Η διαρκής ασυλία του ΠΑΟ βγάζει μάτια

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΥΡΟΣ
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

ΕΛΑΤΕ KAI ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΑΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ
ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ Σφυρίγματα (ΕΔΩ)

Οσο διαρκεί η ασυλία τόσο ο Παναθηναϊκός θα ξεπερνά τα όρια. Κατά την άποψή μας, η τακτική του με τη διαιτησία ισοδυναμεί με δυσφήμιση του αθλήματος, όμως η ανοχή της αθλητικής δικαιοσύνης… βγάζει μάτια. Συγκεκριμένα δεν εφαρμόζονται ποτέ οι αυστηρές διατάξεις για τις ανακοινώσεις των ΠΑΕ. Ουδέποτε ο ΠΑΟ κλήθηκε να λογοδοτήσει είτε στην Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας, είτε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, παρότι ο κανονισμός είναι αυστηρός. Γιατί η αθλητική δικαιοσύνη… αφήνει τον ΠΑΟ να στοχοποιεί και να φοβίζει τους διαιτητές;
Αντιγράφουμε το άρθρο 25 του Πειθαρχικού Κώδικα με τον τίτλο «Δυσφήμιση Ποδοσφαιρικών Αρχών και Οργάνων»: Επιβαρυντική μορφή δυσφήμισης αποτελεί η δυσφήμιση της Κ.Ε.Δ. ή των διαιτητών (βοηθών διαιτητή, τέταρτου διαιτητή και παρατηρητή διαιτησίας) αγώνα με δημόσιες δυσμενείς κρίσεις. Ειδικότερα οποιαδήποτε δημόσια κρίση αφορά την διαιτησία και υπερβαίνει το μέτρο της καλόπιστης κριτικής για την ορθότητα των αποφάσεων ενός διαιτητή, δηλαδή περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο ή μεροληψία στην λήψη των αποφάσεων του διαιτητή ( ή των βοηθών διαιτητή, κ.ο.κ.) σε έναν ορισμένο αγώνα ή περιέχει μομφές για σκοπιμότητα ή δόλο στον ορισμό του σε έναν συγκεκριμένο αγώνα, κ.ο.κ.) συνιστά δυσμενή κρίση και τιμωρείται με τις παρακάτω ποινές:
α) Χρηματική ποινή τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000)
β) Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής επιβάλλεται χρηματική ποινή, τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ
γ) Σε περίπτωση -κάθε- νέας υποτροπής επιβάλλεται χρηματική ποινή, τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ και αφαίρεση δύο (2) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος, της υπαίτιας ομάδας.
δ) Για τις περιπτώσεις β) και γ) δύναται σωρευτικά να επιβληθούν:
i. απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο έξι (6), τουλάχιστον, μηνών και
ii. απαγόρευση συμμετοχής σ’ οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον έξι (6) μηνών».

ΜΕΧΡΙ και αφαίρεση βαθμών προβλέπεται για τις ανακοινώσεις των ΠΑΕ για τη διαιτησία

Τα ίδια και τα ίδια…
Πέρσι ο Παναθηναϊκός έβγαζε ανακοινώσεις ή διαρροές εναντίον διαιτητών που ορίζονταν στα παιχνίδια του, με σκοπό να τους στοχοποιήσει και να τους επηρεάσει. Ομως, ποτέ η «πράσινη» ΠΑΕ δεν παραπέμφθηκε στην αθλητική δικαιοσύνη. Η διαρκής ασυλία είχε ως αποτέλεσμα την τρέχουσα σεζόν ο ΠΑΟ, με τον μανδύα του δήθεν αδικημένου, να εξελιχθεί σε… υπερδιαιτητή και με χθεσινή του ανακοίνωση ζητεί να πληροφορηθεί αν θα τιμωρηθεί ο Φωτιάδης (Σερρών), ο οποίος σφύριξε το ματς Ηρακλής-Ολυμπιακός 1-2. Κριτήριο είναι η προπαγάνδα και οι κρίσεις του Βαρούχα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ιδιοκτησίας Αλαφούζου;

Φαινόμενο
Πριν την περσινή και τη φετινή… τακτική του ΠΑΟ που γράφουμε πιο πάνω, ήταν το «Παράγκα και Οραμα», πιο πριν με τα DVD (επί θητείας Στράτου στην αντιπροεδρία της ΠΑΕ). Με δυο λόγια, ο Παναθηναϊκός έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να ακολουθεί τέτοια τακτική, όπως δεν υπάρχει και τέτοια ανοχή των αρμοδίων αρχών. Και το ένα και το άλλο ξεπερνούν τα όρια.

Πιέζει
Με τη χθεσινή του απαράδεκτη ανακοίνωση ο ΠΑΟ πιέζει ταυτόχρονα τον Βασάρα, αλλά και τα μέλη της ΕΟΔ (Γκρούτσης, Σαραϊδάρης), ώστε να παραμείνουν εκτός ορισμών οι διαιτητές Παππάς, Σπάθας, Βοσκάκης, Δημητρόπουλος, Μήτσιος που δεν είναι αρεστοί σε αυτόν. Είναι δυνατόν μια ΠΑΕ να είναι πιο πάνω από τους θεσμούς (ΚΕΔ, ΕΟΔ);

Δίκαιος
Η διαιτησία του Φωτιάδη στο ματς Ηρακλής-Ολυμπιακός 1-2 ήταν πολύ καλή. Δεν υπάρχει πέναλτι πριν το 1-0, επειδή ο Μποτία έχει απλώσει το χέρι του πάνω στο έδαφος, ενώ η μπάλα δεν σταματάει, απόδειξη ότι είναι ακούσιο. Ο Μποτία είχε πάρει φόρα προς την εστία και έκανε τάκλιν, θεωρώντας ότι η μπάλα θα περνούσε από μπροστά και όχι από πίσω του. Αρα, ούτε πρόθεση είχε.

Αόριστα

Στο χέρι του Ιντζόγλου υπάρχει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και σωστά δόθηκε. Εκανε χέρι και η μπάλα ερχόταν από μακρινή απόσταση. Σωστή και η αποβολή του για το φάουλ στον Μάρτινς. Που είναι το σοβαρό λάθος του Φωτιάδη και ο Παναθηναϊκός θέλει να τιμωρηθεί; Γιατί δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του παρά στο… αόριστο 50-50.

Η βουτιά του Μπεργκ
Οπως φαίνεται ο Παναθηναϊκός εννοεί 50 % υπέρ του και 50 % κατά των άλλων. Εβγαλε ανακοίνωση για τη διαιτησία η πιο ευνοημένη ομάδα των δυο πρώτων αγωνιστικών. Ποιος ξεχνάει το πέναλτι που έδωσε ο Σιδηρόπουλος σε βουτιά του Μπεργκ; Ποιος ξεχνά την αγωνία της προπαγάνδας για να μην τιμωρηθεί ο διεθνής ρέφερι; Αυτό το 50-50 θέλει ο Παναθηναϊκός; Να υπάρχουν μόνο αποφάσεις υπέρ του; Να παρεμβαίνει ποιος θα τιμωρηθεί και ποιος όχι;

«Χάρισε» κόκκινη κάρτα
Πρόκειται για τη φάση που… εξαφάνισε η προπαγάνδα. Στο 53’ υπάρχει το πάτημα του Μπεργκ με τις τάπες στο καλάμι του Ακόστα, ο οποίος στο 70’ εγκατέλειψε τραυματίας και ο ΠΑΣ συνέχισε με εννέα παίκτες, καθώς ο Πετράκης είχε κάνει και τις τρεις αλλαγές του. Διαιτητής ο Σελίμος, ο οποίος πέρσι δεν είχε αποβάλλει τον Μπεργκ για αγκωνιά σε αντίπαλο, στο παιχνίδι ΠΑΟ-Καλλονή 4-0. Ο Σελίμος, που πέρσι ήταν τελευταίος στη βαθμολογία.

Από ένα λάθος έκαναν οι βοηθοί στη Λεωφόρο. Στο 16’ ο Αλεξέας σταμάτησε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Κόντε, που έβγαινε επικίνδυνα και ενώ το ματς ήταν ακόμη στο 0-0!!!  Στην επανάληψη, μετά το 2-0, τον ίδιο παίκτη «έκοψε» και ο Φραγκιαδάκης, που και πάλι καλύπτονταν από αμυντικό του ΠΑΟ.


Που είναι η καλή διαιτησία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας; Από τη μια ο Σελίμος που δεν απέβαλε τον Μπεργκ, από την άλλη οι Φραγκιαδάκης, Αλεξέας που σταμάτησαν επιθέσεις του ΠΑΣ Γιάννινα… Αυτό είναι το 50-50 που θέλει ο Παναθηναϊκός; Για τη φάση με τον Σουηδό, η οποία ήταν τόσο εξόφθαλμη, απόρησε μέχρι και παρατηρητής διαιτησίας, Δημήτρης Μπέγκος. Παρόλα αυτά, στον ΣΚΑΪ δεν την είδαν.