ΕΠΟ: Προσωρινή διοίκηση μέχρι το καλοκαίρι

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Κοντονής και αντιπολίτευση της ΕΠΟ με τους χειρισμούς τους και με τις διαρκείς προσπάθειες για να αποτρέψουν την ήττα τους στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στα Χανιά, κάτι που πέτυχαν με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στην προσφυγή της Κηφισιάς και του Βίκτωρα Μητρόπουλου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μπει προσωρινή διοίκηση διάρκειας δυο μηνών και οι αρχαιρεσίες να γίνουν με εκλέκτορες και όχι με την ψήφο των ΕΠΣ.
Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την παρέμβαση της FIFA, η οποία εμμέσως πλην σαφώς δεν την αναγνωρίζει, καθώς ζητεί από την ΕΠΟ να μην σημειωθεί καμία εξέλιξη. Παράλληλα, με επιστολή της προς την Ομοσπονδία,  η FIFA ενημερώνει ότι, σχετικά με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε χθες, θα συνεδριάσει αύριο, προκειμένου να εξετάσει το ελληνικό ζήτημα. Μέχρι τότε ζητεί να μην σημειωθεί καμία εξέλιξη.
Τι σημαίνει αυτό; Η FIFA παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί παρεμβάσεις Κοντονή, όπως και την απόφαση-έκτρωμα  που έβγαλε το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Μπορεί να πρόκειται για όργανο της ομοσπονδίας, όμως απαρτίζεται από τακτικούς δικαστές, και οι αποφάσεις του είναι ένα… μπάχαλο. Δεν στέκουν πουθενά, επειδή στο συγκεκριμένο όργανο δεν έχουν αντιληφθεί ότι «δικάζουν» με το καταστατικό και όχι με τους νόμους. Αρχικά στην Παγκόσμια Ομοσπονδία είχαν ενοχληθεί και με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου η οποία ήρε την απόφαση διαγραφής της ΕΠΣ Δράμας της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ.
Τι θα κάνει τώρα η FIFA; Κατ’ αρχήν θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία επικοινωνεί μόνο με την ΕΠΟ. Αν μιλούσαν και με τον υφυπουργό στο Μαρούσι, όπου βρίσκεται η ΓΓΑ, θα είχαν ρίξει βεγγαλικά και η προπαγάνδα θα είχε ανοίξει… σαμπάνιες.
Το ευχάριστο είναι ότι δεν φαίνεται Grexit. Θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση θα επιδεινώσει την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να αποκλειστεί, όμως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες.
Όλα δείχνουν ότι η FIFA θα βάλει με δική της απόφαση διοικούσα επιτροπή, την οποία θα επιλέξει η ίδια. Επαναλαμβάνουμε η ίδια και όχι σε συνεργασία με τον Κοντονή, ούτε με την αντιπολίτευση. Αν αύριο αποφασίσει διοικούσα επιτροπή (σ.σ. ή αν προτιμάτε προσωρινή διοίκηση), προτεραιότητα στην τοποθέτηση προσώπων θα έχει η νυν διοίκηση της ΕΠΟ, ενώ θα τοποθετηθούν και εξέχοντα πρόσωπα του ποδοσφαίρου, όχι απαραίτητα πρώην ποδοσφαιριστές.
Η διοικούσα επιτροπή θα έχει διάρκεια το λιγότερο μέχρι τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου και το πολύ για έναν χρόνο. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η λασπολογία από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένων ΠΑΕ, καθώς η διοικούσα επιτροπή θα εφαρμόζει τους κανονισμούς.
Επίσης, η ίδια η FIFA θα δώσει αρμοδιότητες στη διοικούσα επιτροπή που η ίδια θα επιλέξει. Αν δηλαδή η προσωρινή διοίκηση θα έχει δικαίωμα να αλλάξει επιτροπές της ΕΠΟ, όπως για παράδειγμα η ΚΕΔ ή αν η ΚΕΔ θα έχει δικαίωμα να αλλάξει τους πίνακες.
Ταυτόχρονα το ΔΣ της FIFA θα ασχοληθεί και με την αλλαγή των νόμων του Κοντονή που έχουν διαλύσει το αυτοδιοίκητο με τις ωμές παρεμβάσεις του. Αυτό θα ξεκινήσει σήμερα με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών, όπου πρόεδρος είναι ο Τούρκος Ερζίκ. Αυτή η επιτροπή θα κάνει και εισήγηση, προκειμένου ο υφυπουργός να αναλάβει σχετική δέσμευση. Μπορεί να είναι και τελεσίγραφο…