Σημεία των καιρών…

***Βαφτίζουν... εξυγίανση τις ωμές παρεμβάσεις στη διαιτησία
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Στη διαιτησία καταγράφονται πρωτοφανείς απαιτήσεις που αν ήταν πράγματι ανεξάρτητη (σ.σ. θυμίζουμε το ρητό με τη γυναίκα του Καίσαρα) δεν θα συζητούνταν καν. Όμως, κάποιοι έφτασαν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σημείο κάθε απαίτηση του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ να προβάλλεται ως …εξυγίανση! Λες και αντιπροσωπεύουν το σύνολο των φιλάθλων και όχι αποκλειστικά τους ίδιους οπαδούς τους, όπως, δυστυχώς για αυτούς, είναι η πραγματικότητα. Ναι, αναφερόμαστε στις ωμές παρεμβάσεις των ΠΑΕ για τη διαιτησία, παρότι φυσικά απαγορεύονται από τους κανονισμούς.
Αρχικά τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη επισκέφτηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού Γιάννης Βρέντζος ενώ ακολούθησε η επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΠΑΟ Χρήστου Παναγόπουλου. Για αυτές τις δυο επισκέψεις δεν βγήκε τίποτα προς τα έξω. Προφανώς δεν είχαν κάποια απαίτηση ούτε προχώρησαν σε ωμές παρεμβάσεις…
Όμως, δεν ισχύει το ίδιο και με την επίσκεψη του Δημήτρη Μελισσανίδη για λογαριασμό της ΑΕΚ και ακολούθως του διευθύνοντα συμβούλου του ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση. Από αυτές το ρεπορτάζ είναι πλούσιο.
Ο μεν πρώτος ζήτησε να μην σφυρίζουν οι Λαμπρόπουλος, Δελφάκης ούτε στη Football League αλλά και να βγουν εκτός πινάκων όλοι οι μη αρεστοί διαιτητές. Ο δε Γκαγκάτσης, ο οποίος έκανε σήμερα παράσταση στους Τριτσώνη, Κουκουλάκη αποφάνθηκε πως «παρ’ όλες τις θετικές ενέργειες, οι προσπάθειες δεν πρέπει να σταματήσουν καθώς υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί για να κερδίσει η ελληνική διαιτησία την πλήρη αξιοπιστία της» και για το μέλλον ευελπιστεί  «πως με τους νέους πίνακες θα γίνει ακόμη καλύτερη αξιολόγηση».
ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Ουσιαστικά τα ίδια με άλλα λόγια είπε ο Γκαγκάτσης, ενώ ειδικά το τελευταίο («ακόμη καλύτερη αξιολόγηση») μπορεί να χαρακτηριστεί και ως απαίτηση, κάποιοι, πιθανόν να είναι και οι περιρρότεροι, μπορούν να το πουν και ως ωμή παρέμβαση στη διαιτησία. Μάλιστα, πάντα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μάκη Γκαγκάτση, από τον ΠΑΟΚ εστάλη και το μήνυμα πως δόθηκε «η υπόσχεση να στηριχθούν οι θετικές πρωτοβουλίες της ΚΕΔ που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της φίλαθλης κοινής γνώμης στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Περιττό να επαναλάβουμε ξανά πως οι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν πρεσβεύουν το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ούτε προκύπτει από πουθενά (σ.σ. έγινε κάποιο γκάλοπ;) ότι θέλουν το καλό του, καθώς εκπροσωπούν μόνο τους φιλάθλους τους και όχι το σύνολό τους.
Φανταστείτε λοιπόν τέτοιες απαιτήσεις, αν προτιμάτε να υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις από όλες τις ομάδες της Superleague. Δεν θα μείνει διαιτητής, ούτε βοηθός στον πίνακα.
ΑΛΛΟ ΚΟΛΙΝΑ, ΑΛΛΟ ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ, ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ
Κάνουν λάθος οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης που συνομιλούν με τις ΠΑΕ. Από την πορεία τους στη διαιτησία και ειδικά στα σεμινάρια της UEFA θα έπρεπε να είχαν ακούσει ουκ ολίγες φορές τον Κολίνα, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει οι διαιτητές να έχουν σχέσεις με τους παράγοντες. Τι θα έλεγε ο Ιταλός, επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, αν μάθαινε ότι στην Ελλάδα οι παράγοντες της διαιτησίας κάθονται και τους ακούνε;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΚΕΔ ΕΦΕΡΝΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ  
Πάντως, δεν είπε κανείς στους Μελισσανίδη, Μάκη Γκαγκάτση ότι δεν προβλεπόταν από κανέναν κανονισμό να επιστρέψουν στους πίνακες οι τελειωμένοι του καλοκαιριού. Ούτε φυσικά οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης ζήτησε να τους αναλύσουν τις αιτίες σύμφωνα με τις οποίες συγκεκριμένοι διαιτητές στοχοποιήθηκαν από συγκεκριμένες ομάδες και μπήκαν στην …κατάψυξη. Αλλωστε (και) το ντουέτο της ΚΕΔ από τους ορισμούς φαίνεται πως έχει… ασπαστεί τις «μαύρες λίστες» των ΠΑΕ.
ΑΛΛΟ ΤΟ 50-50 ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΑΛΛΟ ΣΤΑ …ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ
Η πρόκληση για τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη, αν και μέχρι τώρα δεν το έχουν κάνει, είναι να αποδείξουν ότι έχουν δικό τους σχέδιο για την εξομάλυνση στη διαιτησία και όχι για την ανωμαλία όπως επιδιώκουν κάποιοι με τις προτάσεις του. Το ντουέτο της ΚΕΔ πρέπει να είναι αλλά και να επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία του, αλλά δυστυχώς εκ του αποτελέσματος δεν το λέγαμε ούτε αυτό…
Το 50-50 στη διαιτησία δεν γίνεται με αποκλεισμούς διαιτητών. Το 50-50 πρέπει να αποδεικνύεται μέσα στο γήπεδο…

Αλλιώς έχουμε 50 % υπέρ συγκεκριμένων ΠΑΕ και 50 % κατά των υπολοίπων…