«Καρφώνονται» από μόνοι τους…

***Ανεξάρτητη διαιτησία με τις ΠΑΕ να πιέζουν για να επιβάλουν τα «θέλω» τους;
***Πλάκα κάνουμε;
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Συνεχίζει τη… δράση του ο μηχανισμός της προπαγάνδας, ο οποίος στοχοποιεί και λασπολογεί παράγοντες, διαιτητές και δημοσιογράφους. Πρόκειται για μηχανισμό που υπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων ΠΑΕ, με τη μάσκα της αντικειμενικότητας, αν και αρκετοί πλέον έχουν καταλάβει τον ρόλο του.
Σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον είναι και εκτός πραγματικότητας. Δεν έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση στην ΕΠΟ άλλαξε και υπάρχει διορισμένη διοικούσα επιτροπή από τη FIFAκαι την UEFA, όμως αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν φαντάσματα, όπως δηλαδή έκαναν και πριν. Κάποιος να τους ξυπνήσει…
Από τη μια μας λένε ότι θέλουν ανεξάρτητη διαιτησία. Ομως, στην πραγματικότητα προσπαθούν να επιβάλλουν τα «θέλω» τους, για την ακρίβεια τα «θέλω» των ΠΑΕ που υπηρετούν, και στόχος τους είναι, μέσω των… αντικειμενικών, να ελέγξουν τη διαιτησία. Αλλωστε, τους βγαίνει, επίσης ο κόσμος έχει καταλάβει ποιοι είναι οι σούπερ ευνοημένοι των πρώτων αγωνιστικών, όπως έχει καταλάβει ότι αυτό οφείλεται και στον φόβο των στοχοποιημένων διαιτητών.
«Δεν έχω αποφασίσει για κανέναν και σίγουρα δεν έγινε καμία επαφή με κανέναν. Μαζεύω -ναι- κάποια ονόματα, αλλά δεν καταλήγω ακόμη σε κάποιον» είναι η απάντηση που έδωσε ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης σε ερώτηση τι γίνεται με την ΚΕΔ. Κοινώς, δεν υπάρχει τίποτα.
Κι όμως, ήδη γίνεται παρέλαση ονομάτων. Σαραϊδάρης, Τριτσώνης, Κουκουλάκης, μέχρι και ο Κάκος! Βέβαια, από όλους αυτούς διαφεύγει η λεπτομέρεια ότι, με εξαίρεση τον Σαραϊδάρη, δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΚΕΔ, επειδή ακόμη δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Και ούτε είναι ποτέ δυνατόν η FIFA και η UEFA να πάνε κόντρα στον κανονισμό διαιτησίας. Αλλωστε, οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές τον επιβάλλουν, πρώτες αυτές πρέπει να τον τηρήσουν. Ούτε είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να γίνουν εξαιρέσεις, όπως με το ισπανικό μοντέλο.

ΚΑΚΟΣ, Τριτσώνης, Κουκουλάκης δεν βρίσκονται καν στον πίνακα των παρατηρητών της Superleague. Δεν προβλέπεται να μπουν στην ΚΕΔ

Ιδού ο κανονισμός

Αντιγράφουμε το άρθρο 7 του Κανονισμού Διαιτησίας (Προσόντα-κωλύματα μελών ΚΕΔ): «1. Ως μέλη της Κ.Ε.Δ. διορίζονται πρώην διαιτητές υψηλού κύρους που δεν έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους, έχει παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της θητείας τους ως διαιτητών και διαθέτουν απολυτήριο Λυκείου ή άλλης, ισότιμης, σχολής τουλάχιστον και να έχουν ασκήσει καθήκοντα παρατηρητή διαιτησίας για ένα (1), τουλάχιστον, έτος στην 1η κατηγορία. α) Τα μέλη αυτά πρέπει, επιπλέον, να έχουν θητεία δύο (2), τουλάχιστον, ετών ως πρώην διαιτητές FIFA ή τριών (3), τουλάχιστον, ετών, ως πρώην διαιτητές αγώνων της ανώτερης εθνικής κατηγορίας ή πέντε (5), τουλάχιστον, ετών, ως πρώην βοηθοί διαιτητές αγώνων της ανώτερης κατηγορίας.».

Της πλάκας
Ολες οι …πληροφορίες που είχαν μέχρι τώρα ήταν της πλάκας. Με το που ανέλαβαν την ΚΕΔ οι Μπίκας, Τσαχειλίδης, Καλύβας, μας έλεγαν ότι την Πέμπτη 03/11 θα βγάλουν νέους πίνακες διαιτητών και πως θα… φαγωθούν δεκάδες ρέφερι. Ομως βιάζονταν και ταυτόχρονα έδειξαν ότι δεν γνώριζαν πως ο κανονισμός προβλέπει αγωνιστικά τεστ πριν βγουν νέοι πίνακες και επ’ αυτού πάρθηκε απόφαση από την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ.

Για γέλια

Η προπαγάνδα εκτέθηκε για δεύτερη φορά την περασμένη Πέμπτη. Ενώ δεν υπήρχε ΚΕΔ, διέδιδαν πάλι ότι θα βγουν πίνακες διαιτητών και ενώ οι Μπίκας, Τσαχειλίδης, Καλύβας είχαν παραιτηθεί λόγω των δυσάρεστων γεγονότων εις βάρος των δύο πρώτων. Φυσικά, δεν προβλέπεται από πουθενά να βγουν πίνακες χωρίς να προηγηθούν όσα προβλέπονται (αγωνιστικά τεστ) και δεν προβλέπονται αλλαγές αλλά συμπλήρωση.
Εκτέθηκαν
Τις δύο προηγούμενες Πέμπτες το σύστημα της προπαγάνδας εκτέθηκε πανηγυρικά. Ομως, αυτό δεν τους νοιάζει. Λάσπη θέλουν να ρίχνουν και να δηλητηριάζουν το ποδόσφαιρο. Για να γίνουν αλλαγές στους πίνακες πρέπει να προηγηθεί σχετική διαδικασία (αγωνιστικά τεστ και να υπάρχει ΚΕΔ). FIFA και UEFA πήραν κάτω από την ομπρέλα τους την Ελλάδα, ακριβώς για τον σκοπό αυτόν, και απέδειξαν ότι θέλουν να εφαρμόζονται οι κανονισμοί.
«Κόκκινο»
Μπορούσε ο Μπίκας να αλλάξει τους πίνακες; Αποκαλύπτουμε ότι η FIFA τού άναψε… κόκκινο. Ο πρώην αρχιδιαιτητής ρώτησε σχετικά τι προβλέπεται με βάση το διοριστήριο και τους κανονισμούς. Σύμφωνα με πηγές, του είπαν ότι η ΚΕΔ δεν μπορούσε να αλλάξει διαιτητές -συνολικά 20 ήθελε η προπαγάνδα-, παρά να τους υποβιβάσει.
«Παιχνίδι» με τη διαιτησία
Την περασμένη Πέμπτη, συγκεκριμένα την ώρα που συνεδρίαζε η διοικούσα της ΕΠΟ, από την προπαγάνδα διατυμπάνιζαν με δημοσιεύματα ότι μετά το τέλος του συμβουλίου θα «φαγώνονταν» είκοσι διαιτητές. «Απορώ πώς ξέρουν κάποιοι τις σκέψεις του Μπίκα για τους πίνακες. Για να αλλάξει τους πίνακες έπρεπε πρώτα να κάνει τα αγωνιστικά τεστ» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Κουτσοκούμνης. Αυτό δεν δείχνει το… παιχνίδι που κάνουν κάποιοι με τη διαιτησία;

Δεύτερο… σούπερ άδειασμα
Εκτός από τον Κουτσοκούμνη και ο Μπίκας (που του έκαψαν το σπίτι)… άδειασε θεαματικά την προπαγάνδα. «Δεν έδωσα κανέναν πίνακα διαιτητών, όπως γράφουν, δεν πήρα το κεφάλι κανενός» τόνισε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης. Σε συνδυασμό και με τη δήλωση Κουτσοκούμνη, αλλά και με το ότι η προπαγάνδα εξαπέλυσε επίθεση στον Κύπριο επειδή δεν… φαγώθηκαν είκοσι διαιτητές, μήπως υπήρξαν και πολλές πιέσεις να φύγουν όσοι διαιτητές δεν προσκυνούν στη δήθεν εξυγίανση;


Ανεξάρτητη διαιτησία, αλλά να έχουν λόγο στην ΚΕΔ συγκεκριμένες ΠΑΕ; Εχουν ξεχάσει ότι φέτος όλες οι κακές διαιτησίες είναι «αγάπη μόνο» στη… γελοιότητα της εξυγίανσης; Ξέχασαν τον Καλογερόπουλο και Βάτσιο; Ο πρώτος (Αστέρας-ΠΑΟ 3-1) έδωσε δύο ανύπαρκτα πέναλτι, ο δεύτερος δεν είδε χέρι του Κουτρουμπή πάνω στη γραμμή (Βέροια-ΠΑΟ 1-1).

Εχουν γελοιοποιήσει τη λέξη «εξυγίανση» και δεν σέβονται τη νομιμότητα. Μας λένε ότι η FIFA μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια, όπως με το ισπανικό μοντέλο που μπήκε ο Σαραϊδάρης ως εκπρόσωπος της Λίγκας στους ορισμούς, και να γίνει ΚΕΔ με Τριτσώνη, Κάκο, Κουκουλάκη. Μα, η πρώτη απόφασή της ήταν να καταργήσει το ισπανικό μοντέλο και να βάλει τριμελή ΚΕΔ!