Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Βασιλειάδης: «Να δούμε την αλλαγή στη δομή της διαιτησίας και ο τρόπος που διοικείται»

«Για πρώτη φορά η διαιτησία δεν είναι πρώτο θέμα, μετά από πολλά χρόνια», επεσήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σε δηλώσεις τους στο περιθώριο της ημερίδας με θέμα την καταπολέμηση του ντόπινγκ διεξήχθη το πρωί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών της. Παράλληλα άφησε να διαφανεί ότι σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA έρχονται αλλαγές στο ποδόσφαιρο:
*** «Θα ψάξουμε να βρούμε τους κανόνες για να λειτουργήσει ο χώρος του ποδοσφαίρου, να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ενδεχόμενο και το καταστατικό της ΕΠΟ, να το εκσυγχρονίσουμε και μέσα στο νέο πλαίσιο να εξασφαλίσουμε την πλήρη ανεξαρτησία της διαιτησίας, δε θα ανεχτούμε συμπεριφορές του παρελθόντος, αλλά και να φτιάχνονται νέα μαγαζιά».
*** «Πρέπει να σπάσουμε το σπιράλ της διαπλοκής που ξεκινά από τα ερασιτεχνικά σωματεία, τις ΕΠΣ, την εξέλιξη των διαιτητών  και καταλήγει στην ΕΠΟ».
Παράλληλα επεσήμανε ότι όλα αυτά γίνονται με τη στήριξη (;) των παραγόντων του ποδοσφαίρου:
*** «Υπάρχει σιγά-σιγά και η βούληση από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές να αντιληφθούν ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα τους υποχρεώσουμε να μπουν».
Αφενός, ο κ. Βασιλειάδης άφησε να διαφανεί ότι είναι δύσκολο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, αφετέρου δεν απογοητεύεται και συνεχίζει τις προσπάθειες του:
*** «Απ’ ότι φαίνεται και οι τέσσερις είτε δίκαια είτε άδικα δεν κάθονται. Να είστε βέβαιοι ότι η πολιτική ηγεσία έχει κάνει και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες».
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην προσφυγή Μαλάτου, τονίζοντας ότι δεν στέκει νομικά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη (από το metrosport.gr):
 Για τις προτεραιότητες που έχει:
 «Δυστυχώς οι προτεραιότητες καθορίστηκαν από τις εξελίξεις. Το ποδόσφαιρο έπαιξε κομβικό ρόλο στη χάραξη στρατηγικής. Σκοπός μας είναι όμως να μην είναι υπουργείο ποδοσφαίρου, αλλά αθλητισμού. Αρα, να μπουν ξεκάθαροι και αυστηροί κανόνες που θα τηρούνται από όλους στο χώρο του ποδοσφαίρου και εκεί θα είμαστε αμείλικτοι και δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Έχουμε συμμάχους τη FIFA και την UEFA που έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχει σιγά-σιγά και η βούληση από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές να αντιληφθούν ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα τους υποχρεώσουμε να μπουν. Από εκεί και πέρα μέσα σε αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια να ενισχύσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να πάρουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και να ενισχύσουμε τους ανθρώπους να αθλούνται».
Για τα εμπόδια που έχει συναντήσει ως τώρα:
«Το πρώτο διάστημα είναι το διάστημα της γλύκας, όλοι χαίρονται,. Όλοι θα κριθούν το επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει καμία διάθεση να κάνει πίσω η Κυβέρνηση. Δεν είναι προτεραιότητα οι εκλογές της ΕΠΟ. Εχει μπει μια διοικούσα επιτροπή που κάθε μέρα βγάζει στο φως κι άλλο σκάνδαλο. Έχουμε μπει σε διαδικασία εξυγίανσης σε συνεργασία με FIFA και UEFA. Θα ψάξουμε να βρούμε τους κανόνες για να λειτουργήσει ο χώρος του ποδοσφαίρου, να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ενδεχόμενο και το καταστατικό της ΕΠΟ, να το εκσυγχρονίσουμε και μέσα στο νέο πλαίσιο να εξασφαλίσουμε την πλήρη ανεξαρτησία της διαιτησίας, δε θα ανεχτούμε συμπεριφορές του παρελθόντος, αλλά και να φτιάχνονται νέα μαγαζιά. Η πρωτοβουλία θα ανήκει σε μας».
Για την εγκληματική οργάνωση:
«Έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν αίθουσες για μεγάλες δίκες. Υπάρχουν και χρονοβόρες διαδικασίες και προσπαθούμε να τα λύσουμε εδώ και ενάμιση χρόνο, με ιδιαίτερη επιτυχία ο κ. Παρασκευόπουλος και με επιτυχία θα συνεχίσει και ο Σταύρος ο Κοντονής. Υπάρχουν εισαγγελικές έρευνες και η Δικαιοσύνη θα κρίνει».
Για την κίνηση ανατροπής της Επιτροπής Εξομάλυνσης από τον κ. Μαλάτο:
«Είναι αστειότητες. Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Με ρώτησαν για το πώς αντέδρασα για την κίνηση του κ. Μαλάτου. Πιστεύω και νομικά  δε στέκει, αλλά μου κάνει εντύπωση ο χρόνος που γίνεται αυτό, με δεδομένο ότι γίνεται προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που υπάρχει τώρα, τη στιγμή που βγαίνουν σκάνδαλα στην επιφάνεια. Δε θα κάνουμε πίσω, θα περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Δε θα αφήσουμε την κατάσταση. Προσπαθούμε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να εκσυγχρονίσουμε τον αθλητικό νόμο, έχουν μπει σε μια σωστή σειρά. Για πρώτη φορά δεν είναι πρώτο θέμα η διαιτησία, μετά από πολλά χρόνια».
Για το αν όλα αυτά δε θα γίνονταν αν έβγαινε νέα διοίκηση από τις εκλογές της ΕΠΟ:
«Μπορεί όλα αυτά να γίνονταν και με νέα διοίκηση στην ΕΠΟ. Όσο υπάρχει νομικό καθεστώς που επιτρέπει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη είναι επικίνδυνο. Ακόμη και τις καλύτερες προθέσεις να έχει ο επόμενος τι μου διασφαλίζει ότι ο μεθεπόμενος δε θα κάνει το ίδιο. Εμείς πρέπει να σπάσουμε το σπιράλ της διαπλοκής που ξεκινά από τα ερασιτεχνικά σωματεία, τις ΕΠΣ, την εξέλιξη των διαιτητών  και καταλήγει στην ΕΠΟ. Εκεί να δούμε την αλλαγή στη δομή της διαιτησίας και ο τρόπος που διοικείται η διαιτησία κι αν είμαστε αρκετά ρηξικέλευθοι και υπάρχει ενδιαφέρον από τους μεγάλους παίκτες να φτιάξουν ένα προϊόν, θα ήμουν ευτυχισμένος».
Για το αν θα γίνει η συνάντηση με τους 4 ισχυρούς:
«Απ’ ότι φαίνεται και οι τέσσερις είτε δίκαια είτε άδικα δεν κάθονται. Να είστε βέβαιοι ότι η πολιτική ηγεσία έχει κάνει και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες»
Για το αν τελικά η FIFA έβαλε τον λύκο να... φυλάει τα πρόβατα είπε με νόημα:
«Θα δείξει»...
 Για το θέμα του ντόπινγκ είχε δηλώσει πως:

«Εχει ξεκινήσει μάχη για να εκσυγχρονίσουμε το νομικό πλαίσιο και να το εναρμονίσουμε με τους διεθνείς κανόνες και να παρέχουμε υψηλά πρότυπα στο θέμα του ντόπινγκ. Επιλέξαμε συμβολικά η προσπάθεια αυτή που ξεκινά με αυτό το συνέδριο να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη που διαχρονικά παράγει μεγάλους αθλητές και επιτυχίες. Πρέπει να ξεκινήσει η οργανωμένη Πολιτεία να ενισχύσει τις δομές καταπολέμησης του ντόπινγκ να αλλάξουμε και την κουλτούρα και να δείξουμε ότι δε μετράει μόνο ο πρωταθλητισμός, αλλά ο αθλητισμός. Επίσης να τονίσουμε τη σημασία του καθαρού αθλητισμού».