ένα πέναλτι.

Στις εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις των διαιτητών, σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν πρέπει να βρίσκεται κανείς που δεν έχει αρμοδιότητα ούτε να ανεβαίνει στο βήμα. Αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, εκτός αν αυτοί είναι «εκλεκτοί» της φάρσας που αποκαλείται εξυγίανση. Τολμούν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης να ασχοληθούν με αυτό το σημαντικό θέμα;

Υπάρχει κάποιος αρμόδιος να σταματήσει τον Βαρούχα; «Ξεσάλωσε» στη δευτεριάτικη εκπαιδευτική συγκέντρωση των διαιτητών της ΕΠΣ Αθήνας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανέβηκε στο βήμα και άρχισε να δίνει οδηγίες, αν και ο πρόεδρος του ΣΑΔ και τηλεκριτικός του ΣΚΑΪ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Μάλιστα έβαλε και παρατηρήσεις προς τον διαιτητή Περράκη επειδή έγινε ροντέο ένα ματς Γ’ Εθνικής (Πανθηρραϊκός-Εργοτέλης).