Αποθέωση του παραλογισμού το λουκέτο στην Superleague

***Διαβάστε ποιες είναι οι επιπτώσεις από την απόφαση-αίσχος της μη διεξαγωγής της 11ης Αγωνιστικής

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Μπορεί η ΦΙΦΑ, σύμφωνα με πληροφορία που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση αφού προέκυψε και ως διαρροή από την διοικούσα της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, την περασμένη Τετάρτη να έδωσε εντολή για επανεκκίνηση των εθνικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, παρόλα αυτά το ελληνικό ποδόσφαιρο παρέμεινε εγκλωβισμένο σε συμπληγάδες ενός απαράδεκτου συστήματος. Αν προτιμάτε, εξακολουθεί το ποδόσφαιρο παραμένει κολλημένο σε μια νοσηρή φιλοσοφία που ουσιαστικά το απαξιώνει και κάθε φορά το οδηγεί σε νέα αδιέξοδα.
Ενώ λοιπόν όλοι περίμεναν σήμερα να ξεκινήσει η 11η αγωνιστική της Superleague, να συνεχιστεί αύριο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, την τελευταία στιγμή οι αρμόδιοι έκαναν πίσω και η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε η… επανεκκίνηση να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Το… λουκέτο, συγκεκριμένα από το ξεκίνημα της σεζόν είναι η τρίτη αγωνιστική που δεν γίνεται, έχει μεγάλες επιπτώσεις για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο και υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση πάρθηκε εξαιτίας της πυρκαγιάς στο σπίτι του Μπίκα και της απόπειρας εκφοβισμού στον Τσαχειλίδη, ενέργειες που οδήγησαν στην παραίτηση της ΚΕΔ.  
Επιτρέψτε μας να αναφέρουμε ότι πρόκειται για γελοία απόφαση, που μπορεί να διαλύσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι συνέπειες της μη διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι η εξής:
1): Το πρωτάθλημα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, επειδή οι μικρές ΠΑΕ θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης όπως και αβέβαιο μέλλον ενόψει της αδειοδότησης για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο βασικός λόγος είναι ότι η NOVA θα παρατείνει την καταβολή των δόσεων για τα τηλεοπτικά, συγκεκριμένα για τον Φεβρουάριο. Πως θα καλύψουν οι ομάδες συμβόλαια και μισθούς αφού δεν είναι κρυφό ότι οι περισσότερες «ζουν» από αυτά; Πως θα είναι συνεπείς σε παλαιότερες υποχρεώσεις τους, δηλαδή στην εξόφληση παικτών ή προπονητών που έχουν λαμβάνειν; Χώρια που η συνδρομητική πλατφόρμα, όπου είναι έξαλλοι με την απόφαση, έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα ενεργοποιήσουν ρήτρα συνολικού ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει λιγότερα χρήματα για τις ομάδες, κάπου στις 350.000 ευρώ μείον για κάθε ομάδα. Το σχέδιο είναι να διαλυθεί το ποδόσφαιρο με αφορμή τέτοιες αποφάσεις;
2): Υπάρχει ή όχι αλλοίωση του πρωταθλήματος; Για να διεξαχθεί η Superleague έγινε κλήρωση, όμως η 11η αγωνιστική, η οποία περιλαμβάνει το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, θα διεξαχθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Ουσιαστικά πρόκειται και για έλλειψη σοβαρότητας, τη στιγμή που σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα προγράμματα βγαίνουν με το ξεκίνημα της κάθε περιόδου και σα να μην έφτανε που αυτό στην Ελλάδα γίνεται τελευταία στιγμή, έχουμε και τις αναβολές που… τινάζουν τα πάντα στον αέρα.
3):Ενας σοβαρός προπονητής κάνει προγραμματισμό. Όμως, με τέτοιες «αστείες» αποφάσεις, από τη στιγμή που ούτε τα προηγούμενα «λουκέτα» στο πρωτάθλημα έλυσαν κάποιο πρόβλημα, δεν μπορεί το πράξει. Ετσι ακόμη και οι ομάδες που φτάνουν στη φόρμα τους, δύσκολα διατηρούνται σε επιθυμητά επίπεδα για έναν τεχνικό.
4): Πλήττεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ηδη από την αρχή του 2016 είναι το τέταρτο μπλακ άουτ στις εγχώριες διοργανώσεις. Το πρώτο με αφορμή τα επεισόδια στον αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, το δεύτερο επειδή ο Κοντονής ήθελε να έχει λόγο στους διαιτητές του τελικού Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός και το τρίτο τις δυο πρώτες αγωνιστικές επειδή σε κάποιες ομάδες, που στην πορεία ευνοήθηκαν από διαιτητικά φάλτσα, δεν άρεσαν οι πίνακες των διαιτητών.
5): Το ποδόσφαιρο λοιπόν παραμένει στον… γύψο. Όμως, οι φίλαθλοι αγοράζουν εισιτήρια διαρκείας με βάση το πρόγραμμα. Χάνεται ή όχι ένα κίνητρο για αυτούς εφόσον τίποτα δεν τηρείται; Γιατί κάποιος από την περιφέρεια να αναγκαστεί, για παράδειγμα, να έρθει Χριστούγεννα για το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ; Οι φίλαθλοι δεν πληρώνουν συνδρομές για να βλέπουν ποδόσφαιρο από την τηλεόραση;  
6): Στην Κύπρο έβαλαν βόμβα στα γραφεία του Κουτσοκούμνη, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Μεγαλονήσου και τοποτηρητής της FIFA στην Ελλάδα, όμως δεν είχαμε διακοπή. Γιατί η χώρα μας να είναι εξαίρεση; Και στο μέλλον οι …μπαχαλάκηδες θα παίρνουν αποφάσεις για τη Superleague; Θα επιβεβαιωθούν – δυστυχώς έχουμε και τέτοιες προβλέψεις - όσοι θεωρούν ότι το πρωτάθλημα δεν θα ολοκληρωθεί; Κανείς αρμόδιος δεν θα κάνει τίποτα για αυτό;

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ …ΨΗΦΙΣΑΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Η Super League δηλώνει ότι ούτε ο συνεταιρισμός ούτε οι ΠΑΕ-Μέλη του ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτές ούτε οι φίλαθλοι φέρουν ευθύνη για τις ως άνω καταδικαστέες πράξεις, η αναστολή του Πρωταθλήματος δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα και ως εκ τούτου δηλώνει αντίθετη σε αυτή», ανέφερε η ανακοίνωση της διοργανώτριας στις 9 Νοεμβρίου, εμφανώς αντίθετη με το …λουκέτο. Παρόλα αυτά Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, οι οποίοι σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έπαιζαν μεταξύ τους, έσπευσαν να διαχωρίσουν την θέση τους, τονίζοντας ότι συμφωνούν με την αναβολή.

ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΕΚ

Κι όμως γίνεται… Η κατάσταση στο στρατόπεδο των «πρασίνων» είναι οριακή. Μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-0, είχαμε λαϊκά δικαστήρια και όχι μόνο. Μήπως στον Παναθηναϊκό φοβόνταν επεισόδια σε περίπτωση ήττας από την ΑΕΚ στην Λεωφόρο; Μήπως θεώρησαν καλύτερο να εξομαλυνθεί η κατάσταση; Στην ΑΕΚ ήθελαν ή όχι να… κερδίσουν χρόνο, επειδή υπάρχουν αρκετοί τραυματίες και η ομάδα θα παρατάσσονταν με σοβαρές ελλείψεις. Να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει και δυσαρέσκεια και για τους Στραματσόνι, Μοράις, εξαιτίας της αγωνιστικής εικόνας που παρουσιάζουν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, αντίστοιχα.

ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Οι Πειραιώτες είναι μόνη ομάδα που έχει πιθανότητες διάκρισης στην Ευρώπη θα υποδεχθεί τη Γιανγκ Μπόις, για την 5η αγωνιστική του Europa League, μετά από απραξία τριών εβδομάδων. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο επίσημο ματς ήταν η άνετη επικράτηση επί του ΠΑΟ με 3-0, στις 6 Νοεμβρίου.