Προχωρά η… εξομάλυνση στη διαιτησία: 1) Για τον τελικό ήταν… καλός, στην Τούμπα «κλέφτης», 2) Το… πέσιμο στον Παππά που έμαθε ότι ήταν το τελευταίο του ταξίδι ως διαιτητής (που το ξέρουν;), 3) Η… μόδα της εισόδου παραγόντων στα αποδυτήρια, η αδιαφορία των αρμοδίων και οι κανονισμοί που υποτίθεται ότι θα εφαρμόζει η… αμερόληπτη διοικούσα που όμως ξεκίνησε με… χειμερία νάρκη

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Κάποιοι τα θέλουν μονά-ζυγά δικά τους ή αλλιώς τα βρίσκουν όλα μπροστά τους… «Μας έκλεψες τον βαθμό» κατηγόρησε ο Βασίλης Δημητριάδης τον πρώτο βοηθό του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ο υπεύθυνος λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ, μαζί με τους Μπάγεβιτς, Μαϊστόροβιτς, βρέθηκαν στα αποδυτήρια των διαιτητών, «έβραζαν» και ζητούσαν από τον βοηθό Ευθυμιάδη (Πιερίας) εξηγήσεις για το λάθος που έκανε στο τελευταίο λεπτό του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0, όπου αντί για άουτ έδωσε κόρνερ, από το οποίο προήλθε το μοναδικό γκολ του αγώνα.
Πρόκειται για τον βοηθό Ευθυμιάδη (μαζί με τον Κωσταρά, που επίσης ήταν στην Τούμπα), ο οποίος τον Μάιο ήταν… καλός. Για αυτόν που η ΑΕΚ και ο Κοντονής τα έκαναν… μπάχαλο προκειμένου να οριστεί στον τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΑΕΚ. Ολοι θυμόμαστε ότι για να γίνει αυτό ο αγώνας πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Για τον τελικό Κυπέλλου ο Ευθυμιάδης ήταν… καλός και τώρα τον κατηγορούν μέχρι και ότι δεν έκανε ανθρώπινο λάθος.
Μήπως κάποιοι άρχισαν να ξεφεύγουν; Ο Ανδρέας Παππάς (Αθηνών) ήταν τέταρτος διαιτητής στο Βέροια-Πλατανιάς 0-0. Οι αρμόδιοι τον έριξαν σε… λάκκο λεόντων, καθώς τον έβαλαν να επιστρέψει την ίδια ώρα με την αποστολή της ΑΕΚ. Αφού, σύμφωνα με την… ενημέρωση, τα άκουσε χοντρά («διαλύσατε το ποδόσφαιρο, αλλά τελειώσατε τώρα»), ο Βασίλης Δημητριάδης φέρεται να είπε στον ρέφερι: «Το τελευταίο σου ταξίδι ως διαιτητή είναι με την ΑΕΚ».
Δηλαδή ο παράγοντας της ΑΕΚ είναι στην ΚΕΔ; Οχι! Από πού γνωρίζει, εφόσον αληθεύει το προαναφερόμενο ρεπορτάζ, ότι ο Παππάς δεν θα είναι στους πίνακες; Από πού ξέρουν ότι και η νέα ΚΕΔ (Μπίκας, Τσαχειλίδης, Καλύβας) θα εφαρμόσει το… ισπανικό μοντέλο με τους ανεπιθύμητους διαιτητές;

ΓΙΑΤΙ κάποιοι άρχισαν να ξεσκεπάζονται από μόνοι τους; Είναι τυχαία όλα αυτά;


Ξέφραγο αμπέλι

Επαναλαμβανόμενα είναι τα περιστατικά πίεσης και στοχοποίησης διαιτητών. Φυσικά και δεν ξεχνάμε και την περίπτωση Σπανού, που σύμφωνα με το φύλλο αγώνα Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-1 είπε στον βοηθό Κούρεντα «θα σε σκοτώσω» και «θα σου κόψω τ’ αυτιά». Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και κάποτε οι αρμόδιοι θα πρέπει να ξυπνήσουν, επειδή η κατάσταση ήδη έχει ξεφύγει, και ο βασικός λόγος είναι ότι οι θεσμικοί παράγοντες συμπεριφέρονται σαν Πόντιοι Πιλάτοι. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί και μπορούν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν ή όπως γίνεται σε ένα ξέφραγο αμπέλι.


Η… δύναμη

Από πού αντλούν δύναμη κάποιοι παράγοντες ομάδων και συμπεριφέρονται σαν να είναι… προϊστάμενοι των διαιτητών; Αραγε, γιατί αυτά δεν τα βλέπει κανείς από τους… ευαίσθητους του ποδοσφαίρου; Είναι φυσιολογικά όσα γίνονται στα γήπεδα; Οι διαιτητές και οι βοηθοί κρίνονται από τους αρμόδιους, που είναι η ΚΕΔ και οι παρατηρητές τους. Πάντως, ο Ευθυμιάδης πήρε χαμηλό βαθμό από τον Δημήτρη Καλύβα και αναμένεται να τιμωρηθεί.


«Χαλίφηδες»

Μήπως άρχισαν να εμφανίζονται… χαλίφηδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρά τα όσα μας διαβεβαίωναν από την αντιπολίτευση της ΕΠΟ πριν από τις εκλογές; Γιατί η διοικούσα της ΕΠΟ δεν κινείται για να εφαρμοστεί ο κανονισμός που απαγορεύει την είσοδο παραγόντων στα αποδυτήρια των διαιτητών, πριν από τη σέντρα, στην ανάπαυλα και μετά τη λήξη.


Το άρθρο 12

Για όσους δεν το πιστεύουν, το άρθρο 12 του ΚΑΠ, παράγραφος 5, γράφει: «Απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο αποδυτηρίων διαιτητών οποιουδήποτε αξιωματούχου και ποδοσφαιριστή των ομάδων, όπως και η είσοδος του παρατηρητή της ΔΕΑΒ και κάθε άλλου μη εντεταλμένου από τις ποδοσφαιρικές αρχές με ειδικά καθήκοντα προσώπου. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 26, παρ. 1, 2, 3 του Πειθαρχικού Κώδικα».


Ο ίδιος

Για τη μη αποβολή του Πατίτο, ο οποίος στο παιχνίδι Ολυμπιακός-ΑΕΚ χτύπησε τον Φιγκέιρας, έριξαν τη ευθύνη μόνο στον Ευθυμιάδη και πήρε χαμηλό βαθμό. Ομως, ουσιαστικά δεν τον τιμώρησαν (μαζί στο… ψυγείο έπρεπε να μπει και ο Σιδηρόπουλος) και τον έβαλαν στην Τούμπα. Να όμως, εκτέθηκε και στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.


Θα πήγαν… εκδρομή

Κάποιοι άρχισαν να ξεσκεπάζονται από μόνοι τους και κουνούν το δάκτυλο στους ήδη τρομαγμένους διαιτητές από τη στοχοποίηση και την πίεση που ξεκίνησε τα δύο προηγούμενα χρόνια και οι τόνοι ανεβαίνουν συνεχώς. Η FIFA το επισημαίνει στην επιστολή της προς την ΕΠΟ στις 14 Οκτωβρίου. Ομως, η διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ που υποτίθεται ότι ανέλαβε φαίνεται πως πήγε… εκδρομή, ενώ μια απ’ τα ίδια και η ΚΕΔ. Ούτε μία ανακοίνωση για τον Σπανό;

Απειρος ο Γκρίνφιλντ

Ο Ορελ Γκρίνφιλντ, από το Ισραήλ, θα είναι ο διαιτητής στο Αστάνα-Ολυμπιακός για την 4η αγωνιστική του Europa League. Πρόκειται για έναν άγνωστο και άπειρο διαιτητή, αφού στο Καζακστάν θα διαιτητεύσει για 30ή φορά, ενώ πρώτη φορά μπαίνει σε ελληνική ομάδα. Ο 35χρονος Γκρίνφιλντ είναι διεθνής από το 2012, και στους ομίλους του Europa σφύριξε πέρσι για πρώτη φορά, συγκεκριμένα Λοκομοτίβ Μόσχας-Σκερτέμπεϊ (2-0) και Τότεναμ-Αντερλεχτ (2-1). Φέτος διαιτήτευσε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Ζόρια (1-0).


Στην Τούμπα ο Σιδηρόπουλος έκανε ό,τι δεν έκανε πριν από δύο χρόνια στη Λεωφόρο. Στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 πετάχτηκε φωτοβολίδα και αμέσως το διέκοψε προσωρινά, στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1 το γήπεδο των «πρασίνων» ήταν… ζούγκλα, αλλά ο… κορυφαίος δεν έβλεπε τίποτα, αν και έπρεπε να διακόψει οριστικά τον αγώνα (και) για τη φωτοβολίδα στον Κασάμι.

Καμία έκπληξη από τον Καλογερόπουλο. Κατά την εκτέλεση πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων στο Λάρισα-Πανιώνιος 2-0 ο Αθηναίος, υποτίθεται νο 2 Ελληνας ρέφερι, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, αφού συνολικά δώδεκα παίκτες μπήκαν στην περιοχή και δεν έδωσε επανάληψη. Οπως το ίδιο έκανε και πέρσι στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0. Μόνο που τότε δεν… αποδοκιμάστηκε από τους δήθεν εξυγιαντές. Θα τιμωρηθεί ή θα του τη χαρίσουν πάλι;